Lähde DigiVierailulle Olkiluodon ydinvoimalaan

Olkiluoto-esittely järjestetään ryhmille Teamsin avulla.
Olkiluoto-esittely järjestetään ryhmille Teamsin avulla.
14.09.2021 | Teollisuus, Yrityselämässä tapahtuu

Olkiluotoon voi nyt tutustua myös DigiVierailulla. Normaalit ryhmävierailut ovat toistaiseksi tauolla koronatilanteen vuoksi, mutta etäyhteyksin voit tutustua turvallisesti Olkiluotoon pidemmänkin matkan päästä. DigiVierailussa Olkiluodon ydinvoimalatoimintaa esitellään kattavasti ja samalla osallistujien on mahdollista saada vastauksia mieltä askarruttaneisiin kysymyksiin paikalliselta asiantuntijalta. Sisältöä voidaan räätälöidä ryhmän toiveiden mukaan. Esityskielet ovat suomi ja englanti.

Noin 1–1,5 tunnin mittainen Olkiluoto-esittely järjestetään ryhmille Teams-yhteyden avulla. DigiVierailuvaraukset tehdään puhelimitse (ma-pe klo 9-15) puh. (02) 8381 5221 tai sähköpostilla: [email protected]. Suomalaisille vierailijoille käynti on aina ilmainen.

– DigiVierailut juontavat juurensa koronaepidemiasta. Meillä on Olkiluodossa vierailukeskus, jonne normaaliaikana on otettu 13 000–15000 vierasta vuodessa tutustumaan Olkiluodon laitoksiin ja toimintaan. Kun korona tuli, jouduimme laittamaan lapun luukulle ja vierailukeskus on edelleenkin suljettu, TVO-konsernin ja Olkiluodon vierailutoimen päällikkö Mika Tanhuanpää kertoo.

Kun vierailukeskuksen kävijämäärät tippuivat nolliin, alettiin miettimään vaihtoehtoisia ratkaisuita. Tanhuanpää kertoo, että samalla huomattiin, että koulutkin ovat joutuneet menemään etäopetukseen ja opettelemaan etälaitteiden käytön. Tästä syntyi idea DigiVierailuihin.

– Olemme joskus aiemminkin jo kokeilleet etävierailuita, mutta se ei silloin palvellut halutulla tavalla, koska kouluissa ei vielä osattu hyödyntää etäyhteyksiä. Nyt tilanne on toinen ja DigiVierailut ovat saavuttaneet suuren suosion. Hiukan ennen koulujen kesälomia, toukokuussa, juttelin yli 1000 oppilaalle Olkiluodon asioista hyvin sujuvasti etäyhteyksillä.

Tanhuanpää mainitsee, että aikaisemmin Olkiluodon ydinvoimalan vierailukeskuksen kävijät ovat tulleet kohtuullisen läheltä, koska fyysisistä käynneistä aiheutuu aina kustannuksia ja ne vievät myös enemmän aikaa.

– Nyt meillä on vierailijoita Hangosta Rovaniemelle, koska etäisyys ja aika eivät ole enää esteenä.

Tähtäimessä kokonaisvaltainen ymmärrys ydinvoimaa kohtaan

– DigiVierailulla käydään läpi ihan perusasioita, jotka liittyvät Olkiluodon ydinvoimalaan. Siellä esitellään Olkiluotoa paikkana, meidän laitoksia sekä sitä, miten ydinvoimala toimii, eli mitä seinien ja aitojen takana tapahtuu.

Tanhuanpää kertoo, että DigiVierailun aikana loikataan välillä koko Suomen mittakaavaan ja tuodaan esille faktoja siitä, millainen merkitys ydinvoimalalla on suomalaisessa sähköntuotannossa.

– Kun kolmas laitos käynnistyy, tuotamme noin kolmasosan Suomessa kulutetusta sähköstä. Nyt ilmastonmuutoksen aikaan, meiltä ei tule lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Joku on joskus sanonutkin, että kolmannen ydinreaktorin käynnistäminen on Suomen suurin ilmastoteko.

Olkiluodossa pitkä historia ydinvoimalla tuotetusta sähköstä

Olkiluodon ensimmäinen laitos aloitti sähköntuotannon vuonna 1978. Sähköä on ehditty tuottaa jo reilusti yli 40 vuotta ja tuotannon on tarkoitus jatkua vielä vuosikymmeniä eteenpäin.

– Ydinvoiman herättämät tunteet ja mielipiteet ovat vahvasti kahtia jakautuneita, toiset ovat vahvasti ydinvoiman puolesta ja toiset taas vastaan. Olemme tutkineet 70-luvulta lähtien suomalaisten asennetta ydinvoimaa kohtaan ja tällä hetkellä ihmisten asenteet ovat myönteisempiä kuin koskaan aiemmin. Suuri osa suomalaisista näkee ydinvoiman hyvänä energiantuotantomuotona.

Ilmastonmuutoskeskustelu tukee Tanhuanpään mukaan ydinvoimaa energiantuotantomuotona, koska energiaa pystytään tuottamaan suuria määriä tehokkaasti ja luotettavasti, ilman hiilidioksidipäästöjä.

Pyrkimyksenä mahdollisimman kattava kokonaiskuva

– DigiVierailu on esitys, jonka aikana katsotaan paljon valokuvia ja nähdään mitä kaikkea laitokselta löytyy. Kuvia näytetään runsaasti aitojen ja laitoksen sisäpuolelta. Kyseessä ei ole tylsä insinöörimäinen esitys, vaan esityksessä kerrotaan ihan konkreettisia asioita, Tanhuanpää lupaa.

Ennen koronaa Olkiluodossa oli kävijöitä laidasta laitaan, mutta suurimman ryhmän muodostivat opiskelijat. Vierailijoita on käynyt myös yrityksistä, erilaisia harraste- ja eläkeläisryhmiä – eksoottisin ryhmä on ollut Tanhuanpään mukaan buddhalaisten munkkien ryhmä, joka kävi vierailulla Japanista saakka.

– Jos DigiVierailulta halutaan enemmän koulutuspainotteista sisältöä, meidän myyntiorganisaatio myy tällaisia koulutuksia räätälöidysti. Tarkoituksemme on valistaa suomalaisia ydinvoiman eduista, tästä syystä meidän viestinnän tarkoitus on olla mahdollisimman avointa. Haluamme näyttää asiat sellaisina kuin ne on. Heti yhtiön perustamisesta lähtien on päätetty, että vedämme avointa linjaa, vaikka se vaatiikin vähän enemmän työtä meiltä, sillä turvallisuudesta ei voida kuitenkaan tinkiä.

Vierailun on tarkoitus olla vuoropuhelua

– Ryhmä ottaa yhteyttä meihin, jonka jälkeen sovimme yhteisen ajan. DigiVierailussa varataan lisäksi testiaika, jolloin testataan että etäyhteydet toimivat. Esitystä voidaan katsoa yhdessä valkokankaalta tai vaihtoehtoisesti omilta päätteiltä. Itse esityksen on tarkoitus olla vuoropuhelua, joka tekee siitä hyvin mielekästä ja informaatiorikasta. Haluamme antaa ihmisille vastauksia myös asioihin, jotka ovat mietityttäneet heitä ydinvoimaan liittyen.

Tanhuanpää lisää, että esityksessä käydään selkeästi läpi myös prosessin loppupää, eli mitä toiminnassa syntyville ydinjätteille tapahtuu.

– Olkiluoto aloittaa ensimmäisenä maailmassa prosessissa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamisen Olkiluodon peruskallioon. Kansainvälisen atomienergiajärjestön pääjohtaja luonnehti asiaa, että tämä tulee olemaan ydinalalle game changer.

Olkiluoto kolmonen aloittaa säännöllisen sähköntuotannon kesäkuussa 2022

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) sai tiedon laitostoimittaja AREVA-Siemens konsortiolta, että OL3 EPR:n säännöllinen sähköntuotanto siirtyy kolmella kuukaudella turbiinille toteutettavan huollon ja tarkastustoimenpiteiden pidentymisen vuoksi.

– Turbiinilla toteutettujen tarkastustoimenpiteiden pohjalta laitostoimittaja on päättänyt laajentaa huoltoa niin, että kaikki kolme matalapaineturbiinia tarkastetaan.

Laitostoimittajalta saadun tiedon mukaan OL3-laitosyksikön reaktori käynnistetään, eli ensimmäinen kriittisyys tapahtuu, tammikuussa 2022, varsinainen sähköntuotanto aloitetaan helmikuussa 2022 ja säännöllinen sähköntuotanto kesäkuussa 2022, Tanhuanpää kertoo.

OL3 EPR -laitostoimittajakonsortio rakentaa laitosyksikköä kiinteähintaisella avaimet käteen sopimuksella. Laitostoimittajakonsortioon kuuluvat yhtiöt AREVA GmbH, AREVA NP SAS ja Siemens AG, jotka ovat yhteisvastuussa laitostoimitussopimuksen kuuluvista velvoitteista laitosyksikön takuuajan loppuun asti.

www.tvo.fi

Artikkeli on julkaistu Turun seudun Yritysmaailma -lehdessä 3/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä