Kontiolahti positiivisessa pyörteessä

Facebook
08.06.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

Osayleiskaavaehdotuksessa on osoitettu Lehmon eteläosaan yritys- ja työpaikka-alue, jonne voi sijoittua pientuotantolaitoksia ja teollisuushalleja, samantyyppistä yritystoimintaa kuin mitä alueen jatkeena Joensuun puolella olevalla yritysalueella on. Niin sanottua "savupiipputeollisuutta" kaavaehdotus ei alueelle mahdollista.

– Kaavaehdotus on nähtävillä 12.6.2023 saakka. Sen jälkeen käsittelyprosessi jatkuu. Kyseessä on merkittävä kaava, sillä se koskee noin 6 000 kuntalaista. Työpaikka-alue on pinta-alaltaan n. 30 hehtaaria, kertoo Kontiolahden kunnan maankäyttöpäällikkö Marja-Liisa Sykkö.

– Jos yritys tietää tarvitsevansa lisää tilaa muutaman vuoden sisällä, ja jos Lehmon alue kiinnostaa, niin meihin kannattaa ottaa yhteyttä jo tässä vaiheessa. Tällä tavoin voimme huomioida yrityksen tarpeet tarkemmin asemakaavoitusvaiheessa, Sykkö vinkkaa.

– Eteläisen Lehmon yritysalue sijaitsee hyvin lähellä Joensuuta ja on luonteva jatkumo Joensuun puolella olevalle yritysalueelle. Alue on alle 4 km päässä Joensuun torista. Kulkuyhteydet ovat hyvät ja sujuvoituvat entisestään Joensuun puolella tehtävien liikennejärjestelyiden jälkeen. Alueelta pääsee näppärästi valtateille Kajaanin, Kuopion ja Lappeenrannan suuntiin.

Lehmon työpaikka-alue kartalla keskellä vaaleanpunaisella.

Uuron teollisuusalue valmiina vastaanottamaan yrityksiä

Tällä hetkellä Kontiolahden kunnalla on valmiita, kaavoitettuja teollisuustontteja Uuron alueella. Tuoreimmat tontit ovat eritasoliittymän itäpuolella, ns. Uuro II -teollisuusalueella.

– Uurosta saa tontin näyttävälle paikalle. Alue on rakentamisen kannalta vaivatonta kangasmaata, pohjatyöt on helppo tehdä, kertoo kunnanjohtaja Jari Tuononen.

– Sinne voi sijoittua monipuolista yritystoimintaa, myös teollista tuotantoa. Alueelle on rakennettu kunnallistekniikka valmiiksi viime vuoden aikana.

Aiemmin kaavoitettu Uuro I -alue on eritasoliittymän pohjoispuolella ja Kajaanintien (vt 6) länsipuolella. Sielläkin voivat toimia monenlaiset yritykset. Osa tonteista soveltuu erityisen hyvin yritystoimintaan, jossa tarvitaan varastointia ulkoalueille.

– Uuro I -alue on jo mukavasti rakentunut, mutta sinne sopii vielä lisää yrityksiä. Tarjolla on sekä pienempiä että isompia tontteja, Marja-Liisa Sykkö mainitsee.

Myös Uuron alue sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella. Kontiolahden kirkonkylälle on matkaa noin 5 km, Joensuuhun noin 15 km ja Lieksaan 80 km.

Suositulla ja vilkkaaksi kehittyneellä Jaaman teollisuusalueella on Marja-Liisa Sykön mukaan vielä muutama iso tontti jäljellä Jaamankankaantien varressa.

– Erinomaisella paikalla ovat nekin tontit. Joensuusta ajaa Jaaman alueelle reilussa 10 minuutissa ja Uuroon alle 20 minuutissa.

Lehmon osayleiskaavassa on uutta tilaa yritystoiminnalle.

Palvelu pelaa ja asiat etenevät joutuisasti

Kompaktin kokoisessa Kontiolahden kunnassa yrityspalvelut toimivat jouhevasti. Kunnan kehitysyhtiö Kontionloikka Oy auttaa Kontiolahden n. 800 yritystä mm. yritystoiminnan aloittamisessa, sijoittumisessa ja toiminnan kehittämisessä.

Kontionloikan ammattilaiset pitävät tiiviisti yhteyttä yrityskentälle ja ovat mukana yritysten arjessa. Lisäksi yrityskiinteistöyhtiö Kontiolahden Yrityspalvelu Oy on mukana mahdollistamassa yritysten kasvua rakentamalla tuotannollisille yrityksille toimitiloja.

Kontionloikan toimitusjohtaja Annu Räsänen kertoo, että Kontionloikka on saanut erinomaista palautetta paikallisilta yrityksiltä aktiivisuudestaan ja palveluistaan.

– Kehitysyhtiön palveluista yritykset ovat eniten hyödyntäneet kehittämiskartoituksia ja rahoitusneuvontaa.

– Kontionloikan yrityksille tarjoama Loikka-seteli on ollut täydentämässä yhtiön oman henkilöstön osaamista. Palvelusetelituottajia yritysten hyödynnettäväksi eri toimialoilta on Kontionloikka Oy:n listoilla jo lähes 90.

Kontionloikan tehtäviin kuuluu lisäksi Kontiolahden matkailun edistäminen. Matkailu Kontiolahdella on juuri nyt mielenkiintoisen uuden edessä. Kontiolahden kunnanvaltuusto on toukokuun lopussa hyväksynyt yhteistyösopimuksen Kontioranta Puulaakso Oy:n kanssa Kontiorannan matkailualueen kehittämiseksi.

– Kontionloikka Oy on mukana varmistamassa matkailualueen liikkeelle lähtöä esim. koordinoimalla matkailutoimijoiden verkoston rakentumista alueelle. Kontionloikan ja Kontiolahden Yrityspalvelun lähtökohta on asiakkaan kuunteleminen ja tehokas ratkaisukeskeinen työskenteleminen yritysten palvelemiseksi, Annu Räsänen toteaa.

– Kontionloikka Oy neuvoo ja opastaa yrityksiä, ja maankäytön puolella mietimme yhdessä yrityksen kanssa sijaintia ja rakentamisen tarvetta. Yhteistyö sujuu mainiosti, Marja-Liisa Sykkö tiivistää.

– Ketteryys on tämän kokoisen kunnan ehdoton valttikortti. Kunnanjohtaja, yritysneuvoja ja maankäyttöpäällikkö voivat yhdessä täräyttää paikan päälle yrityksen tontille, ja voimme siinä yrittäjän kanssa katsoa esimerkiksi parkkipaikat ja muut yksityiskohdat kohdalleen. Kontionloikka auttaa investointiavustusten ja muiden tukien hakemisessa. Yrittäjä pysyy jatkuvasti tilanteen tasalla asioiden käsittelyn etenemisestä. Yrityspalveluiden suhteen kunta on täyden palvelun talo, haluamme aidosti olla yritysten tukena, kuvailee puolestaan kunnanjohtaja Jari Tuononen.

– Vuorovaikutus yritysten kanssa on jatkuvaa. Meillä toimii kunnassa muutaman kuukauden välein kokoontuva elinvoimaryhmä, johon kuuluvat Kontiolahden Yrittäjät ry:stä kolme edustajaa, Kontionloikan toimitusjohtaja Annu Räsänen ja yritysneuvoja Jarkko Peiponen sekä minä, Tuononen jatkaa.

Kontiolahti on menestyvien yritysten ja onnellisten ihmisten koti.

Menestyvien yritysten ja onnellisten ihmisten koti

Eläväisen yritystoiminnan merkitys on kunnalle todella suuri. Jari Tuononen kertoo, että Kontiolahti on kasvanut koko 2000-luvun ajan, mikä on ollut kunnan strategisena tavoitteenakin.

– Asukasluvun ja työpaikkojen määrän kasvu tarkoittaa verotulojen kasvua ja sitä kautta asukkaiden hyvinvointia ja onnellisuutta.

– Monimuotoisuus on vahvuutemme ja varmaankin yksi Kontiolahden kunnan kasvun ja menestyksen salaisuuksista. Meillä voi asua maalla järven rannalla, tai sitten ihan taajaman keskellä kirkonkylällä tai Lehmossa vain neljän-viiden kilometrin päässä maakuntakeskuksen torilta. Kouluverkko on poikkeuksellisen kattava, meillä toimii 10 alakoulua ympäri kuntaa, Tuononen kuvailee.

– Jokunen vuosi sitten Kontiolahti palkittiin Suomen pientalomyönteisimpänä kuntana, Marja-Liisa Sykkö lisää.

Viihtyvyyttä vahvistaa upea luonto. Höytiäinen, Pielisjoki ja muut vesialueet sekä jyhkeät pohjoiskarjalaiset maisemat voimaannuttavat ja tarjoavat hienoja elämyksiä. Monipuoliset ulkoilu- ja retkeilyreitistöt, kuten Kontionpolut, Harjupolut ja Herajärven kierros, ovat varsin suosittuja.

– Sanoisin, että olemme onnistuneet luomaan positiivisuuden pyörteen. Yritysten määrän ja asukasluvun kasvu ruokkivat toinen toistaan. Meillä on kunnan strategiaan saakka kirjattuna, että palvelemme "loistavimmalla asenteella" niin asukkaita kuin yrityksiä, kunnanjohtaja kiteyttää.

www.kontiolahti.fi

www.kontiolahti.fi/kontionloikka

Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn | Twitter

Jari Tuononen, kunnanjohtaja, 050 435 8700
Annu Räsänen, toimitusjohtaja, Kontionloikka Oy, 040 026 5020
Marja-Liisa Sykkö, maankäyttöpäällikkö, 040 049 1791
Sähköpostiosoitteet: [email protected]

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä