Herkullista avomaamansikkaa Keuruulta Kukkamon tilalta

Facebook
24.06.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Keuruulainen Kukkamon tila laajentaa mansikkamaataan puolentoista hehtaarin kokoiseksi. Kaikki mansikat kasvatetaan avomaalla ilman torjunta-aineita. Asiakkaiden toiveesta tulevaisuudessa tilalta saa myös pensasmustikkaa sekä tilalla tuotettua mansikkalikööriä.

Karjatilasta mansikkatilaksi

Kukkamon tilan nykyinen isäntä Erkki on hoitanut tilaa vuodesta 1995 lähtien. Katja tuli tilalle 90-luvun lopulla maatalouslomittajaksi aloittaen Erkin opastuksella lomittajan työt. Romanssi Katjan ja Erkin välillä alkoi hiljalleen kehittyä ja Katjasta tuli tilan virallinen emäntä. Nykyisin Katjan ja Erkin uusperheeseen kuuluu viisi lasta, joista kaksi nuorinta on Katjan ja Erkin yhteisiä lapsia.

Syksyllä 2010 karjasta luopumisen jälkeen erikoistumisesta tuli välttämätöntä, koska pelkän viljan viljely ei ollut enää kannattavaa. Niinpä Erkki ehdotti Katjalle mansikkamaan perustamista kokeilumielessä puolen hehtaarin alueelle syksyllä 2017. Kokeilu tuotti tulosta ja viime vuonna mansikkamaata laajennettiin. Kolmannen mansikanviljelykesän käynnistyessä sadosta odotetaan entistä isompaa viljelyalan laajennuttua puolentoista hehtaarin kokoiseksi.

Avomaamansikoita ilman torjunta-aineita

Katja kertoo kaikkien tilan mansikoiden kasvavan avomaalla, ilman torjunta-aineita.
– Pääasiassa asiakas voi tulla itse poimimaan mansikkansa, mutta tarpeen vaatiessa voimme myös poimia mansikat valmiiksi. Tienvarsille pystytetyt mansikkakyltit opastavat asiakkaat perille.

Tilalla kasvatetaan jopa kymmentä eri mansikkalajiketta. Tulevana kesänä mansikkalajikkeet Polka, Honey, Magnus, Sonsation, Faith ja Mallin Centerany saavat seurakseen uudet tulokkaat Allegron, Rumban, Altessin ja Bravuran. Jokaisella, hieman eri aikoihin kypsyvällä mansikkalajikkeella on oma aromikas makunsa ja vivahteensa.

Kesän sääolosuhteista riippuen mansikan satokausi kestää juhannuksen tienoilta syyskuulle. Tulevana kesänä haasteen muodostaa mansikkasadon kypsyminen samanaikaisesti.
– Viime kesänä mansikat kypsyivät eri aikaan uudella ja vanhalla maalla. Vanhanpuoli tuotti viimeisen satonsa heinä-elokuun vaihteessa, kun taas viimeiset uuden puolen mansikoista nautittiin lokakuun alussa. Ensimmäiset mansikat näyttävät kypsyvän tänä vuonna vasta juhannuksen jälkeen, Katja toteaa.

Kesällä tila työllistää nuoria kesätyökampanjan kautta. Tällä hetkellä mansikoita poimimaan on tulossa kolme reipasta nuorta kahdeksi viikoksi kesä- ja heinäkuussa.

Laajentaa pensasmustikoihin

Asiakkaiden pyynnöstä Kukkamon tila aikoo tulevaisuudessa laajentaa pensasmustikoiden kasvattamiseen. Toivon mukaan ensimmäiset pensasmustikat tulevat jo tänä kesänä. Lisäksi Katja haaveilee oman mansikkaliköörin tekemisestä.
– Ensimmäinen liköörin valmistuskokeilu ei mennyt ihan nappiin, mutta kyllä me vielä likööriä tullaan tekemään, Katja naurahtaa.

Mansikoiden lisäksi tilalta saa tilauksesta heinää ja kauraolkia.
– Kesällä pääseekin heinäntekoon, koska tilauksia on tullut. Silloin tulee tunne, että kesä on vihdoin saapunut. Työ hoidetaan yleensä omalla väellä ja muutaman naapurin avustuksella. Heinäntekoa pääsee myös kokeilemaan isomman ryhmän kanssa ja otamme mielellämme vastaan yrityksiäkin, Katja vinkkaa.

Tärkeintä positiivinen asiakaskokemus

Kukkamon tilalla asiakkaat saavat sydämellistä ja henkilökohtaista palvelua. Tilan pitäjät ottavat asiakkaat hymyissä suin vastaan ja jutun aihetta ei ole vaikea löytää.
– Palvelumme on asiakaslähtöistä, jokainen asiakas tuntee itsensä tervetulleeksi. Teemme kaikkemme, että asiakkaalla on hyvä olla. Herkullisten mansikoiden lisäksi meitä ympäröi kaunis luonto, lintujenlaulu ja ympärillä vallitseva hiljaisuus on jo yksistään hyvä syy tulla poikkeamaan tilalla. Täällä Suomen kesä on parhaimmillaan, Katja korostaa.

Kukkamon tila
Kukkamontie 355
42700 Keuruu
p. 0451678933
[email protected]
https://www.facebook.com/kukkamon.tila

Artikkeli on julkaistu Keski-Suomen Yritysmaailma -lehdessä 2/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä