Pyydä tarjous

Leader Viisari ry – alueellisen kehittämistyön asiantuntija palveluksessanne

Leader Viisari ry kehittää monimuotoisesti alueensa yrityksiä. Yhdistyksen kautta on vuosina 2014-2020 tehty 105 yritystukipäätöstä. Saatavilla on ollut investointitukea, kokeilutukea sekä perustamistukea.
Leader Viisari ry kehittää monimuotoisesti alueensa yrityksiä. Yhdistyksen kautta on vuosina 2014-2020 tehty 105 yritystukipäätöstä. Saatavilla on ollut investointitukea, kokeilutukea sekä perustamistukea.
18.10.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Leader Viisari ry on Keski-Suomen pohjoisosassa toimiva yhdistys, joka osallistuu alueensa monipuoliseen kehittämiseen omien kehittämisohjelmien kautta. Se toimii kylä- ja asukastoiminnan edunvalvojana ja edunluojana sekä kehittää vahvasti paikallista, seutukuntien välistä, kansainvälistä yhteistyötä sekä yrittäjyyden yleisiä edellytyksiä. Varsinainen toimialue kattaa 9 kuntaa: Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Pihtipudas, Saarijärvi ja Viitasaari sekä Äänekosken maaseutualueet.

- Leader Viisari ry painottaa paikalliseen, yleishyödylliseen toimintaan, joka pitää sisällään oman toimialueen jatkuvan kehittämisen sekä elinvoiman vahvistamisen. Leader Viisari on profiloitunut alueen pienten ja vähän suurempienkin yritysten rahoittajana. Kehittämisohjelmat ovat sidottu EU:n ohjelmakausiin ja niiden laatimiseen osallistuvat alueen asukkaat, yhteisöt ja yritykset. Ohjelmat ovat aidosti paikallislähtöisiä huomioiden paikalliset tarpeet, erityispiirteet ja luontaiset vahvuudet, kertoo toiminnanjohtaja Marja Salonen.

Leader-rahoituksen avulla voidaan parantaa esimerkiksi alueen palveluita ja viihtyisyyttä, kehittää yrittäjien yhteistyötä tai vaikka kunnostaa kokoontumis-, luonto- ja harrastuskohteita. Kehittämis- ja investointihankkeilla voi toteuttaa näitä ja monia muita ideoita, jotka parantavat maaseudun palveluja ja elämänlaatua. Hankkeiden tuloksista hyötyvät alueen yrittäjät ja asukkaat.

Maaseuturahoitusta suoraan ELY-keskuksesta

- Hyvänä esimerkkinä hankkeista voimme nostaa muun muassa Business lande - ohjelmamme. Sen tavoitteena on saada nuoria ja yrittäjyyttä yhdistettyä. Toimintamme kautta olemme tunnistaneet paljon nuoria, joilla on suurta osaamista, joka on tässä ajassa kiinni. Puhutaan tulevaisuuden osaamisesta ja innovatiivisuudesta. Juuri heitä voimme valmentaa ja auttaa kehittämään omaa ideaa ja rohkeasti kokeilemaan yrittäjyyttä, jatkaa Marja Salonen.

Vahvuutena paikallisuus, yhteistyö ja verkostoituminen

Leader Viisarilla on kappalemääräisesti paljon yrityksiä, jotka ovat hakeneet tukea mutta myös saaneet sen.

- Olemme paikallinen toimija, joka tuntee toimialueensa erittäin hyvin. Toimimme ”matalalla kynnyksellä”, meitä on helppo lähestyä. Tarjoamme asiantuntemusta sekä vahvaa yhteistyötä ja tukea, olipa kyseessä pieni toiminimiyritys tai sitten vaikka 10 henkeä työllistävä Pk-yritys, korostaa Marja Salonen.

Leader on toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta

Leader Viisari ry on yksi Suomen kattavasta Leader ryhmien verkostosta, jossa jokainen yksikkö ohjaa maaseuturahoitusta omalle alueelle.

- Toiminta perustuu siihen, että meillä on käytettävissä julkista rahoitusta. Olemme yksi mannersuomen 54 leader ryhmästä ja meidät on hyväksynyt maa- ja metsätalousministeriö. Tästä johtuen meille ohjautuu Eu:n ja valtion rahoitusta. Lisäksi meidän 9 kuntaa kattaa 20 % meidän budjetistamme kuntarahoilla.

- Valtakunnallinen tuki on erittäin tärkeä. Meillä on kuntien kuntarahaa 20 % ja se sitoo vielä enemmän tämän toiminnan paikallisuuteen. Ely- keskus jakaa samaa maaseuturahaston rahaa, heillä ei ole kuitenkaan kuntarahaa, joka meillä taas on, toteaa Marja Salonen.

Nyt on oikea hetki tuoda uusia ideoita esille

- Olemme tällä hetkellä erikoisessa tilanteessa, kun EU:n ohjelmakausi 2014–2020 päättyi viime vuoden lopussa. Nyt eletään ns. kahden vuoden siirtymäkautta, jonka aikana meidän pitäisi valmistella seuraavan kauden kehittämisstrategiaa, joka tulee voimaan vuoden 2023 alusta.

- Kehittämisstrategiassa painotetaan tarpeiden esilletuomiseen yritysten puolelta: mitkä ovat ne asiat ja painopisteet, mitä meidän pitäisi ottaa huomioon, jotta pystyttäisiin palvelemaan meidän alueemme yrityksiä tässä muuttuvassa maailmassa. Yrittäjiä halutaan kuulla ja haastaa mukaan toimintaan, koska juuri he toimivat alueellisesti ja heillä on selkeä näkemys, mitä toimenpiteitä pitäisi tehdä.

Seudun hankkeita toteutetaan ja rahoitetaan yhdessä

Seutukunnan kunnat varaavat vuosittain kehittämisen määrärahaa, jota myönnetään seutukunnallisten hankkeiden osarahoittamiseen. Määrärahaa voidaan käyttää seudullisissa pienissä kehittämishankkeissa, joiden seutukuntaa koskettavien toimenpiteiden kokonaiskustannusarvio on enintään 350 000 euroa. Lisäksi tietty osuus Länsi-Suomen EAKR- ja ESR-ohjelmien rahoituksesta kohdennetaan Saarijärven-Viitasaaren seutukunnalle.

- EAKR- ja ESR-hankkeiden valmistelussa, rahoituspäätöksissä, hankkeiden toteutuksessa ja maksatuksessa tulee huomioida, miten hanke kohdentuu Saarijärven –Viitasaaren seutukunnalle. Hankkeiden valmistelussa kannattaakin olla yhteydessä seutukoordinaattoriin ja muihin seudulla toimiviin, hankkeen kannalta olennaisiin tahoihin, sanoo lopuksi Marja Salonen.

www.keskisuomenmaaseutu.fi/leader-toiminta/leader_viisari

Artikkeli on julkaistu Keski-Suomen Yritysmaailma -lehdessä 3/2021.