Omistajanvaihdokset keskeisenä tekijänä maakunnan kehityksessä myös Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg.
Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg.
11.06.2024 | Yrityselämässä tapahtuu

Tänä keväänä julkaistun Pk-yritysbarometrin mukaan seuraavan kahden vuoden aikana 23 prosenttia pohjoiskarjalaisista pk-yrityksistä on pistämässä yritystään myyntiin. 3–5 vuoden päästä myytäviä yrityksiä on tulossa myyntiin vielä 24 % lisää.

– Myytävää riittää tuleviksi vuosiksi ja tähän omistajanvaihdostyöhön kannattaakin panostaa nyt erityisesti, sanoo Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg ja jatkaa:

– Pitää muistaa, että tässä on samalla kyse myös työpaikoista. Jo yksi menetetty työpaikka voi heikentää kunnan elinvoimaa, ja kuntienkin pitäisi tunnistaa yritykset, joissa suunnitellaan omistajanvaihdosta.

Ennakoitavuutta ja asiantuntemusta

Merja Blombergin mukaan omistajanvaihdokseen kannattaakin varautua hyvissä ajoin.

– Oli ilahduttavaa huomata, että maakuntamme yrityksistä 60 % seuraa yrityksen arvon kehittymistä aktiivisesti.

– Asiantuntemusta ja tietoa yrityskaupan onnistumiseen löytyy maakunnastamme hyvin. Toki tämä vaatii työtä myös myyjältä sekä ostajalta, kun pitää perehtyä huolella aiheeseen sekä kohteeseen. Ilmaisia palveluja on toki tarjolla, ja isommissa yrityskaupoissa kannattaakin kääntyä ammattilaisten puoleen. Olemmehan valmiita maksamaan asuntokaupassakin kiinteistövälittäjälle, niin miksei myös yrityskaupassa konsultille, joka laatii huolellisesti arvomäärityksen ja tarvittavat laskelmat, toteaa Blomberg.

Lisää myös nuoria yrittäjiä

Yrityksen perustamista harkitsevan kannattaa tutkia maakunnassa myytävänä olevat yritykset. Monesti jo olemassa olevan yrityksen jatkaminen on parempi ja helpompi vaihtoehto kuin täysin uuden perustaminen.

– Nuoret ovat yrittäjyysmyönteisiä, mutta tarvitsevat yrityskaupan syntymiseen rahoitusta. Pankit edellyttävät omarahoitusosuutta ja vakuuksia. Jos pankilta saa myönteisen rahoituspäätöksen, niin myös starttiraha voi auttaa yritystaipaleen alkuun, jos sellaiselle on myöntöedellytykset.

– Lisäksi oikeanlaisella verotuksella voitaisiin kannustaa omistajanvaihdosten onnistumiseen. Sukupolvenvaihdoksissa perintö- ja lahjaveron poistaminen tulisi kannustaa sukupolvenvaihdoksiin, eikä niin, että kiristyneellä verotuksella heikennetään yrityksen toimintaedellytyksiä.


Lisätietoa aiheesta: Pohjois-Karjalan Yrittäjät

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia