JIPPOn edustusjoukkueen toiminta osakeyhtiön alaisuuteen

Facebook
17.03.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

JIPPOn edustusjoukkueen taustoissa tapahtui merkittävä muutos, kun perustamisestaan v. 2001 lähtien yhdistysmuotoisena hoidetun seuran operatiivinen toiminta siirtyi Joensuun Edustus jalkapallo Oy:n alaisuuteen. Osakeyhtiön toiminta on lähdössä toden teolla käyntiin uuden hallituksen johdolla.

– Pari-kolme vuotta sitten ryhdyimme miettimään, millainen olisi järkevä toimintamalli JIPPOlle. Osakeyhtiö on perustettu loppuvuodesta 2020 odottamaan, jos sille olisi joskus käyttöä. Nyt on, yhtiön myynti- ja markkinointijohtaja Timo Tahvanainen kertoo.

– Ylemmillä sarjatasoilla lähestulkoon kaikilla seuroilla toiminta on osakeyhtiön alla. Myös JIPPOlle osakeyhtiö mahdollistaa entistä ammattimaisemman toiminnan.

Siirtymävaihe on iso savotta

Tarkoitus on siirtää lähestulkoon kaikki edustusjoukkueen asiat ja liiketoiminnot oy:n alaisuuteen. Prosessi on vielä kesken, työtä on paljon.

JIPPO ry:llä säilyy tärkeä rooli talkootyön, varainkeruun sekä muutamien muiden hallinnollisten toimien, kuten esimerkiksi tiettyjen tukirahoitusmallien hallinnoinnin näkökulmasta.

– Suomalaisessa kilpajalkapallossa Palloliitto myöntää sarjalisenssin aina ry:lle, joka vastaa lisenssin hakemisesta. Ry vuokraa lisenssin oy:lle, Tahvanainen huomauttaa.

Tutut perusarvot eivät ole muuttumassa, vaan JIPPO on jatkossakin aidosti karjalainen, vastuullisesti yhteisöllinen ja jatkuvasti kehittyvä seura, jolla on periksiantamattomasti aina ”asenne punaisella”.

– Urheilu tuo ihmisiä yhteen ja antaa sisältöä elämään. Vahva yhteisöllisyys on oleellinen piirre JIPPOn toiminnassa.

Verotukseen selvät sävelet

Veroasioiden jatkuva selvittely on vaatinut ry:n puitteissa paljon aikaa. Timo Tahvanaisen mukaan merkittävä syy toimintojen siirtämisessä oy:n alle onkin verotuksen hoitamisen yksinkertaistaminen.

– JIPPO ry:ssä meillä on ollut sekä arvonlisäverokantaista että alvitonta liiketoimintaa, emmekä pystyneet niitä yhdistämään. Esimerkiksi nollatuloksesta ry joutuu maksamaan veroja, mikä ei ole mielestämme järkevää.

– Selkeämpää oli siirtää toiminta osakeyhtiön alle. Nyt ei tarvitse joka seikasta selvittää, onko kyseessä veroton vai veronalainen liiketoiminta.

Hallitustyöskentely edistää toiminnan kehittämistä

Joensuun Edustus jalkapallo Oy uusine hallituksineen pääsee täydellä höyryllä töihin ja kehittämään toimintaa. Hallituksessa jokaisella jäsenellä on omat vastuualueensa. Puheenjohtaja on Juha Maaranen, jonka vastuualueita ovat tapahtumat ja ulkopuolinen liiketoiminta. Urheilutoiminnasta vastaa varapuheenjohtaja Kari Kuikka, joka edusti pelaajaurallaan JIPPOa Ykkösessä kausina 2006–10.

Hallitukseen kuuluvat lisäksi JIPPO ry:n johtokunnan puheenjohtajana edelliset vuodet toiminut Juha Purmonen (viestintä, olosuhteet, sidosryhmät), ry:ssä varapuheenjohtajana toiminut Jouni Turunen (talous ja hallinto) sekä Teemu Sutinen (myynti ja markkinointi).

– Yhtiön hallitus on innovatiivinen ja innostunut, Timo Tahvanainen toteaa.

– Pyrimme löytämään osakeyhtiön operatiiviselle puolelle vastuualueisiin sopivat vastinparihenkilöt kehittämään toimintaa.

– Lisäksi yksi mahdollisuus on advisory board -tyyppinen ratkaisu, jossa kokoaisimme isomman joukon miettimään toiminnan strategista kehittämistä. Näin saisimme raikkaita ajatuksia ja näkemyksiä myös oman piirin ulkopuolelta.

Uudenlaisia liiketoimintoja?

Urheilullisesti JIPPOn seuraava tavoite on Suomen toiseksi korkein sarjataso, joka kaudesta 2024 lähtien on nimeltään Ykkösliiga.

– Osakeyhtiöratkaisun myötä voimme ryhtyä kasvattamaan liikevaihtoa sellaiselle tasolle, joka mahdollistaa Ykkösliigassa toimimisen.

– Pyrimme kehittämään nykyisiä liiketoimintojamme ja luomaan uusia. Tarkoitus ei kuitenkaan ole ottaa huimia riskejä, vaan harkita uusia toimintoja tarkoin. Niiden suunnittelua ja testaamista on mahdollista hankkeistaa, Timo Tahvanainen kertoo.

– Liiketoiminnan tulisi olla sen verran tuottavaa, että pystyisimme käyttämään liikevoittoja urheilutoiminnan kehittämiseen.

– Osakeantia emme ole nyt alkuvaiheessa järjestämässä, mutta myöhemmin sekin on mahdollista. Osakeanti avaisi pohjoiskarjalaiselle jalkapalloyhteisölle uudenlaisia vaihtoehtoja yhteistyöhön ja JIPPOn kannattamiseen, mainitsee Tahvanainen.

Yhteistyö JIPPOn kanssa tuo yritykset lähemmäksi asiakkaitaan

Joensuun Edustus jalkapallo Oy suuntaa luottavaisin mielin tulevaisuuteen, vaikka ajat ovat taloudellisesti tällä hetkellä haastavia kaikille yrityksille. Osakeyhtiö antaa yhdistyspohjaa enemmän joustavuutta JIPPOn liiketoimintojen ja liiketoiminta-alueiden kehittämiseen.

– Voimme täydentää kumppaniyritysten markkinointia tarjoamalla yksilöllisesti räätälöidyn paketin, joka vastaa yrityksen toiveisiin ja tarpeisiin, Timo Tahvanainen kuvailee.

Yrityksille katujuna- ja jäätelökioskilippuja

JIPPOn tutuista liiketoiminnoista katujuna ja jäätelökioski pyörähtävät jälleen käyntiin kesän alussa.

Timo Tahvanainen sanoo, että näitäkin toimintoja voidaan oy:n puitteissa kehittää eteenpäin, kun ajatellaan potentiaalia JIPPOn ja kumppaniyritysten näkyvyyteen kesäisen Joensuun keskustassa.

– Siinä pääsee kivaan kesäfiilikseen, kun hyppää katujunan kyytiin jäätelö matkaeväänä. Ja jos sattuu olemaan lauantai, niin lisäksi voi klo 16 tulla JIPPOn peliin. Paria poikkeusta lukuun ottamatta vakioajankohta kotiotteluille on lauantaisin neljältä iltapäivällä.

Tahvanainen muistuttaa, että katujuna- ja/tai jäätelöliput ovat mukava tapa kiittää yrityksen henkilöstöä, huomioida sidosryhmien edustajia tai antaa asiakkaille hyvää mieltä.

– Yritykset voivat myös vuokrata katujunan kuljettajineen omaan käyttöönsä vaikkapa henkilöstön virkistyspäivää varten.

Lisäksi JIPPO-katujunan vaunuissa on tarjolla erikokoisia mainospaikkoja. Juna onkin taatusti huomiota herättävä, liikkuva alusta yritysten mainoksille Joensuun ydinkeskustan alueella.

Yritysyhteistyöhön liittyvissä asioissa – mukaan lukien katujuna- ja jäätelöliput sekä junan mainospaikat – voi ottaa yhteyttä Timo Tahvanaiseen (ks. yhteystiedot alla).

– Minulle voi soittaa tai laittaa sähköpostia, jutellaan ja katsotaan yhdessä juuri teidän yrityksellenne sopiva paketti.

– Urheilu tarjoaa elämyksiä. JIPPOn ottelutapahtumia on tarkoitus uudistaa nykyisten olosuhteiden puitteissa ja tehdä niistä entistäkin houkuttelevampia. Urheilussa paikan päällä olevat ihmiset muodostavat tunnelman, joka parhaimmillaan on ainutlaatuinen. Tervetuloa peleihin!


Timo Tahvanainen, myynti- ja markkinointijohtaja, Joensuun Edustus jalkapallo Oy
+358 50 5622 066
[email protected]


jippo.fi
jippojuniorit.fi

YouTube
Facebook
Instagram
Twitter

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä