InfraPipen kehittämä FX-putki on suomalainen mallisuojattu tuote

Facebook
02.07.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Kokemäkeläinen, vuonna 2017 perustettu InfraPipe Oy valmistaa, myy ja markkinoi FX-päällystesalaojaputkia. Polypropeenista valmistettu suodatinkangas estää juurien ja muun kasvuston tunkeutumisen salaojaputkeen, ruosteisen maalajin aiheuttamat tukkeumat putkessa ja on huomattavasti tavallista salaojaputkea pidempi käyttöiältään.

- InfraPipe Oy:n kehittämä ja valmistama FXtupla110TM päällystesalaojaputki on otettu markkinoilla erittäin hyvin vastaan. Sen on todettu toimivan erittäin hyvin kaikissa infra-rakentamisen kuivatuksissa, InfraPipe Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Hemmilä kertoo.

Päällystettyjä salaojaputkia on kehitetty ennenkin, mutta niiden ongelma on ollut päällystemateriaalin maatuminen. InfraPipe Oy:n Mikko Hemmilä ja Antti Kaski keksivät, että lahoamaton polypropeenikangas toimii kestävänä suodattimena. Yhtiön tuotannosta vastaava Kaski sovelsi vanhan putkenpäällystyskoneen uuteen käyttöön, ja uudenlaista putkea tuotetaan yhtiön omissa tuotantotiloissa Kokemäellä.

Erityisesti infrarakentamiseen suunniteltu FX-Tupla 110 -päällystesalaojaputki on jäykkä, kaksiseinämäinen tuplaputki, jonka sisempi putki on pinnaltaan sileä. Päällystesalaojaputkea valmistetaan kuuden metrin salkoina sekä kieppeinä, joita on ulkohalkaisijaltaan kuutta eri kokoa: 50, 65, 80, 100, 110 ja 125 milliä.

- Päällystesalaojaputki eroaa ns. perinteisestä salaojaputkesta siinä, että se on päällystetty maatumattomalla polypropeenisuodatinkankaalla. Materiaali ei maadu, kuten jotkut muut markkinoilla olevat päällystemateriaalit. Tehtaalla esiasennettu päällyste poistaa työmaalla tapahtuvan asennuksen laatuvaihtelut. Kangas punotaan tehtaalla putken päälle, näin varmistetaan putken toimivuus ja pitkäikäisyys, Hemmilä kuvaa.

Putkien tukkeutumattomuus ja käyttöikä ovat omaa luokkaansa

Hemmilä sanoo, että putken tuotekehityksen lähtökohtana on ollut keksiä tuote, jolla voidaan pidentää esimerkiksi kaupunkiympäristöissä sijaitsevien salaojien käyttöikää. -Jos katu- tai tiealueelle rakennetaan keskikaista puuistutuksineen, voivat salaojat tukkeutua jo muutamassa vuodessa. FX-putki ei tukkeudu eikä isoja korjausinvestointeja tarvitse tehdä. Vaikka suodatinkangas jostakin kohtaa tukkeutuisikin, jää mahdollinen haitta paikalliseksi, eikä vaikuta putkilinjaston toimintaan.

- Putkien tukkeutumattomuudella ja pitkällä käyttöiällä saavutetaan huomattavia kustannussäästöjä kohteissa, joissa putkien uusiminen vaatii paljon pintarakenteiden rikkomista tai putkien uusiminen tulisi muista syistä huomattavan kalliiksi.

- Esimerkkejä muista kohteista, joissa päällystesalojaputki on todettu erittäin hyödylliseksi ovat esimerkiksi puistot, bulevardit, katu- ja tierakenteet, urheilukentät, hautausmaat eli ne kohteet, joiden läheisyydessä sijaitsee runsaasti puustoa kasvillisuutta sekä kohteet, joiden maaperä on erityisen hienojakoista, Hemmilä selvittää.

- Päällystesalaojaputken asennus tapahtuu muuten perinteisen salaojaputken tapaan, mutta suodatinkankaasta johtuen salaojasoraa ei tarvita. Putkien pitkä käyttöikä ja tuotteen toimiminen ilman salaojasoraa vähentävät ympäristölle aiheutuvaa kuormitusta. FX esipäällystetty salaojaputki mahdollistaa sepelin käytön täytössä. Putken ympärystäytön vedenläpäisevyys on aina varmistettava. Suodatuksen täydellisyyden varmistamiseksi putkien liitostyöhön on kiinnitettävä huolellisuutta, Hemmilä sanoo.

Infran tukijalka, johon voi nojata vuosikymmenien ajan

InfraPipen asiakaskuntaa ovat mm. kaupungit, kunnat, infra-alan toimijat sekä yksityiset ja maatalousalan yrittäjät.

Hemmilä toivoo, että suunnittelijoiden kannattaisi rohkeasti ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa esipäällystetyn salaojaputken käyttöä ratkaisuksi erilaisiin käyttökohteisiin.

- Isojen infra-hankkeiden kokonaiskustannuksia ajatellen esipäällystetyn putken kustannus on häviävän pieni. Putkien tukkeutumattomuudella ja pitkällä käyttöiällä saavutetaan huomattavia kustannussäästöjä ja se takaa kuivatukselle pidemmän elinkaaren, Mikko Hemmilä linjaa.

Artikkeli on julkaistu Savon Yritysuutiset -lehdessä 3/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä