Pohjois-Karjalan vuoden 2023 yrittäjäpalkinnot Joen Suutaripalvelu Oy:lle ja Vatupassi Törmälä Oy:lle

Facebook
04.12.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

Maakunnan Vuoden Yrittäjä -palkinnon jakamisen tarkoituksena on pyrkiä lisäämään yrittäjyyden nauttimaa arvostusta yhteiskunnassamme, samalla osoittaen, mikä merkitys oma-aloitteisilla, luovilla ja taloudellisia riskejä ottavilla yrittäjillä on maamme talouselämän terveessä kasvussa ja kansakuntamme hyvinvoinnin ra-kentamisessa.

Pohjois-Karjalan Yrittäjät luovuttivat Maakunnan Vuoden 2023 Yrittäjäpalkinnot joensuulaisille Joen Suutaripalvelu Oy:lle ja Vatupassi Törmälä Oy:lle perjantaina 1.12. Joensuussa pidetyssä Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa. Palkinnon ottivat vastaan Joensuun Suutaripalvelu Oy:stä yrittäjä Antti Rautiainen sekä Vatupassi Törmälä Oy:stä yrittäjät Milla Törmälä, Anssi Törmälä, Jukka Törmälä, Lily Törmälä ja Sampsa Tanskanen.

Maakunnan Vuoden Yrittäjäpalkinto jaettiin nyt 45. kerran. Pohjois-Karjalan Yrittäjien Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa juhlapuheen piti Suomen Yrittäjien nuorten yrittäjien puheenjohtaja Jussi Pirhonen. Yrittäjäjuhla kokosi Joensuuhun lähes 400 yrittäjää eri puolilta maakuntaa.

Joen Suutaripalvelu Oy

Joen Suutaripalvelu Oy on uuden ajan suutaripalvelu, jossa on tehty onnistunut su-kupolvenvaihdos ja siirrytty digiaikaan. Ihmisläheinen palvelu on lämmittänyt pohjoiskarjalaisten sydämet. Yritys tunnetaan nimellä Verstas Joensuu ja se toimii Joensuun keskustassa Torikadulla. Yritys on ollut toiminnassa jo vuodesta 1980 lähtien.

Olipa sitten kyseessä auton- tai kodinavaimen teettäminen, kenkien korjaaminen tai kantalappujen vaihtaminen, nimikilpi postilaatikkoon tai kengännauhojen osto, niin se hoituu nopeasti ja asiantuntevasti Verstaalla.

Yrityksen omistaa Antti Rautiainen

Yrityksen toimipaikka: Torikatu 25, 80100 JOENSUU
www.verstasjoensuu.fi

Vatupassi Törmälä Oy

Vatupassin perustivat Jukka ja Jarmo Törmälä vuonna 1992 Joensuussa.

12 vuotta sitten yritys teki onnistuneen sukupolvenvaihdoksen Jukan tyttären Millan ottaessa vetovastuun perheyrityksestä, Jukan jatkaessa hallituksen puheenjohtajana. Myöhemmin osakkaiksi tulivat mukaan Millan veli Anssi Törmälä ja pitkäaikainen työntekijä Sampsa Tanskanen. Viimeisen kuuden vuoden aikana yritys on tuplannut liikevaihtonsa, tuloksensa ja niin ikään henkilökunnan määrän.

Yritys toimii jo viidellä eri paikkakunnalla vastuullisena työllistäjänä. Yritykselle tärkeintä on hyvinvoiva henkilökunta ja joustava asiakaspalvelu. Tavoitteissa on onnistuttu, mistä kertovat muun muassa olematon henkilökunnanvaihtuvuus ja erinomainen eNPS +85 (työntekijöiden suosittelu indeksi). Yrityksen vastuullisuus näkyy vahvana tukena kotipaikkakuntansa Joensuun sekä muiden kaupunkien elinvoimaisuuteen, josta eräs esimerkki on kesällä 2021 kaupunkilaisille tarjottu rekallinen iloa koronakurimuksen keskellä.

Yritys on tunnustettu jo Euroopan parhaaksi pieneksi konevuokraamoksi, johon perusteina oli edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamisen lisäksi myös onnistunut kasvu ja taloudellinen kannattavuus.

Yrityksen omistavat Milla Törmälä, Lily Törmälä, Anssi Törmälä ja Sampsa Tanskanen. Yritys työllistää 70 henkilöä.

Yrityksen toimipaikka: Pamilonkatu 22 b, 80100 JOENSUU
www.vatupassi.fi


Maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa palkittiin myös paikallisyhdistysten Joensuun, Pielisjoen ja Pyhäselän Yrittäjien vuoden yritykset.

Joensuun Yrittäjien hallitus on valinnut vuoden 2023 -palkittaviksi yrityksiksi:

Joensuun Vuoden suuri yritys: Oilpoint Finland Oy

Yrittäjät tulevat noutamaan palkinnon kokoonpanolla Pekka Nuutinen, Taisto Nuutinen (toimitusjohtaja), Timo Nuutinen (Founder/pääomistaja).

Oilpoint Finland oy on kehitetty noin kymmenessä vuodessa. Yritys on koko valtakunnan kattava autojen huolto ketju, joka toimii sekä pikahuolto että huolto tuotteilla.

Oilpoint Finland on huolto määrissä markkinajohtaja. Autojen muuttuessa automaattivaihteiseksi, on yritys iskenyt tähän markkinarakoon: heidän suurin vahvuutensa on automaattivaihteistojen huollot ja öljynvaihdot samalla työllistäen yli 100 alan huippu ammattilaista. Oilpoint Finland Oy on kasvanut joensuulaisesta pienestä autohuollosta valtakunnalliseksi erikoisliikkeeksi ja kasvu jatkuu edelleen kiihtyvällä tahdilla!

Joensuun Vuoden maahanmuuttajayritys: Joensuun Tulkkikeskus / Arife Oy

Palkinnon tulee noutamaan Ali Giray

Joensuun Tulkkikeskus perustettiin vuonna 2010 halusta auttaa ihmisiä. Tulkin saaminen joensuulaiselle asiakkaalle oli haastava ja monet asiakkaat jäivät ilman ymmärrystä mitä heidän elämässään tapahtui. Joensuun tulkkikeskus syntyi halusta auttaa viranomaisia ja maahanmuuttaja-asiakkaita ymmärtämään toisiaan, mikä johti etätulkkaus palveluiden kehittämiseen, joka johti edelleen maailman ensimmäisen etätulkkaussovelluksen kehittämiseen. Joensuun Tulkkikeskus on ollut mukana perustamassa Youprettia, joka on mullistanut tulkkausalaa Suomessa.

Joensuun Vuoden pieni yritys: Pub-Pizzeria Gaude / Maudeg Oy

Palkinnon tulee noutamaan Päivi Vaakanainen

Gaude on Joensuun vanhin samalla paikalla oleva ravintola jo vuodesta 1973 ja on lämminhenkinen kohtaamispaikka monenlaisille asiakkaille.

Gauden pannupizzat ovat tunnettuja jo kymmenien vuosien takaa ja onpa Gaude saanut myös vuosien saatossa maininnan "Kaupungin paras pannupizza".

Yrityksellä on ollut ilo saada jatkaa ja pitää yllä näitä pitkiä perinteitä jo 14 vuotta.

Pielisjoen Vuoden Yritys: Enon Autohuolto

Pielisjoen Yrittäjien vuoden yritys on 1.7.2022 perustettu Enon Autohuolto, joka sijaitsee Enon keskustan välittömässä läheisyydessä. Yrittäjinä toimivat Maiju ja Mika Kumpula. Mikalla on yli 20 vuoden työkokemus autosähkömekaanikkona merkkihuollossa ja hän tuntee niin bensa-, diesel- kuin hybridiautotkin. Kumpulat asuivat jo Enossa, kun paikkakunnalla kymmeniä vuosia toiminut huoltamoyritys tuli myyntiin.

- Se herätti ajatuksen yrittäjiksi ryhtymisestä. Laadittiin liiketoimintasuunnitelma ja talouslaskelmat. Päätös tehtiin sitten nopeasti ja 3 kk:n kuluttua Enon Autohuolto avattiin. Maiju hyppäsi mukaan ihan toiselta alalta mutta hänellä on aiempaa yrittäjätaustaa erikoisliikkeen pitäjänä. Molempien lähisuvussa on myös yrittäjiä, joten yrittäjäksi ryhtyminen ei ollut hyppy aivan tuntemattomaan, kertoo Mika Kumpula.

Palveluihin kuuluu huoltopalvelujen lisäksi myös rengashotelli, joka on tällä hetkellä täynnä. Töitä on riittänyt hyvin ja yrityksellä on jo vakiintunutta asiakaskuntaa. Harkinnassa onkin työntekijän palkkaaminen sopivan löytyessä.

Usein vuoden yritykseksi valitaan joku pidempään toiminut yritys, mutta Pielisjoen Yrittäjät halusi tällä kertaa huomioida uudet yrittäjät, jotka ikään kuin "uivat vastavirtaan" perustaessaan yrityksen maaseutualueelle, jolta palvelut ovat pikemminkin vähenemään päin. Se on rohkeaa, arvostettavaa ja alueen elinvoimaisuutta ylläpitävää toimintaa.

Yrittäjät ovat myös lisänneet paikkakunnan viihtyisyyttä laittamalla yrityksen pihapiirin tip top -kuntoon. Asiakkaat ovat ottaneet yrityksen palvelut ahkeraan käyttöön ja ilmeisen hyvää ja luotettavaa palvelua ovat kokeneet myös saavansa, sillä asiakastyytyväisyys on peräti 9,7/10.

Pyhäselän Vuoden Yritys: Hoivakoti Honkakoti Oy

Pyhäselän Yrittäjät palkitsivat vuoden yrityksenä Hoivakoti Honkakoti Oy:n. Honkakoti tarjoaa ympärivuorokautista asumis- ja hoivapalvelua aikuisille, jotka tarvitsevat apua päivittäisissä toiminnoissaan. Honkakodin asukkaat koostuvat pääosin mielenterveyskuntoutujista sekä entisistä päihteiden käyttäjistä, jotka eivät enää selviä itsenäisesti asuen, erilaisten syiden vuoksi. Honkakodissa asukkaat saavat liikkua vapaasti – ovia ei pidetä lukossa.

Hoidon lähtökohtana ovat yksilöllisyys, kodinomaisuus ja asiakaslähtöisyys. Honkakodissa eletään turvallista arkipäivää asiakkaiden tarpeiden mukaisesti ja niitä kunnioittaen.

Honkakoti aloitti toimintansa varsin vaatimattomasti 15.7.1990 jolloin alkuperäisenä tarkoituksena oli perustaa pienryhmäkoti mielenterveysongelmista kärsiville ja sellainen siitä tulikin joksikin aikaa. Alkuun viidellä asukkaalla aloitettu toiminta laajeni kysynnän kasvaessa ja vuosien myötä ovat niin tilat, asukaspaikkaluku kuin henkilökunnan määräkin lisääntyneet ja asiakaskunta monipuolistunut.

Nyt toisessa polvessa toimiva hoiva-alan yritys jatkaa toimintaansa kehittyen vastaamaan tämän hetken vaatimuksia ja tarjoamalla hoivapalveluja myös hoitokodin ulkopuolelle. Yrittäjä Niina Puumalainen aloitti vuonna 2008 yrittäjänä Honkakodilla ja ennen sitä hän oli yrityksessä useita vuosia töissä. Niina Puumalainen aloitti hoiva-apulaisena ja kouluttautui lähihoitajaksi ja siirtyi lähihoitajan tehtäviin. Yrittäjänä ollessa hän on kouluttautunut sairaanhoitajaksi ja käynyt johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon viimeisemmäksi. Yrityksellä kaikkein tärkeimpänä arvona noudatetaan kodinomaisuutta.

- Johtunee varmasti ihan siitäkin, kun olin 10 vuotias äidin perustaessa yrityksen ja asuttiin jonkin aikaa Honkakodin yhteydessä. Toinen kotihan tämä on minulle. Lisäksi tärkeänä pidämme yksilöllisyyttä ja asiakaslähtöisyyttä hoidossa, kertoo Niina Puumalainen.


Maakunnallinen yksinyrittäjäpalkinto luovutettiin nyt kolmannen kerran ja palkinnon sai juukalainen yrittäjä Jukka Kuittinen RaksiTuote Oy:stä

Palkittavaa valittaessa on otettu huomioon, että yrityksellä on vähintään 5 vuoden toimintahistoria, toiminta on esimerkillistä ja siinä on jatkuvuutta.

Yritystoiminnassa on poikkeavaa ja "jotain erikoista" osaamista, sekä taitoa. Yritys on toimialansa edelläkävijä, yhteiskunnallista arvostusta omaava, rohkea, ennakkoluuloton, urauurtaja ja yrityksellä on paikallista merkitystä. Toki ihan kaikkia näitä kriteerejä ei ole tarvinnut täyttää. Palkittava yrittäjä sai myös 1500 euron stipendin.

RaksiTuote Oy

Raksituote on vuonna 2017 perustettu pienyritys Pohjois-Karjalassa Juuassa. Intohimona aurinkoenergia ja sen kehittäminen kaikissa eri muodoissa. Tämän intohimon seurauksena alkoi myös PÖHISKÖN tarina. Yritystä kuvaa parhaiten kolme A:ta; Asiakaspalvelu, asiantuntemus ja asialle omistautunut.

PÖHISKÖ aurinkoilmalämmitin sai alkunsa, kun aurinkoenergiaan hurahtanut insinööri ei löytänyt mieleistään laitetta oman mökin aittaan markkinoilla olevista vaihtoehdoista. Alkoi suunnitteluvaihe, jonka seurauksena syntyi ensimmäinen vanerista valmistettu prototyyppi. Hyvinhän se tuntui jo toimivan, mutta silmää se ei miellyttänyt. Lisäksi vaneriin alkoi ilmestyä harmaita pieniä ”kukkia” muutaman kuukauden käytön jälkeen, joten vaneri valmistusmateriaalina äänestettiin ulos. Niin hyvä materiaali kun se onkin monessa rakennuskohteessa.

Yrittäjä otti järeämmät aseet käyttöön ja suunnittelin teräksisen version. Musta pulverimaalattu kotelo oli ulkonäöltään jo silmiä hivelevä. Lisäksi kotelo kesti tuulet ja tuiskutkin, joten valinta oli tehty. Alkoi testausvaihe. Ensimmäistä varsinaista PÖHISKÖ aurinkoilmalämmitintä, Jukka testasi lähes vuoden kyseisen aitan seinässä. Vieläkin kaksi vuotta asennuksen jälkeen sama PÖHISKÖ aurinkoilmalämmitin pöhisee auringon lämmittämää ilmaa aittaan. Kesähelteellä aitta pysyy mukavan viileänä käännettävän puhaltimen ansiosta.

Mistä sitten PÖHISKÖ nimi tulee? Kun testausvaihe oli kiivaimmillaan niin kotiväelle tuli sanottua, että kylläpä hyvin pöhisee aina kun kävin aitassa tutkimassa tilannetta. Kerran sitten Joonas 5v kysyi kun tulin taas aitasta, että pöhiskö se laite hyvin?

Yrityksen toimipaikka: RaksiTuote Oy, Onninpolku 1, 83900 JUUKA
www.raksituote.fi


Alueellinen Nuori Yrittäjä palkinto Jukka ja Johanna Ihatsulle (Spoken Oy) ja Suvi Sorsalle (Brändpa Oy)

Suomen Yrittäjien aluejärjestöjen Nuori Yrittäjä – kilpailu on tarkoitettu jäsenyrityksille. Kilpailussa nuorena yrittäjänä pidetään palkinnon jakovuonna enintään 35 vuotta täyttänyttä yrittäjää. Tunnustuksen lisäksi Vuoden Nuori Yrittäjä sai Yksityisyrittäjäin Säätiön stipendinä 1500 euroa.

Tämän lisäksi tänä vuonna erikoisuutena oli, että William ja Ester Otsakorven Säätiö palkitsi myös alueemme nuoria yrittäjiä ja voittaja tulee samaan tuon 1500 euron lisäksi 3000 euroa säätiöltä ja 2. tullut saa 2000 euroa.

Pohjois-Karjalan Yrittäjät luovuttivat Alueellisen Nuori Yrittäjä palkinnon yrittäjä Jukka ja Johanna Ihatsulle (36 ja 34 v) (Spoken Oy) perjantaina 1.12. Joensuussa pidetyssä Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa.

Spoken Oy sai alkunsa vuonna 2014, jolloin vastaperustetun yrityksen toiminnasta saatavilla tuloilla rahoitettiin perustajien Aasiaan suuntautunut reppureissu. Matkaa varten perustajat irtisanoutuivat vakituisista työpaikoistaan ja myivät asuntonsa. Yritystä perustettaessa sen liiketoiminnalle asetettiin kolme vaatimusta: palvelu tuotetaan kokonaan itse, asiakkaat löytyvät online-markkinoinnilla ja asiakasviestintä hoidetaan aikaeron takia kokonaan sähköpostitse. Litterointipalvelu täytti nämä vaatimukset, ja tarjosi mahdollisuuden kasvuun kilpailun ollessa vähäistä. Yritystoiminta lähti heti alusta nopeasti kasvuun, ja pian tuli tarve ensimmäisten työntekijöiden palkkaamiselle.

Nykyään Spokenin tärkeimmät palvelualueet ovat tekstitys ja litterointi. Yritys tarjosi toimintansa alussa ainoastaan litterointipalvelua, mutta tekstitys on kasvanut merkittävimmäksi palvelualueeksi lanseerauksensa jälkeen vuonna 2019. Tekstityspalvelun tärkeimmät kasvun ajurit ovat olleet mobiilikäytön raju kasvu sekä v. -20 voimaan tullut EU:n saavutettavuusdirektiivi, joka edellyttää julkisia toimijoita tekstittämään videonsa. Kasvun taustalla on myös videotuotantoyritysten halu ulkoistaa tekstitys.

Spokenin toiminta perustuu alustatalousmalliin, jonka keskiössä on itse kehitetty Spoken TOOL -järjestelmä. Yritykselle on alusta asti ollut ominaista matalat kiinteät kustannukset, sillä kaikki projektiassistentit, joita on tällä hetkellä yhteensä 250, tekevät töitä etänä omilla laitteillaan. Tämä on mahdollistanut toiminnan nopean skaalautumisen ja laajenemisen uusille kielialueille ja markkinoille. Tällä hetkellä Spoken tarjoaa palveluitaan Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa (avattu vuonna 2022), Tanskassa (2022) ja Alankomaissa (2023).

Tekoälyn, erityisesti puheentunnistuksen, viime vuosina tapahtunut nopea kehitys ovat vaikuttaneet myös Spokenin toiminta-alueen pieniin kielialueisiin (erityisesti pohjoismaiset kielet). Yritys on ollut jatkuvasti tässä kehityksessä mukana, ja kehittänyt ensimmäisen oman tekoälyä hyödyntävän järjestelmänsä jo vuonna 2017. Vuonna 2023 tekoäly on integroitu vahvemmin palveluprosessiin, ja nyt tekoäly täydentää ihmisten tekemää työtä tietoturvan näkökohdat huomioiden. Tämä muutos mahdollistaa hintatason ja tuotantokustannusten laskun ja suhteellisen kannattavuuden parantumisen.

Yrityksen toimipaikka:Joensuu
www.spoken.fi

Toisena nuorena yrittäjänä palkittiin Suvi Sorsa (Brändpa Oy:stä)(31 v)

Suvi Sorsaa on kuvailtu innovatiiviseksi muutosjohtajaksi, joka haluaa tehdä asiat oikein, kehittää yritystoimintaa ja kehittyä myös itse. Vuoden nuori yrittäjä ehdotuksessa on hänestä kerrottu myös, että Suvi on aidosti työntekijöiden ja yrityskulttuurin puolesta puhuja: pitää työntekijöistään huolen. Hän on pitänyt alusta saakka samaa päämäärää: tarkoituksena saavuttaa asiakkaille paras mahdollinen näkyvyys budjetti huomioiden, unohtamatta asiakaskokemusta

Hän on ponnistanut pienestä hallitulla kasvulla vuodesta 2016 lähtien. Toiminta on alkanut tyhjästä pienellä kylällä yrittäjän kotoa komerosta, josta laajentunut ensin kivijalkamyymäläksi Uimaharjuun. Muutaman vuoden ajan yrityksellä oli toimipisteet sekä Uimaharjussa, että Joensuussa, kunnes yritys laajeni liiketoimintakaupan myötä ja toiminta painotettiin Joensuuhun. Yrittäjän yksi innovaatioista saanut huomiota myös liikeideakilpailussa.

Suvi kertoo, että yrityksen tarina alkoi kesällä 2015, kun hän lähti Pieliselle veneilemään, ja hänen mukanansa oli kierrevihko ja kynä.

- Olen aina nauttinut vesillä olosta ja vietin jo lapsena paljon aikaa ukkini kanssa kalassa. Ukki oli minulle tärkeä ja laineiden lyödessä veneen kylkeen, kirjoittelin vihkoon sanoja: ukki, grandpa, markkinointi, brändi, markkinoinnin pankki, brandpank… Brändpa. Tuolloin se syntyi, markkinoinnin yritys, jolla on minulle merkityksellinen nimi.

Yrityksen visio on olla alan suunnannäyttäjä, kompassi, joka osoittaa markkinoinnille uuden kurssin, jota muut seuraavat.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä