Petäjäveden kunta tukee yrittäjyyttä mm. rakentajarahalla

Facebook
18.10.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

Petäjävesi toivottaa yrittäjät ja yritykset tervetulleiksi, toteaa kunnanjohtaja Mikko Latvala.

– Jos yrittäjä on kiinnostunut investoimaan ja haluaa rakentaa toimitilaa, niin kunta on mukana kannustamassa rakentajarahalla, edullisilla tonteilla ja matalan kynnyksen yhteistyöllä.

Kunta voi myöntää rakentajarahaa yritykselle, kun yrityksen rakennuttama halli on valmis ja hyväksytysti tarkastettu. Rakennuksen koosta riippuen yritys voi saada rakentajarahaa enintään 15 000 €. Rakennuksen käyttötarkoituksen tulee olla teollisuusrakennus tai liikerakennus, ja rakennettavan kiinteistön tulee sisältää LVIS-liittymät. Lisätietoja tuesta antaa kunnanjohtaja.

Uusi Palvalahden alue tarjoaa eri toimialoille monikäyttöisiä yritystontteja.

Edullisia yritys- ja teollisuustontteja Palvalahden alueelta

Palvalahden yritys- ja teollisuusalueelle valmistui kesällä 2022 tieyhteydet sekä vesi- ja viemäriverkosto. Myös sähkö- ja valokuituverkkoon liittyminen onnistuu alueelta helposti.

Palvalahden alueen sijainti valtatien varressa on erinomainen, Jyväskylään on matkaa vain 31 km. Alueella on erikokoisia tontteja monenlaiseen yritystoimintaan. Kaava mahdollistaa esimerkiksi biokaasun tuotannon.

Palvalahden tonttien koot vaihtelevat 4 000 neliöstä noin 3,5 hehtaariin. Tontteja voidaan lohkoa ja yhdistellä yritysten tarpeiden mukaan. Esirakennettujen ja vapaasti lohkottavien tonttien myyntihinta on 3,5 €/m².

– Kysyntää on, ja tontteja on jo myyty, Mikko Latvala mainitsee.

– Luvitusprosessit etenevät meillä liukkaasti, rakennusluvan saamiseen menee vain muutama viikko.

Kunta palvelee yrityksiä ketterästi

Mikko Latvalan mukaan Petäjäveden kunnan palvelut ovat joustavasti yritysten tavoitettavissa, ja viranhaltijat auttavat yrityksiä sijoittumiseen ja toimitiloihin liittyvissä asioissa.

– Pienessä kunnassa kunnanjohtajan tehtäviin kuuluvat myös elinvoimapalvelut. Minuun voi ottaa yhteyttä kaikissa asioissa. Kun tarttuu puhelimeen ja soittaa, niin kyllä yleensä kysymyksiin vastaukset löytyvät. Pyrin myös aktiivisesti itse olemaan kontaktissa yrityksiin päin.

– Meillä on joka kuukausi yrittäjien ja yritysten edustajien kanssa yhteiset aamu- tai iltakahvit, joissa verkostoidutaan ja käsitellään ajankohtaisia teemoja.

Yritystoiminnan käynnistämisessä auttaa Keski-Suomen Yritysidea. Se on Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian tuottama neuvontapalvelu, josta aloittava yrittäjä saa tietoa ja sparrausta. Palvelu on maksutonta Petäjäveden kunnan asukkaille.

Kunnassa toimii paikallinen yrittäjäyhdistys Petäjäveden Yrittäjät ry. Lisäksi yritykset ovat keskenään verkostoituneet toimialojen sisällä.

– Keski-Suomessa ja Petäjävedellä metalliteollisuus on perinteisesti vahva ala, samoin puuteollisuus, joten esimerkiksi näillä sektoreilla yhteistyökuvioita ja alihankintamahdollisuuksia löytyy luontevasti, kunnanjohtaja kertoo.

Kunnanjohtaja Mikko Latvala.

Keskellä eteläistä Suomea

Koko Petäjäveden kunnan yksi valttikorteista yritystoiminnan kannalta on keskeinen sijainti. Maakuntakeskus Jyväskylään ajaa autolla alle puolessa tunnissa, ja monet Petäjäveden asukkaista käyvätkin Jyväskylässä töissä. Väylät vetävät hyvin myös Tampereen, Seinäjoen ja Porin suuntiin.

– Myös raideyhteys on logistinen etu. Meille pääsee junalla, ja tavaraa voi kuljettaa rautateitse, Latvala lisää.

Menestyvän yrittäjyyden edellytykset

Mikko Latvala korostaa, että yritykset ovat kunnalle ensiarvoisen tärkeitä kumppaneita.

– Haluamme edistää yritysten toimintaedellytyksiä mahdollisimman jouhevalla tavalla.

– Kaikenlainen yritystoiminta on tervetullutta. Petäjäveden kuntastrategiassa todetaan, että kunnan elinvoima rakentuu työlle, ja yritystoiminta on kunnan kivijalka.

Latvala kertoo, että Petäjävedellä yritykset ovat tyypillisesti melko pieniä, ja yksinyrittäjiä on paljon.

– Kunnan kannalta yrityksen koko ei ole pääasia, vaan olennaista on että, tarjoamme yritykselle menestymisen puitteet ja yrittäjälle mahdollisuuden tehdä tulosta ja ansaita elantonsa.

– Jos yritys tarvitsee toimitiloja, katsomme ensin, löytyisikö kunnalta sopivia, ja tarvittaessa selvitämme myös muiden toimijoiden tilatarjontaa.

Mikko Latvalan mukaan tällä hetkellä kunnan toimi- ja varastotilojen vuokrausaste on varsin korkea, tosin perinteisesti kesäksi tilaa vapautuu jonkin verran.

– Noin 200 neliön halleja saisi olla tarjolla nykyistä enemmän. Olemme pyrkineet kartoittamaan toimijoita, jotka olisivat kiinnostuneita rakentamaan hallitiloja. Pääsääntöisesti olemme pystyneet vastaamaan yritysten tilantarpeeseen joko kunnan tiloista tai muiden toimijoiden kautta.

Harrastuspaikat ovat hyvässä kunnossa. Kuva Olkkolan asuinalueelta.

Hyvän elämän Petäjävesi

Mikko Latvala muistuttaa, että myös asuinkuntana Petäjävesi on kerrassaan mainio.

– Palvelut lapsille ja nuorille ovat laadukkaat, esimerkiksi ryhmäkoot varhaiskasvatuksesta lukioon ovat sopivan pieniä.

Petäjävedellä luonto on lähellä ja viehättävät vesistöt luovat mielenrauhaa. Harrastuspaikat ovat hyvässä kunnossa.

– Olemme saaneet runsaasti kiitosta kunnan liikuntapaikoista, erityisesti ulkoliikuntapaikoista, Latvala kertoo.

– Parhaillaan on käynnissä hanke, jolla kehitetään kuntakeskuksen vieressä sijaitsevan Kettulanvuoren liikuntapuistoa. Sinne tuodaan uusia harrastusmahdollisuuksia, mm. ulkokuntosali.

Pienen kunnan rauhallinen ympäristö kiinnostaa ihmisiä. Petäjävesi tarjoaa sellaista yksilöllisyyttä, mihin iso kaupunki ei taivu – olipa kyse sitten yrityspalveluista tai kuntalaisen asioiden hoitamisesta.

– Jos vaikkapa uudella asukkaalla on jotain kysyttävää kunnalta, hän voi huoletta soittaa kunnanjohtajalle suoraan.

Kunta tunnetaan myös 1700-luvulla rakennetusta Petäjäveden vanhasta kirkosta, joka on UNESCOn maailmanperintökohde.

– Paikallisessa kulttuurihistoriassa on yrityksillekin eväitä tarinalliseen viestintään, Mikko Latvala huomauttaa.

petajavesi.fi

facebook.com/petajavesi/

Kunnanjohtaja Mikko Latvala | [email protected] | 040 1906 904

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä