Keski-Suomen yritysten näkymissä piristymistä

Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen
Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen
16.08.2024 | Yrityselämässä tapahtuu

Keski-Suomen suhdannetilanne kohentui alkukesällä 2024 hieman, mutta yleiskuva on edelleen heikko, ilmenee tuoreimmasta EK:n suhdannebarometrista. Tuotanto ja myynti lisääntyivät toisella neljänneksellä. Kannattavuus on heikentynyt lievästi, näkymissä on kuitenkin tapahtunut paranemista ja syksyä odotetaan toiveikkain mielin.

Keski-Suomen yritysten suhdannetilanne oli heinäkuussa 2024 melko selvästi normaalia heikompi, tilanteessa on tapahtunut kuitenkin paranemista edelliseen tiedusteluun verrattuna.

– Vaikka yleiskuva on edelleen mollivoittoinen, positiivista on, että keskisuomalaisten yritysten suhdannetilanteessa ja -näkymissä on tapahtunut paranemista. Syksyä odotetaan toiveikkain tunnelmin, sanoo Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen.

Teollisuus vetää kohtuullisesti, asuntorakentamisen käännettä odotetaan ensi vuodelle

Jämsäläisen sähkö- ja automaatiokeskuksia valmistavan Finnvoltin toimitusjohtaja Ville Karhila kertoo, että merkkejä kysynnän kasvamiselle on selvästi näkyvissä.

– Olemme pyrkineet olemaan alusta asti sähkökeskuksien pikatoimittaja. Markkinatilanne on näyttäytynyt meille siten, että isotkin kilpailijat ovat voineet tehdä nopeita toimituksia. Nyt toimitusajat kilpailijoilla ovat taas pidempiä, mikä on lisännyt meillä kysyntää. Positiivista virettä on nähtävissä, sanoo Karhila.

Finnvolt toimittaa keskuksia niin teollisuudelle kuin rakentamiseen. Karhilan mukaan teollisuus on vetänyt rakentamista paremmin, mutta nyt elpymistä on näkyvissä myös kiinteistösektorilla. Vihreän siirtymän mahdollistavia tuotteita, kuten sähköautonlataus- ja aurinkovoimaloiden sähkökeskuksia, Finnvolt on toimittanut tasaisesti taantumasta huolimatta.

Vaikka asuntorakentamisen puolella on ollut rauhallista viime vuodesta lähtien, on Rakennus-Kasevalla lähes täystyöllisyys. Yritys työllistää 44 henkilöä, ja joitakin uusia rekrytointeja on tehty viime aikoina.

Toimitusjohtaja Ville Karin mukaan kysyntätilanne urakkalaskentakohteiden osalta oli ensimmäisellä vuosipuoliskolla normaalitasolla, mutta uusien asuntokohteiden rakentaminen on hiljentynyt.

– Vielä tämä vuosi on rakentamisessa aika hiljaista, mutta uskon, että piristymistä tulee ensi vuonna myös asuntorakentamisen puolella korkojen laskun ja inflaation taittumisen myötä. Asuntokauppaa tehdään tasaisesti, mutta ei samaan tahtiin kuin pari vuotta sitten. Suunnitelmissa on, että ensi vuoden keväällä aloitamme uuden asuntokohteen Kivelänrantaan Tuomionjärvenrannalle, sanoo Ville Kari.

Hotelli Keurusselän yrittäjä Iris Mäkinen kertoo, että elpymistä ei ole tapahtunut siinä määrin kuin odotettiin. Syksyä kohden on toiveikkuutta, mutta myös epävarmuutta.

Matkailuala kaipaa ulkomaisia turisteja

Hotelli Keurusselän yrittäjä Iris Mäkinen kertoo kuluttajien varovaisuuden heijastuneen yrityksen toimintaan tänä kesänä. Mäkisen mukaan tilanne on viime vuoden kaltainen liikevaihdoltaan ja kävijämääriltään, eli elpymistä ei ole tapahtunut siinä määrin kuin odotettiin. Kesäsesonki on matkailualan yritykselle erityisen tärkeä.

– Ulkomaalaisia turisteja ei meillä Keski-Suomessa ole juurikaan näkynyt, siinä meillä toimijoilla on tehtävää, että kansainväliset asiakkaat saadaan Keski-Suomeen, Mäkinen toteaa.

Lähitulevaisuuden näkymät ovat odottavat, mutta varovaiset. Skenaariopeikoksi Mäkinen kuvailee hallituksen alv-korotusten vaikutuksia kulutuskäyttäytymiseen.

– Nyt tarvitaan valonpilkahduksia, että ihmiset uskaltavat liikkua ja kuluttaa enemmän. Suhdanteen paraneminen auttaisi myös meidän toimialaamme. Syksyä ja ensi vuotta kohden toiveikkuutta on, mutta myös epävarmuutta, Mäkinen kertoo.

Hotelli Keurusselkä työllistää ympärivuotisesti 20 henkilöä, kesäisin tuplasti. Yritys tarjoaa monipuolisia majoitus-, juhla-, kokous- ja ravintolapalveluita Keurusselkäjärven rannalla.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä