
Hyviä kokemuksia kotihoidon tukemisesta etäpalveluilla

Lähihoitajat Reetta Sorosuo ja Kalle Nyholm näyttävät, miten etäkäynti toimii. Heidän työpisteensä on Vehmaan terveyskeskuksessa. Siellä sijaitsee yksikkö, josta käsin hoidetaan keskitetysti ikääntyneiden kotihoidon etäpalveluita Varhan läntisen alueen kuntiin. Kuva: Varha
09.04.2025 | Sosiaali- ja kuntatalous
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on saatu hyviä kokemuksia ikääntyneiden kotihoidon tukemisesta etäyhteyksillä. Tekniikka parantaa myös asumisen turvallisuutta.
Varhassa hyödynnetään etäyhteyksiä osana ikääntyneiden kotihoitoa. Tällä hetkellä etäkäyntien piirissä on 17 varsinaissuomalaista kuntaa ja noin 350 säännöllisen kotihoidon asiakasta. Kokemukset ovat olleet pääsääntöisesti hyviä.
– Käytäntö on näyttänyt etäkäynnit hyväksi tavaksi tukea ja täydentää kotihoitoa, sanoo keskitettyjen etäpalveluiden palveluvastaava Mari Pilpola.
Etäkäynnillä yhteys kotihoidon asiakkaaseen otetaan automaattisesti avautuvalla videoyhteydellä. Etänä hoituvat monet toiminnot, jotka asiakas voi tehdä ohjatusti, kuten esimerkiksi lääkkeiden otto. Myös lähiomaiset saavat hyödyntää samaa laitteistoa yhteydenpitoon.
Kotihoidon asiakas ei ole koskaan pelkän etäyhteyden varassa
Jos herää epäilys muutoksesta asiakkaan voinnissa, siitä ilmoitetaan hoidosta vastuussa olevalle kotihoidon tiimille.
Etäpalveluilla pystytään parantamaan henkilökunnan riittävyyttä ja kohdistamaan resursseja tehokkaammin. Kun osa kotihoidon käynneistä voidaan korvata etäkäynneillä, kotihoidon työntekijät voivat panostaa enemmän niihin asiakkaisiin, joka tarvitsevat paljon avustusta.
Varsinais-Suomessa on maaseudun lisäksi laaja saaristo, jonne kotihoidon työntekijät matkustavat losseilla. Jos työtä voidaan tehdä vähemmällä matkustamisella, aikaa jää enemmän tärkeimpään eli asiakkaisiin.
– Etäkäynnit ovat vuorovaikutuksellisia ja moni tykkää, kun hoitajan ei tarvitse puuhastella samalla muuta, vaan hän voi keskittyä kuuntelemiseen, Pilpola sanoo.
Etäyhteys lisää turvallisuuden tunnetta
Käynnissä on myös pilottikokeilu, jossa seurataan asiakkaiden toimintakykyä kotiin asennettavilla sensoreilla. Ne mittaavat liikettä ja erilaisia arjen toimintoja, kuten jääkaapilla käymistä. Näin hoidon ja toimintakyvyn arvion tueksi saadaan dataa asiakkaan rutiineista ja todellisesta aktiivisuudesta.
Myös omaiset saavat puhelimiinsa sovelluksen, josta voi seurata sensoreista saatua tietoa ja soittaa videopuheluita. Video- ja ääniyhteys omaisen asuntoon aukeaa automaattisesti sovelluksen kautta soittaessa ja omaista voi huhuilla tulemaan ruudun äärelle - käyttö ei siis vaadi ikäihmiseltä digitaitoja. Kun voi vaikka kesken työpäivän soittaa ja varmistaa, että omaisella on kaikki hyvin, se tuo kaikille osapuolille turvaa.
Etäpalveluiden soveltuvuus arvioidaan yksilöllisesti, eikä ketään pakoteta niiden piiriin. Asiakkaan toimintakykyä ja kotikäyntien tarvetta seurataan säännöllisesti.
– Etäpalvelut voivat tarjota monia hyötyjä, mutta ne eivät yksinään ratkaise kaikkia haasteita. Mutta kehitämme toimintatapoja ja iloitsemme siitä, että olemme saaneet ikäihmisiltä itseltään paljon hyvää palautetta, Pilpola summaa.
Toistaiseksi etäkäynnit hoidetaan keskitetysti Turusta, Salosta ja Vehmaalta. Tavoitteena on kuluvan vuoden loppuun mennessä saada kotihoidon etäpalvelut käyttöön kaikissa Varhan alueen kunnissa niin, että niiden piirissä olisi kaikkiaan 500 asiakasta. Kehitystyössä huomioidaan myös ruotsinkieliset, joille pyritään tarjoamaan etäpalvelut omalla äidinkielellä.
Etäkäynnit maksavat asiakkaalle normaalin kotihoidon hinnan. Omaiset saavat etäyhteyden käyttöönsä maksutta.
Lähde: Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha
Haluatko oman yrityksen esille tähän?
Katso myös tämä

Sentina Oy – hyviä hetkiä joka päivä
Sentina tunnetaan erityisesti Sävelsirkku-palvelusta, joka koostuu ainutlaatuisesta menetelmästä sisältöineen.
Sosiaali- ja kuntatalous

Osallisuus Klubitaloilla: kuulumisen tunnetta ja korjaavia kokemuksia
Suomen Klubitalojen kolmivuotinen yhteistutkimushanke vei syksyn 2022 aikana päätökseen valtakunnallisen työpajakiertueensa.
Sosiaali- ja kuntatalous