Pohjois-Karjalan vuoden 2022 yrittäjäpalkinnot Joensuun Nahkavalmiste Ky:lle ja Pielisen Kalajaloste Oy:lle

Kuva: Pohjois-Karjalan Yrittäjät
Kuva: Pohjois-Karjalan Yrittäjät
04.12.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Maakunnan Vuoden Yrittäjä -palkinnon jakamisen tarkoituksena on pyrkiä lisäämään yrittäjyyden nauttimaa arvostusta yhteiskunnassamme, samalla osoittaen, mikä merkitys oma-aloitteisilla, luovilla ja taloudellisia riskejä ottavilla yrittäjillä on maamme talouselämän terveessä kasvussa ja kansakuntamme hyvinvoinnin rakentamisessa.

Pohjois-Karjalan Yrittäjät luovuttivat Maakunnan Vuoden 2022 Yrittäjäpalkinnot joensuulaiselle Joensuun Nahkavalmiste Ky:lle ja nurmeslaiselle Pielisen Kalajaloste Oy:lle lauantaina 3.12. Nurmeksessa pidetyssä Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa. Palkinnon ottivat vastaan Joensuun Nahkavalmiste Ky:stä yrittäjä Mari Kuskelin sekä Pielisen Kalajaloste Oy:stä Juha Halonen.

Maakunnan Vuoden Yrittäjäpalkinto jaettiin nyt 44. kerran.

Maakunnallinen yksinyrittäjäpalkinto luovutettiin nyt toisen kerran ja palkinnon sai ilomantsilainen yrittäjä Eija Irene Hiltunen Koitadesignistä. Palkittavaa valittaessa on otettu huomioon, että yrityksellä on vähintään 5 vuoden toimintahistoria, toiminta on esimerkillistä ja siinä on jatkuvuutta. Yritystoiminnassa on poikkeavaa ja "jotain erikoista" osaamista, sekä taitoa. Yritys on toimialansa edelläkävijä, yhteiskunnallista arvostusta omaava, rohkea, ennakkoluuloton, urauurtaja ja yrityksellä on paikallista merkitystä. Toki ihan kaikkia näitä kriteerejä ei ole tarvinnut täyttää. Palkittava yrittäjä sai myös 1500 euron stipendin.

Pohjois-Karjalan Yrittäjien Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa juhlapuheen piti Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Yrittäjäjuhla kokosi Nurmekseen lähes 200 yrittäjää eri puolilta maakuntaa.

Joensuun Nahkavalmiste Ky

Joensuun Nahkavalmiste Ky on perustettu vuonna 1955. Alkujaan yritys harjoitti myyntiä Joensuun torilla. Myöhemmin yrityksen toimipiste löytyi nykyisen Kekäleen paikalla olevasta puutalosta, jossa kaupaksi meni nahkaisia kenkiä, rukkasia ja laukkuja. Talo kuitenkin paloi 60-70 luvun taitteessa, jonka jälkeen yritys muutti suurin piirtein nykyiselle paikalleen, myyden edelleen pääasiassa laukkuja ja lompakoita todella vahvalla ammattitaidolla ja asiakaspalveluhenkisyydellä. Kolmannessa polvessa toimivan yrittäjän Mari Kuskelinin mukaan yrityksen tavoitteena ei ole tavoitella hillitöntä kasvua, vaan pysyä nykyisen kokoisena Joensuun keskustan kivijalkaan ja vahvaan asiakaspalveluun perustuvana yrityksenä.

Yrityksen omistaa Mari Kuskelin, Pirkko Kuskelin ja Arto Kuskelin.

Yrityksen toimipaikka: Kauppakatu 19, 80100 JOENSUU, www.nahkavalmistemyynti.fi

Pielisen Kalajaloste Oy

Pielisen Kalajaloste Oy:n kalatuotteet ovat kotimaassa paikallisesti kehitettyjä, jalostettuja ja valmistettuja tuotteita, joiden koko tuotantoketjun arvo säilyy Suomessa ja pääosin Pohjois-Karjalassa kalastuksesta ja tuotteisiin käytettävästä rypsiöljyn viljelystä alkaen. Säilykkeissä käytetään myös vähemmän arvostettuja kalalajeja, kuten särkeä, lahnaa ja säynettä, joten myös järvien hoitokalastus tulee samalla toteutettua.

Pielisen Kalajaloste Oy korostaa kestävää kotimaisuutta ja sitä, että puhdasta ja eettisesti tuotettua ruokaa olisi tarjolla mahdollisimman monille ja mahdollisimman helposti.

Yrityksen menestymisen salaisuutena on ollut intohimo kalastukseen ja kiinnostus alaan. Raaka-aineina käytetään vain puhdasta, suomalaista kalaa. Laatuketju toimii koko arvoketjun osalta erinomaisesti. Luonnonkalasäilykkeelle on myönnetty vuoden 2020 Lähiruokateko-palkinto.

Koko yrityksen historian ajan on panostettu voimakkaasti sivusaaliin ja vähempiarvoisten kalalajien hyötykäyttöön. Oma kalastuskalusto takaa myös laatuprosessin tasaisuuden. Oman kalastuksen lisäksi yritys ostaa kalaa myös kalastajilta. Tästä osoituksena mm. markkinoilla olevat rakenteeltaan ”tonnikalamaiset” tuotteet, jotka soveltuvat kaikkeen siihen mihin tonnikalakin soveltuu. Kyseessä voisi olla siis tuontia korvaava tuote. Esim. Leppävirralla sijaitseva Sport & Spa Hotel Vesileppis korvaa ensimmäisenä suomalaisena matkailukeskuksena tonnikalan kokonaan kotimaisella luonnonkalalla. Luonnonkala rypsiöljyssä -tuote lisää kotimaisen kalan käyttöä sellaisilla kaloilla, joita ei juuri kaupallisesti hyödynnetä. Samalla tuote auttaa järvien fosforikuorman pienentämisessä.

Yrityksen omistaa Markus Tolvanen ja Raakel Tolvanen. Yritys työllistää 21 henkilöä.

Yrityksen toimipaikka: Pitkäkoskentie 26, 75500 Nurmes Kotisivut: www.pielisenkala.fi

Koitadesign

Koitadesignin Eija Irene on suunnitellut pellavavaatteita ja pellavatuotteita, joissa on käsinpainettu karjalaisaiheinen kukkilintu. Tuotteet ommellaan Pohjois-Karjalassa Kiteellä. Uusin tuote on paikallisesti valmistettuja karjalaishenkisiä koruja kotimaisesta koivuvanerista sekä karjalaishenkisiä villapaitoja ja tuotepaketteja paikallisesta villasta.

Kuuksenkaari on majoitusyritys Ilomantsissa yli 100-vuotiaassa entisessä kyläkoulussa. Rakennuksessa on myös kesäisin pellavapuoti Koita-shop. Hiltunen on toiminut ammattivalokuvaajana Helsingissä 1998-2009, valokuvaajana ja majoitusyrittäjänä Ilomantsissa 2009-2019. Tekstiiliyrittäjänä ja käsityöläisenä vuodesta 2019, jolloin Koitadesign varsinaisesti aloitti toimintansa. Kaikki kolme toiminnanmuotoa tukevat toisiaan.

Toiminnassa on koko ajan vahvana kestävä kehitys ja ekologisuus. Nykyisen kertakäyttö vaatetuksen tilalle suunnitellut aidoista luonnonmateriaaleista tehdyt vaatteet kestävät ja ovat tyylikkäitä ja ajattomia. Kukkilintu, joka esiintyy Koitadesignin vaatteissa on ikivanha karjalainen hahmo. Se luo selkeän jatkumon meidän kaukaisilta juuriltamme nykypäivään. Kukkilinnun brändääminen on onnistunut loistavasti ja auttaa meitä ymmärtämään sen, että elämä on jatkumo, joka on alkanut ennen meitä ja jatkuu meidän jälkeemme.

Vaikka vaatesuunnittelua onkin tehty vasta muutaman vuoden ajan, on Suomen Käsityömuseo jo pyytänyt Koitadesignen tuotteita kokoelmaansa.

Eija Irene Hiltunen on paluumuuttaja, jollaisia maakunnassamme tarvitaan lisää. Hän on palannut juurilleen. Hän olisi voinut jatkaa uraansa menestyksekkäänä valokuvaajana Helsingissä. Jokin kuitenkin veti Pohjois-Karjalan ja Ilomantsiin.

Yrityksen toimipaikka: Koitadesign, Kuuksenvaarantie 20, 82900 ILOMANTSI,
www.koitadesign.fi
facebook.com/koitadesign

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia