Luontoliikunnasta nauttivan ihmisen retkeilykaupunki Keuruu

Facebook
29.02.2024 | Yrityselämässä tapahtuu

Keuruu on profiloitumassa matkailustrategiansa mukaiseksi retkeilykaupungiksi. Kaupungista löytyy monipuolisesti erilaisia retkeilyaktiviteetteja ja -palveluita aivan keskustan tuntumasta. Tulevan kesän retkeily-ylpeys on Keuruun keskustan kiertävä kanoottireitti, jonka tauoilla on mahdollista pysähtyä keskustan tarjoamien palveluiden pariin.

Keuruun keskustan kiertävän kanoottireitin varrelta löytyy vastaavanlaisia palveluita, kuin vaikkapa Pohjois-Suomen hiihtokeskuksista ja kanoottiretken tauolla pääsee halutessaan ruokailemaan vaikkapa Hesburgeriin. Muitakin ravintolavaihtoehtoja löytyy lyhyen kävelymatkan päässä Keurusselän rannasta. Kanootin voi vuokrata halutessaan esim. Nyyssänniemen leirintäalueelta. Mikäli kanoottiretkeltään haluaa enemmän erämaata kuin kaupungin palveluita, voi lähteäkin melomaan Keurusselkää etelän suuntaan, joka tarjoilee saaristoa sekä isoja järvenselkiä.

– Meillä on upeiden vaellus-, maastopyöräily- ja hiihtoreittien lisäksi uimahalli, jumppahalli, padelhalli, keilahalli sekä ampumahalli ja -ratoja. Myös luontokuvaus on nostanut meillä päätään, johon kaunis Keurusselän luontoympäristö, metsäneläimineen, tarjoaa upeat puitteet. Muilta Keuruun kaupungin kyliltä löytyy vieläkin erämaisempia reittejä. Esim. Pihlajavedellä järjestetään syksyisin Erämaapäivät, Keuruun kaupunkikehityspäällikkö Timo Määttä kertoo.

Aamukahvit järvimaisemissa sulassa sovussa metsäneläinten kanssa

Keuruun kaupungin runsas luontoympäristö tarjoaa myös upeita omakotitontteja järven rannalta, ainoastaan muutaman kilometrin päässä keskustan monipuolisista palveluista. Määttä on päässyt nauttimaan aamukahvit järvenrantamaisemissa, samalla kun metsäkauriit ovat käyskennelleet ikkunan toisella puolella.

– Keuruun kaupungilla on tarjolla väljiä ja hyvätasoisia rakennuspaikkoja sekä taajama-alueella että kylillä. Rantatonttejakin on runsaasti tarjolla ja yksityisellä puolellakin on paljon tonttitarjontaa.

Määttä mainitsee, että tonttien hinnat eivät tule unelmien esteeksi Keuruulla. Omarantainen metsätontti, joka sijaitsee aivan kaupunkikeskuksen läheisyydessä ei ole Keuruulla vain harvojen mahdollisuus.

– Lähimpänä Keuruun keskustaa vapaana olevat omakotitontit löytyvät Varissaaren ympäristöstä. Mäntäntien varrelta, Valkeisenlammelta, löytyy todella huikeita tuorekangasmaastoisia, jopa yli puolen hehtaarin kokoisia tontteja. Kaikilta omakotitonteilta on hyvät kevyen liikenteen yhteydet ja siellä on kunnallistekniikkakin jo valmiina. Omakotitontit ovat isoja ja niiden tehokkuusluku on 0,25, joten siellä on tilaa rakentaa isojakin kokonaisuuksia. Jos kaipaa reilun kokoisia tontteja ja paljon rakennusoikeutta niin sitä meiltä löytyy.

Tonteista löytyy lisätietoja Keuruun kaupungin kotisivuilta.

Valtakunnallinen retkeilyaluehanke vireillä

Kanotoinnin lisäksi Keuruulla on tehty paljon muutakin retkeilyn edistämistyötä.

– Keurusselän vesistö on todella mahtava mahdollisuus ja kanotoinnin mahdollisuudet ovat siltä osin todella hyvät, mutta niin ovat retkeilyn mahdollisuudet muiltakin osin, Määttä kehuu.

Keuruun keskustan eteläpuolella sijaitsevaa entistä varuskunta-aluetta puuhataan nyt valtakunnalliseksi retkeilyalueeksi. Keuruun päättäjät neuvottelevat parasta aikaa retkeilyaluehankkeesta Suomen valtion kanssa. Suunnitellulta retkeilyalueelta löytyisi erämaa- sekä vesistöluontoa niin, että Keuruun keskustan palvelut olisivat erittäin hyvin saavutettavissa.

– Retkeilyalue tulisi sijaitsemaan Keuruun keskustan ja Hotelli Keurusselän välimaastossa. Toteutuessaan se nostaisi Keuruun imagollista arvoa uudelle tasolle.

Vapaan moottorikelkkailun alue ja liikuntapuisto

– Metsähallituksen alueella on vapaan moottorikelkkailun alue, joten siellä saa ajaa ihan vapaasti. Samaisen retkeilyalueen sisällä sijaitsee yksi ulkoampumarata. Hotelli Keurusselän yläpuolella sijaitsevasta liikuntapuistosta löytyy hiihtostadion sekä ampumarata ampumahiihtäjille. Liikuntapuiston alueelta löytyy myös maastorata jousipyssyille, frisbeegolfrata sekä armeijatyyppinen seikkailuvoimistelurata ja ulkoilmakirkko, Määttä esittelee.

Pala paratiisia edulliseen hintaan

Keuruu on vajaan 10 000 asukkaan kaupunki, jonka kaikki terveydenhuollon peruspalvelut ovat kunnossa. Erikoissairaanhoidon palvelut löytyvä Jyväskylästä, jonne on hyvät liikenneyhteydet.

– Retkeilyssäkin meillä on ajatuksena, että junalla on mahdollista saapua polun päähän esim. Tampereelta ja meillä on hyvät linja-autoyhteydet Jyväskylään.

Keuruulla on panostettu myös hyviin koulu- ja päivähoitopalveluihin.

– Moni ahdistuu tänä päivänä isompien kaupunkien kalliisiin ja pieniin tontteihin, jonka lisäksi palvelutkin ovat kalliita. Täällä kaikki on päinvastoin, meillä on edulliset ja isot tontit, joilla asutaan väljästi retkeilyalueen sisällä. Tämän lisäksi meillä on todella halvat perheiden harrastusmahdollisuudet. Voisin luonnehtia että täällä asuminen on pala paratiisia, jonka olemassaolosta ja mahdollisuuksista monikaan ei vielä tiedä, Määttä sanailee.

Työpaikkoja on tarjolla ja pendelöinti Jyväskylään onnistuu helposti

– Meillä toimivia isoja yhtiöitä ovat mm. HT-Yhtiöt, Reka Kaapeli ja Otavan Kirjapaino. Keuruun hyvien keskustapalveluiden ansiosta kaupungin ostovoimasiirtymä on ollut vuositasolla noin 17 miljoonaa sisään päin.

Keuruu on julistautunut Jyväskylän työssäkäyntialueeksi, mutta töissä käydään puolin ja toisin. Välimatkakaan ei ole este, koska julkinen liikenne toimii erittäin hyvin. Keuruulta on Jyväskylään 60 km ja Tampereelle 115 km.

– Junaradan osalta meillä on erittäin hyvä vuorotarjonta Tampereen suuntaan, kun taas bussiliikenne palvelee Jyväskylään suuntautuvaa työmatkaliikennettä.

Retkeilyn ohjelmapalveluyrityksille olisi Keuruulla kysyntää

– Retkeilyyn ja matkailuun liittyvän ohjelmapalvelutoiminnan osalta meillä on selkeitä puutteita, joten sen alan yrityksille täällä olisi varmasti tilausta. Kaupan puolella meillä on todella hyvä tarjonta, mutta ehkä tänne tiettyjä erikoisliikkeitä voitaisiin vielä tarvita, kuten vaikkapa eläintarvikekauppa. Tosin meidän Megamarketista löytyy kyllä lähes kaikkea tarvittavaa.

Määttä kertoo, että Keuruulle on rakentunut viimeisen 15 vuoden aikana 10 000 neliötä uusia kauppakiinteistöjä, kun mukaan lasketaan yksi saneeraus.

– Huolimatta pienestä väkilukumme laskusta, palvelut ovat kehittyneet niin kunnallisella kuin kauppaliikkeidenkin puolella erinomaisesti.

Monipuolista vapaa-ajantarjontaa jokaiselle perheenjäsenelle

– Keuruun retkeilykaupungista löytyy kiinnostavia aktiviteetteja kaikille perheen jäsenille. Kun toiset lähtevät vaikkapa maastopyöräilemään, toiset voivat suunnata heittelemään esim. frisbeegolfia ja halutessaan hotellilta voi vuokrata veneen tai suppilaudan, Määttä mainitsee.

Matkailijoiden majoituksesta huolehtivat pääasiassa Hotelli Viikinhovi sekä uudistunut legendaarinen Hotelli Keurusselkä. Hotelli Viikinhovi on entinen varuskuntakerho, josta on remontoitu hotelli.

Keurusselällä operoi myös tietynlainen erikoisuus, siipiratasalus, jonka kapasiteetti on noin 150 ihmistä kerrallaan. Kyseistä alusta on mahdollista vuokrata mm. yksityistilaisuuksiin.

– Meiltä löytyy myös Koirametsä Aimo, joka vuokraa koiraharrastajien yksityiskäyttöön aidattua 1,5 hehtaarin metsäaluetta. Koirat voi päästää vapaiksi ja koiranomistajat voivat mennä halutessaan paistelemaan nuotiopaikalle makkaraa, Määttä mainitsee loppuun.

www.keuruu.fi

Facebook Keuruun kaupunki | Facebook Visit Keuruu | YouTube Keuruun kaupunki

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä