Suomen suurimmaksi tähtäävä suutarinliike Vuota siirsi suutarinpalvelut verkkoon

Facebook
06.09.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Vuota on verkkosuutaripalvelu jollaista ei ole Suomessa ennen nähty. Se yhdistää suomalaisen käsityöosaamisen ja verkkokaupan helppouden. Vuodan kautta ammattisuutarin palvelut ovat helposti kaikkien suomalaisten saatavilla.

Vuodan syntytarinassa yhdistyvät ajoitus ja sattumalta syntynyt idea. Yrityksen perustaja Lasse Huuhka tilasi puolisentoista vuotta sitten verkkokaupasta käytetyt maihinnousukengät ja totesi, että ihan hyvät, mutta pohjat ovat entiset. Hän vei kengät paikalliseen suutariin ja sai ne entistä ehompina takaisin.

– Silloin se pälkähti päähän. Koronapandemia oli juuri alkanut ja maailma siirtyi verkkokauppaan. Laskin päässä yksi ynnä yksi: miksei suutarinpalvelujakin voisi tarjota verkossa, toteaa Huuhka, joka on tehnyt pitkän uran markkinoinnin ja bisneksen kehittämisen parissa.

Puolivahingossa syntynyt yritysidea otti heti tulta alleen. Mentoriksi lähti paikallinen suutari, joka oli korjannut Huuhkan maihinnousukengät.

Suutaripalvelut katoavat pienemmiltä paikkakunnilta

Suutareita haastattelemalla Huuhka sai tietää, että itse asiassa suutariala on ollut jo vuosia kuolemankierteessä.

– Tietojeni mukaan Suomessa on noin 300 suutaria jäljellä. On olemassa kaupunkeja, joissa ei toimi enää lainkaan omaa suutaria. Alalta putoilee koko ajan suutareita pois, koska yrittäminen ei kannata. Uusia suutareita valmistuu vain vähän.

Huuhkan haastattelemat suutarit pahoittelivat sitä, että heidät on alennettu avaintentekijöiksi ja patterinvaihtajiksi, vaikka he voisivat korjata, huoltaa ja tehdä nahasta vaikka mitä.

– Sain todellisen herätyksen ja ajattelin, että eihän se näin saa olla. Suutarit ovat äärimmäisen taitavia käsityöläisiä ja he tekevät oikeasti taikoja. Vuodan kautta pystyn nyt työllistämään heitä ja tarjoamaan lisää ansaintamahdollisuuksia.

Toinen merkittävä motivaattori liiketoiminnan käynnistämisessä oli ekologisuus.

– Maailma hukkuu tavaraan. Olemme oppineet ostamaan vanhan tilalle herkästi uutta, mutta toivon ja uskon, että tämä kertakäyttötuotteiden aika alkaa olla ohi. Vastuullisuus on tämän päivän trendi.

Vuota on koko Suomen suutari

Vuota korjaa ja huoltaa kenkiä, laukkuja, nahkavaatteita ja asusteita. Koko palveluketju toimii helposti verkossa. Asiakas kuvaa oman tuotteensa ja lähettää kuvat korjaustarpeiden kera palveluun. Kuvien perusteella asiakas saa työstä kustannusarvion, jonka jälkeen hän voi tilata korjaustyön ja tarvittavan kuljetuspalvelun. Vuota lähettää asiakkaalle pussin, jossa hän postittaa korjattavat tuotteensa Vuotaan, joka sitten lähettää korjatun tuotteen haluttuun noutopisteeseen.

Vuodan suutarit ovat valittuja ammattilaisia eri puolilta maata ja toimivat itsenäisinä yrittäjinä. Vuota ottaa töistä pienen siivun itselleen.

Vuodan ringissä on nyt kuusi suutaria, mutta määrää on varaa kasvattaa tarpeen mukaan.

– Olemme jo nyt Suomen suurin suutarinliike, jos asian niin haluaa ilmaista, Huuhka sanoo.

Ja Huuhkahan haluaa, sillä hän uskoo, että verkossa toimivalla suutarinliikkeelle on markkinoita. Toistaiseksi Huuhkalla on päivätyö, mutta hän toivoo, että jonain päivänä Vuota voisi työllistää hänet kokonaankin.

– Meitä suomalaisia on viisi miljoona ja jokaisella on ainakin yksi kenkäpari. Uskon, että liiketoimintamme voi kannattaa ja kasvaa, sillä tiedostava kuluttaminen ohjaa ihmisiä korjaamaan vanhaa ja käsityöläisammatteja arvostetaan jälleen kovasti, Huuhka summaa.

Lisätiedot:
Lasse Huuhka, Vuota

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä