Pyydä tarjous

Monikulttuurisuuden lisääntyessä perehdyttämisen tarve kasvanut

Digipalvelut
30.05.2022 | Yrityselämässä tapahtuu, Teollisuus

Tänä päivänä monikulttuurisuus on aiheena erittäin ajankohtainen työelämän jatkuvan monimuotoistumisen myötä ja sen merkitys tulee tulevaisuudessa edelleen kasvamaan suomalaisessa työelämässä.

Suomalaiset yritykset työllistävät tänä päivänä yhä enemmän ulkomaalaistaustaisia henkilöitä. Lapp Connecto Oy:n Vieremän tehtaalla työskentelee paljon työntekijöitä eri maista sekä kulttuureista. Työntekijöitä on Bulgariasta, Virosta, Latviasta, Ukrainasta, Thaimaasta, Venäjältä. Eri äidinkieliä puhutaankin monipuolisesti.

Lapp Connecton Vieremän tehtaanjohtaja Janne Rautula sanoo, että monikulttuurisuus on yritykselle rikkaus ja suuri mahdollisuus, mutta se vaatii sitkeää pitkäjänteistä työtä.

- Puolin ja toisin opitaan. Työyhteisömme toimii hyvin eikä suuria kulttuurien yhteentörmäyksiä ole syntynyt. Työyhteisöön integroitumiseen on auttanut systemaattinen perehdytysprosessimme kehittäminen. Se ottaa työntekijän huomioon, riippumatta hänen kulttuuritaustastaan. Perehdytys alkaa aina siitä, että käymme läpi Suomen ja yrityksemme työkulttuurin, sekä kerromme käytännön asiat tarkasti. Lisäksi olemme auttaneet työntekijöitämme myös siviilielämänpuolella kotoutumiseen liittyvissä asioissa, Janne Rautula kertoo.

Kotoutuminen on kaikkien etu

- Monikulttuurisuus ja monimuotoisuus on meillä arkea ja arvostamme sitä paljon, Satu Partanen sanoo.

Partanen toimii Lapp Connecton Vieremän tehtaalla koordinaattorina. Hänen työtehtäviinsä kuuluu työntekijöiden perehdyttäminen ja opastaminen, työjonojen suunnittelu sekä työohjeiden tekeminen.

Partanen kertoo, että eri kulttuureista tulevat työntekijät ovat sopeutuneet hyvin työyhteisöön ja ovat tunnollisia työntekijöitä.

- Vaikka meillä ei ole yhteistä äidinkieltä, niin siitä huolimatta olemme saaneet asiat selvitetyksi. Kannustaisin toisiakin yrityksiä rohkeasti kokeilemaan monikulttuurista työyhteisöä.

Valentina Kotvitska on maahanmuuttaja Ukrainasta. Valentina kertoo, että suomen kieli on vaikea, mutta hän on sopeutunut hyvin ja pitää työstään sekä työyhteisöstä.

Iso konserni tuo vakautta ja varmuutta työsuhteeseen

Partanen aloitti Lapp Connecto Oy:n palveluksessa kesäkuussa 2011 kokoojana rekrykoulutuksen kautta.

- Työkokemuksen karttuessa vuosien saatossa olen toiminut työn ohella perehdyttäjänä. Työyhteisön muuttuessa, esimerkiksi yrityksen erilaisten työkokeilujen, TET-jaksojen ja ammattiopistojen harjoittelijoiden myötä, perehdyttämistä tarvitaan yhä enemmän. Myös monikulttuurisuuden lisääntyessä perehdyttämisen tarve on kasvanut. Työni on monipuolista ja vaihtelevaa. Tykkään työskennellä erilaisten ihmisten kanssa ja viihdyn hyvin nykyisessä työtehtävässä, Partanen toteaa.

Hän kokee, että iso konserni tuo vakautta ja varmuutta työsuhteeseen.

- Teemme työtä yhdessä -mutkattomasti ja isolla intohimolla. Yhteinen tavoitteemme on jakaa vertaansa vailla oleva asiantuntijuutemme asiakkaille parhaan ratkaisun löytämiseksi. Valttimme on pienen yrityksen ketteryys, mutta suuren konsernin tuki ja sen tarjoamat mahdollisuudet, Partanen määrittelee.

Työelämä muuttuu koko ajan entistä vaativammaksi ja työtehtävät vaativat jatkuvaa tietojen päivittämistä ja oman osaamisen kehittämistä.

- LAPP-konsernissa henkilöstön osaamisen kehittäminen on aivan keskeinen menestystekijä nyt ja tulevaisuudessa. Työpaikalla osaamista pääsee kehittämään mm. työkierrossa. Jokaisen työntekijän kanssa säännöllisesti käytävissä kehityskeskusteluista kartoitetaan jokaisen yksilön kehitys- ja koulutustarpeita yhdessä esihenkilön ja työntekijän kanssa, HR-päällikkö Eeva Salo kertoo.

Lapp Connecto Oy:llä vuosikymmenten kokemus koneenrakennuksen sovelluksista ja ratkaisuista

Lapp Connecto valmistaa kaapeli- ja johdinsarjoja vaativiin kone- ja laiterakennuksen tarpeisiin. Tuotevalikoimaan kuuluvat myös jakelukiskot ja kiskosiltaprojektit, ohjauslaitteiden kokoonpano ja testaus, vaativat sähkötekniset kokoonpanot sekä suunnittelupalvelut. Vieremällä kootaan ja testataan sähköjärjestelmiä, virtakiskojärjestelmiä ja johdin- ja kaapelisarjoja laite- ja konerakennuksen tarpeisiin, esimerkiksi metsä- ja kaivoskoneisiin. Lapp Connecto on osa saksalaista perheomisteista LAPP-konsernia, joka on globaalisti tunnettu asiantuntijuudestaan. LAPP Group on maailman johtavia kaapeleiden, kaapelitarvikkeiden sekä kaapelijärjestelmien toimittajia.

- Valmistuksemme perustuu yli 25 vuoden kokemuksella vahvaan, suunnittelu- ja komponenttiosaamiseen sekä hyvään tuotantoteknologian hyödyntämiseen. Osaamisemme kattaa mm. massiiviset hyötyajoneuvot ja hissiteollisuuden kaapelisarjat sekä elektroniikkateollisuuden johdinsarjat ja niiden jatkojalostamisen, Lapp Connecton Vieremän tehtaanjohtaja Janne Rautula kertoo.

- Palvelumme sisältää kaapeleiden ja johdinten automaattisen katkaisun, krimppauksen ja merkkauksen nykyaikaisilla laitteilla. Lopputuotteen laatu varmistetaan aina asiakkaan määrittelemällä tavalla. Toimitamme johdinsarjat myös kokonaistoimituksena osana isompaa kokonaisuutta, esimerkiksi erilaiset ohjauskeskukset tai muut sähköiset kokoonpanot tai laitemoduulit.

Tuotantopaikka valitaan aina asiakkaan tarpeita ajatellen, asiakkaan parhaaksi

- Palveluihimme kuuluu aina tuotantopaikan valinta yhdessä asiakkaan kanssa, riippuen tarjouskyselystä ja eräkoosta. Valintaan vaikuttaa myös valmistukseen käytettävä tuotantoteknologia. Palvelemme asiakkaitamme myös erilaisilla valmistuotevarastointi vaihtoehdoilla. Tuotantolaitoksemme sijaitsevat Hyvinkäällä ja Vieremässä Suomessa sekä Virossa ja Puolassa. Lapp Connecton kokonaisliikevaihto on noin 35 Meuroa. Yrityksen omissa sekä alihankintatuotantoketjuissa työskentelee yhteensä nelisensataa ammattilaista.

- Vieremän tehtaalla on viime vuosina tehty investointeja muun muassa lisäämällä varaston automatiikkaa sekä uudistamalla automaattista kone- ja laitekantaa tuotannossa sekä katkontaosastolla. Lisäksi rakennellaan asiakkaan ja Lapp Connecton järjestelmän välisiä EDI –yhteyksiä tehostamaan palvelua sekä kehittämään tilaus-toimitusketjun sujuvuutta ja toiminnan laatua. Myös muita kehityshankkeita on meneillään, Rautula mainitsee.

Monimuotoiset palvelut lähellä asiakkaita

- Lapp Connecto on kasvuhakuinen yhtiö, joka kehittää toimintaansa ja verkostoaan jatkuvasti. Tekemisemme perusta on aina suunnitteluyhteistyö asiakkaan kanssa. Olemme asiakkaittemme kanssa kasvava ja mukautuva yritys. Olemme hyviä muutoksenhallinnassa ja joustavuus on meille arkipäivää, Rautula linjaa.

- Tehokuutta ja tuottoa on etsittävä toiminnan kaikilla osa-alueilla, Rautula sanoo ja jatkaa:

- Kun aikaresurssit ovat rajalliset, tarvitaan hyvin toimiva logistiikka. Nopeat ja varmat toimitukset, tuotteet oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, ovat keskeinen kilpailutekijä.

- Olemme oikea yhteistyökumppani erityisesti sellaisille asiakkaille, joilla on tarvetta räätälöidyille palveluille, monimuotoiseen tekniikkaan, pieniin ja suuriin eriin sekä joustaviin toimituskokonaisuuksiin.

Teollisuuden järjestelmät vaativat tarkkuutta ja osaamista

- Valmistamme johdin- ja kaapelisarjoja tarkkuutta vaativista tinauksista raskaisiin monimuotoisiin kaapelijärjestelmiin.

- Metsäteollisuuden haastavat käyttöolosuhteet vaativat kestävyyttä ja laatua tuotteiltamme. Hallitsemme esimerkiksi erikoiskomponenttien valinnat ja ratkaisut kylmyyden ja iskun kestäviin kohteisiin. Metsäkoneiden nosturipuomien kaapelisarjat, ohjaimet ja ohjauskoletot ovat tyypillisiä tuotteita. Tuotteiden valmistus ja prosessit kehitetään aina asiakkaamme tarpeiden mukaan.

- Olemme mukana asiakkaan kumppanina protovaiheesta tuotantoon asti. Hyödynnämme LAPP Groupin vahvaa kokemusta kaapeleiden valmistuksessa ja pitkäaikaista kokemusta logistiikassa. Sourcing-vaiheessa meitä auttavat hyvät ja pitkät päämiessuhteet globaaleihin toimittajiin. Joustava toimintamalli optimoi asiakkaamme varastointitarvetta ja valmistuksen läpimenoaikaa sekä parantaa kannattavuutta, Rautula selvittää.

Muita uutisia