Koli nostaa profiiliaan polkujuoksukohteena – "Ravintoloitakin suositellaan, miksi ei myös juoksureittejä?"

Kaisa Mäkäräinen on suunnitellut Kolin polkureiteille sijoittuvan lenkin, jonka kiertämällä juoksija kerää yli tuhat nousumetriä. Kuva: Mitja Piipponen
Kaisa Mäkäräinen on suunnitellut Kolin polkureiteille sijoittuvan lenkin, jonka kiertämällä juoksija kerää yli tuhat nousumetriä. Kuva: Mitja Piipponen
11.06.2024 | Yrityselämässä tapahtuu

Monelle suomalaiselle polkujuoksijalle tuttu Koli on ottanut uuden askeleen polkujuoksun tuotteistamisessa. Tärkeimpänä palveluna koli.fi-sivulle on koottu harrastajien suosittelemia reittejä Kolin matkailualueella Kolilla, Ruunaalla ja Juuassa.

– Polkujuoksun harrastajat ovat olleet osa Kolin matkailua jo liki 20 vuotta Vaarojen Maratonin alkuajoista lähtien, ja moni harrastaja jo tuntee aluetta. Nyt kootuilla suositusreiteillä halutaan esitellä monelle vielä tuntemattomaksi jääneitä kohteita ja helpottaa poluille lähtemistä, sanoo liperiläinen Heikki Hamunen, joka on vastannut suurimmasta osasta suositusreittien kuvauksia.

Urheilupersoona Kaisa Mäkäräisen käsialaa on Kolin vaaroille sijoittuva yli tuhannen nousumetrin lenkki, Kaisan verttitonni. Juukaharjun reitti perustuu juukalaisten Eini ja Antti Erosen suositukseen.

Laji esiin maastohiihdon tavoin

Hamunen sanoo, että polkujuoksua on tuotteistettu tapahtumissa, juoksukouluissa ja varusteissa. Suomalaisten matkailukeskusten palveluissa polkujuoksua ei kuitenkaan ole korostettu esimerkiksi maastohiihdon tai maastopyöräilyn tavoin.

Nyt Kolin Matkailu Oy:n hallinnoimassa ja Vaara-Karjalan Leader ry:n rahoittamassa hankkeessa koli.fi -sivustolle on nostettu kahdeksan reittiä, joiden pituudet ovat 3-30 kilometriä. Reitit pohjautuvat jo olemassa olevaan polku- ja tieverkostoon, eikä uusia maastoreittejä ole tehty.

– Kolin aluetta leimaavat suuret korkeuserot ja jyrkät mäet. Nyt suositelluissa reiteissä on mukana myös vähemmän mäkisiä maastoja. Niin Juukaharjun polku kuin Ruunaan reitit ovat erittäin hienoja ja vievät juoksijan aivan toisentyyppiseen mutta edelleen upeaan ympäristöön. Ruunaalla juoksija pääsee tarttumaan myös soutuveneen airoihin, Hamunen sanoo.

Helpotusta runsaudenpulaan

Kolin Matkailun toimitusjohtaja Tiina Kanninen sanoo, että perimmäinen tavoite suosittelupalvelussa on helpottaa harrastajan valintoja ja keskittää palvelua yhteen paikkaan.

– Suosittelukulttuuri toimii melkeinpä kaikissa palveluissa. Ravintoloita, majoitusliikkeitä ja elokuvia suositellaan – miksi ei myös juoksureittejä? Suositukset helpottavat etenkin tilanteissa, kun mahdollisuuksista on runsaudenpula, eikä tuotteita entuudestaan tunneta.

Suositusreitit löytyvät Outdoor Active -verkkopalvelusta. Esittely kattaa reittikartan, reittiprofiilin tiedot sekä kirjallisen reittikuvauksen.

– Tänä vuonna odotamme erittäin suurella mielenkiinnolla harrastajien palautetta ja kehittämisehdotuksia. Jos tällaiselle palvelulle on jatkossa enemmän kysyntää, kuuntelemme sitä herkällä korvalla, Kanninen sanoo.


Kolin polkujuoksun tuotteistaminen

  • Työ toteutettiin ”Kolin matkailualueen reitistöjen esiselvitys ja niihin liittyvien tapahtumien toteutettavuusselvitys” -hankkeessa, jonka rahoittaja on Vaara-Karjalan Leader ry.
  • Suunnittelutyön ja reittikuvausten taustalla ovat juukalaiset Eini ja Antti Eronen, joensuulainen ampumahiihtosuuruus Kaisa Mäkäräinen sekä liperiläinen Heikki Hamunen / Simana Oy.
  • Suositellut reitit löydät osoitteessa: https://www.koli.fi/polkujuoksu/

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia