Mikä ihme on Ytyä! -hanke?

Facebook
07.05.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Kyseessä on Liperin, Kontiolahden ja Polvijärven kuntien sekä Outokummun kaupungin yhteinen ESR-rahoitteinen työllisyyshanke, joka käynnistettiin vuoden 2020 alussa. Sen hallinnoijana ja päätoteuttajana on Liperin kunta ja toiminta-aika on kesäkuun 2023 loppuun.Hankkeessa työskentelee hankekoordinaattorin lisäksi tällä hetkellä seitsemän (1. kesäkuuta alkaen 11) työhönvalmentajaa, jotka työskentelevät kunkin kunnan työllisyyspalvelujen yhteydessä.

YTYÄ! – YhteisTYÖLLÄ tuloksiin -hankkeessa tarjotaan tiivistä, yksilöllistä työhönvalmennusta Liperin, Kontiolahden, Polvijärven ja Outokummun alueen kaikille työnhakijoille ja työttömyysuhan alla oleville kuntalaisille, jotka tarvitsevat ohjausta, neuvontaa tai henkilökohtaisia palveluita saavuttaakseen työelämään tai koulutukseen liittyviä tavoitteitaan. Hankkeessa korostuu henkilökohtaisen tuen merkitys niin työnhakija- kuin työnantaja-asiakkaille. Hankkeen työnhakija-asiakkaille hankitaan heidän tarpeistaan nousevia työttömyyttä ehkäiseviä, työllisyyttä ja työkykyä ylläpitäviä sekä työllisyyttä ja kouluttautumista edistäviä palveluja. Hankkeessa kokeillaan kohtaanto-ongelmaan vastaamiseksi työnantajien kanssa uudenlaisia, yksilöllisiä ratkaisuja, joiden taustalla on arjesta nousevat tarpeet. Perustettavan Rekryhautomo-palvelumallin avulla pyritään vaikuttamaan ensisijaisesti työvoiman ja työpaikkojen kohtaanto-ongelmaan sekä luomaan uudenlainen työllistämisen yhteistyömalli kuntien paikalliseksi lähipalveluksi. Palvelumallissa keskitytään erityisesti työnantajiin, joilla on vaikeuksia löytää osaavia työntekijöitä sekä työnhakijoihin, jotka tarvitsevat koulutusta osaamisen päivittämiseen.

Ytyä-hanke työnantajan ja työnhakijan välisenä linkkinä

Ohessa esitelty Eko-Aims Oy:n ja Viacheslav Titovin esimerkki kuvaa hyvin Ytyä! -hankkeen toimintatapoja, joilla työhönvalmentajat pyrkivät auttamaan paikallisia työnantajia ja työnhakijoita. Työhönvalmentajat tarjoavat työnantajille apua mm. helppoon rekrytointiin sekä antavat tietoa palkkaamisen tukimahdollisuuksista. Hankkeen yhtenä tavoitteena on luoda työnantajille työllistämisen palvelumalli, jossa työnantaja saa käytännön tukea ja ohjausta työllistämistoimiin paikallisena lähipalveluna. Työhönvalmentajat ovat työnantajan tukena työllistämiseen liittyvien asioiden selvittämisessä, sopivan työnhakijan löytämisessä ja hänen osaamisensa kartoittamisessa ja mahdollisten koulutusten räätälöinnissä. He voivat olla ohjaamassa käytännön asioissa esim. hakemusten täyttämisessä. Toimintamallit muotoutuvat työnantajan tarpeen mukaan. Ytyä! -hanke toimii neljässä kunnassa paikallisten työllisyyspalveluiden yhteydessä, jota kautta yrittäjä tavoittaa tarvittaessa myös yritys- ja elinkeinopalvelut sekä muut kunnan palvelut. Työnantaja voi ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä työhönvalmentajiin, vaikka ei olisi ihan varma siitä, mitä asialle voisi tehdä tai kenen asiaa tulisi hoitaa. Tavoitteena on, että yhteydenoton jälkeen työnantaja tietää, miten asiaa voi viedä eteenpäin ja mistä apua voi kysyä. Osaava hankehenkilöstö löytää kullekin yritykselle sopivat ratkaisut. Korona on vaikuttanut myös Ytyä! -hankkeen toimintaan. Moni hankkeen suunnitellusta tapahtumasta on pitänyt toteuttaa lähitapaamisien sijasta webinaareina. Tarkoituksena kuitenkin on, että jatkossa erilaisia rekrytapahtumia ja imagokampanjoita yhteistyössä työnantajien kanssa voitaisiin järjestää koronarajoitukset huomioiden. Toimintaa suunnitellaan ja kehitetään jatkuvasti. Uusista ideoista ja työnantajien tarpeista hankehenkilöstö kuulee mielellään lisää. Hankkeen työhönvalmentajat tavoitat kuntien työllisyyspalveluista sekä sähköpostilla että soittamalla.

Yhteystiedot

Hankekoordinaattori Minna Ikonen [email protected], 050 576 56 84

Työhönvalmentajat kunnissa:

Liperi, Duunitalo Linkki, Ylämylly Ylämyllyntie 62 B

Nelli Peltola, [email protected], 050 464 04 86

Teija Väisänen, [email protected], 050 469 13 91

Kontiolahti, Keskuskatu 8

Jutta Vihervuori, [email protected], 050 471 89 72

Outokumpu, Kuusjärventie 3

Sanna Kasurinen, [email protected], 050 326 45 46

Mirva Jaskari, [email protected], 050 414 53 69

Polvijärvi, Polvijärventie 22 Työhönvalmentaja, 040 104 61 08

Eko-Aims Oy:lle räätälöidysti koulutettu ammattilainen Ytyä! -hankkeen avulla

– Minna Ikonen oli taannoin esittelemässä Ytyä! -hanketta Liperin Yrittäjät ry:n hallitukselle, johon kuulun. Hanke tuli sitä kautta tutuksi, kertoo Minna Kurvinen, yksi Eko-Aims Oy:n ja Suomen Biathlon Oy:n yrittäjäperheenjäsenistä. Vuonna 1979 perustettu Suomen Biathlon Oy on ampumahiihdon taulu- ja ratajärjestelmien kansainvälinen edelläkävijä. Eko-Aims Oy:n alaa puolestaan on mm. optisten ampumajärjestelmien ja oheistuotteiden valmistus Ecoaims-tuotemerkillä. Liperiläisissä perheyrityksissä työskentelee yhteensä 35 henkilöä.

– Koska teemme paljon monenlaista, on meillä myös monenlaisia rekrytointitarpeita. Meillä oli etukäteen tiedossa Eko-Aimsille potentiaalinen ja motivoitunut työntekijä, Slava eli Viacheslav Titov. Häneltä kuitenkin puuttui meillä tarvittavaa osaamista. Ytyä! -hankkeen työhönvalmentajan Nelli Peltolan kanssa ryhdyimme miettimään, miten voisimme rakentaa Slavalle tulevaisuuden työpaikan.

Tarpeita vastaava täsmäkoulutus Minna Kurvinen kertoo, että Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria tuli mukaan heti alussa.

– On erittäin tärkeää, että rekrytoitavalle tarjotaan täsmäkoulutus, joka vastaa yrityksen tarpeisiin. Riverian kanssa laadittiin räätälöity opintosuunnitelma. Slavan koulutus toteutetaan oppisopimuksella, joka alkoi helmikuussa.

– Palaset loksahtivat kohdalleen. Järjestely vastaa meidän tarpeeseemme, ja samalla rekrytoitavan osaaminen kehittyy. Kaikki hyötyvät, tiivistää Minna Kurvinen. Eko-Aims-Oy:lle räätälöity oppisopimuskoulutus etenee. Keskellä koulutettava Slava Titov, taempana Eko-Aims Oy:n Teemu Kontturi (vas. ylh.) ja Riverian Janne Lukkarinen.

Ytyä! -hanke auttoi paperisodassa ja tulkkauksessa

Räätälöidyn oppisopimuskoulutuksen suunnittelu ja toteutus vaatii yritykseltä osallistumista opintosuunnitelman laatimiseen sekä hakemusten täyttämistä työllistämisen tukiin, kuten palkkatukeen ja työllistämisen kuntalisään.

– Ytyä! -hankkeen työhönvalmentajalta saimme ohjausta näihin asioihin, kiittelee Minna Kurvinen.

– Oppisopimuskoulutukseen on yrityksestä oltava nimetty vastuuhenkilö, joka Slavan koulutuksessa on Eko-Aimsin ruiskuvaluvastaava Teemu Kontturi. Riverialta yhteyshenkilönä on opettaja Janne Lukkarinen. Yhdessä he seuraavat opintojen etenemistä ja tukevat opiskelijaa. Viacheslav Titovin äidinkieli on venäjä. Vaikka hänen suomen kielen taitonsa on verrattain hyvä, halusi Minna Kurvinen taata, ettei matkan varrella jäisi mitään epäselväksi.

– Ytyä! -hankkeen kautta olemme saaneet arvokasta apua täsmällisen ammattikielen varmistamiseen. Luomme eväitä Slavan työuralle. Tarkoitus on, että opintojen jälkeen työsopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana.

Hyvä kokemus, vahva suositus

Minna Kurvinen suosittelee yrittäjiä ottamaan yhteyttä Ytyä! -hankkeeseen, jos osaavien työntekijöiden rekrytoinnissa on tarpeita.

– Kokemus on ollut positiivinen, ja hankkeessa työskentelee energisiä ihmisiä, jotka tekevät kaikkensa yrittäjien eteen.

– Eko-Aims Oy on mukana myös huhtikuussa käynnistyneessä Business Joensuun ja n. 30 Joensuun seudun muovialan yrityksen Hyvä muovi! -kampanjassa, joka tekee muovialan yritysverkostoa tutummaksi ja nostaa esiin muovista löytyviä mahdollisuuksia, Kurvinen mainitsee. www.ecoaims.com www.biathlontargets.comwww.biathlonshop.fiwww.puuru.comwww.myllynkoneistus.fi

Artikkeli on julkaistu Pohjois-Karjalan Yritysmaailma -lehdessä 2/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä