Maininki-diplomityö visioi Viking Linen Turun terminaalille uusia käyttötarkoituksia ja näyttävän ilmeen

Näkymä ilmasta (kuva: Casper Ylenius)
Näkymä ilmasta (kuva: Casper Ylenius)
29.09.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

Turun satamassa sijaitseva Viking Linen matkustajaterminaali vapautuu uuteen käyttöön laivayhtiöiden siirtyessä tulevaan yhteisterminaaliin. Casper Ylenius tarkastelee arkkitehtuurin diplomityössään vanhan terminaalirakennuksen mahdollisuuksia muuntautua kaupunkilaisia ja matkailijoita palvelevaksi vetovoimakohteeksi. Maininki-diplomityöhön pääsee tutustumaan satamassa lokakuun ajan.

Turusta liikennöivät laivayhtiöt tulevat siirtymään uuteen yhteisterminaaliin arviolta vuonna 2027. Nyt kaupungin omistamalle Viking Linen terminaalirakennukselle ideoidaan uutta käyttötarkoitusta osana historiallisen Linnanniemen alueen kokonaisvaltaista uudistusta.

Casper Yleniuksen Oulun yliopistolle tehtävän diplomityön lähtökohdat kumpuavat Linnanniemelle asetetuista tavoitteista sekä alueelle laaditusta viitesuunnitelmasta ja kehittämiskonseptista. Diplomityön tavoitteena on ollut löytää ratkaisu, joka edistää saariston saavutettavuutta ja Linnanniemen kehittymistä eläväksi taidekaupunginosaksi.

Työtä on ohjannut Linnanniemen hanketyöryhmä, jonka lisäksi Casper Ylenius on haastatellut työnsä pohjaksi useita asiantuntijoita. Yleniuksen mukaan oli mielenkiintoista päästä pohtimaan eri asiantuntijoiden kanssa, miten alueelle asetettuihin tavoitteisiin voidaan konkreettisesti vastata yhdessä rakennuksessa.

– Viking Linen terminaalirakennus on sijoittunut kaupunkilaisten ja matkustajaliikenteen näkökulmasta erinomaiselle paikalle kaupungin ja saariston väliin. Saariston ainutlaatuisen miljöökokemuksen valjastaminen rakennuksen toimintoihin ja julkisivuun oli tehtävänä haastava, antoisa ja opettava. Suunnitteluprosessi ja Turun saariston analysointi tarjosivat turkulaisellekin lukuisia uusia kotiseutuelämyksiä, Casper Ylenius kuvailee työprosessia.

Aulan tiloja (kuva: Casper Ylenius)

Vanhasta uutta, ympäristö ja kestävä kehitys huomioiden

Diplomityön lähtökohtana on saaristo, jonka henkeä ja palveluita Ylenius on analysoinut. Mainingissa saaristo liitetään vapaa-aikaan, luontokokemuksiin ja hyvinvointiin.

Rakennuksen toiseen päätyyn on sijoitettu hyvinvointia tukeva sauna- ja kylpyläkokonaisuus, joka satama-altaan toteutuessa voisi mahdollistaa myös avantouinnin. Vastakkaiseen päätyyn on sijoitettu ravintolapalvelut, jotka voivat esitellä saariston makuja. Toisen ja kolmannen kerroksen palvelut on suunniteltu tukemaa taidekaupunginosan identiteettiä ja ympärivuorokautista elävyyttä. Ideoita toiminnallisuuksien suunnitteluun ammennettiin Linnanniemen taideohjelman osallistamisen tuloksista.

– Keskiosa rakennuksesta palvelee vierailevia risteilyaluksia sekä saaristolaivasataman terminaalina. Arkkitehtuurin kantava idea on rakennuksen toimiminen porttina saariston ja kaupungin välillä, minkä vuoksi halusin suunnitella rakennukselle tunnistettavan ja näyttävän siluetin, Ylenius taustoittaa.

Linnanniemeä kehitetään mahdollisimman hiilineutraaliksi kaupunginosaksi. Kiertotalouden tiekartan mukaisesti alueella pyritään säilyttämään olemassa olevat rakennukset sekä mahdollistamaan niiden uudet käyttötarkoitukset. Eri aikakausien rakennukset myös luovat alueelle eloisia ja ilmeikkäitä kaupunkitiloja.

– Uudistuvassa Linnannimessä halutaan säilyttää myös vanhoja rakennuksia ja rakenteita. Maininki-työssäkin vanhan terminaalin runkorakenteet säilyvät, mutta ilme uudistuu, kun rakennukseen lisätään kerros, viherkatto ja puusäleistä muodostuva julkisivu. Maininki toimii meille upeana inspiraationa terminaalin tulevaa käyttötarkoitusta suunniteltaessa, Merellisen Turun hankepäällikkö Mervi Lehto kiittelee.

Tekstilähde Turun kaupunki, kuvat Casper Ylenius

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä