Tampereella on oikeanlaista momentumia

OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen toteaa, että yritysten on tärkeää pystyä muovaamaan liiketoimintaansa ajan mukaiseksi ja hyödyntää myös mahdollisia disruptiivisia innovaatioita uusina mahdollisuuksina.
OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen toteaa, että yritysten on tärkeää pystyä muovaamaan liiketoimintaansa ajan mukaiseksi ja hyödyntää myös mahdollisia disruptiivisia innovaatioita uusina mahdollisuuksina.
21.02.2025 | Yrityselämässä tapahtuu

Vuodenvaihteessa Tampereen kauppakamarin puheenjohtaja aloittanut Jani Vilpponen, on toiminut aiemmin Tampereen kauppakamarin varapuheenjohtajana. Syyskokous valitsi Vilpposen uudeksi puheenjohtajaksi. Päätyönään hän jatkaa edelleen OP Tampereen toimitusjohtajana.

– Yhdistymme tämän vuoden aikana Kangasalan OP:n kanssa ja elokuussa vaihdamme yhtiön nimeksi OP Pirkanmaa. Uudella toimialueellamme asuu noin 80 % pirkanmaalaisista ja pankki toimii 11 kunnan alueella. OP Pirkanmaa tulee siis palvelemaan laajasti Tamperetta ja sen kehyskuntia, Jani Vilpponen toteaa.

OP Tampere tarjoaa kattavat palvelut ja laajan asiantuntemuksen yritystoimijoiden tarpeisiin.

– Osaamiskeskuksestamme löytyy kymmeniä yrityspuolen ammattilaista, jotka toimivat eri asiakkuustiimeissä OP yrityspankin, OP marketsin, Pohjola vakuutuksen, OP henkivakuutuksen ja varallisuuden hoidon osalta. Tätä kautta pystymme palvelemaan yritysasiakkaitamme hyvin kattavasti.

Vilpponen on aloittanut myös Tampereen kauppakamarin puheenjohtajana. Ylöjärveltä kotoisin oleva Vilpponen haluaa antaa oman panoksensa alueen yrityskentälle, toimimalla kauppakamarin tehtävässä.

– Päätyönäni luon OP:n perustehtävän mukaista kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia meidän alueella, mikä on hyvin linjassa myös Tampereen kauppakamarin puheenjohtajan pestin osalta.

Menestyksen taustalla vaikuttaa pitkäjänteinen tekeminen

Vilpponen näkee, että Tampereen seudun menestyksen taustalla vaikuttaa yritysmaailman ja kunnallispolitiikan koherentti ja systemaattinen yhteistyö, joka mahdollistaa isojen alueellisten päätösten tekemisen. Yrityksissäkin ymmärretään seudullisen yhteistyön merkitys.

– Tampereen kauppakamarin tehtävänä on luoda elinvoimaa ja elinkeinotoiminnan edellytyksiä tälle talousalueelle. Kun kaikkien toimijoiden on hyvä olla ja yrittää, myös alueen vetovoima säilyy hyvänä.

Edellytyksiä talousalueen kehittymisen suhteen, on tarjonnut Vilpposen mukaan mm. yliopistomaailma.
– Täällä yhdistettiin yliopisto, tekninen korkeakoulu ja Tampereen AMK. Olemme vetovoimainen opiskelukaupunki ja meillä on yli 35 000 henkilön yhteisö opiskelijoita sekä tutkijoita, mikä luo osaltaan yritystoimintaa ja tuottaa yrityksille osaavaa työvoimaa. Tämä on meille todella merkittävä kilpailuetu.

Tampereella on Vilpposen mukaan hyvä elää ja yrittää, koska seutukunnalta löytyy monipuolisesti opiskelu- ja työpaikkoja sekä kulttuuriin ja urheiluun liittyviä mahdollisuuksia koko perheelle. Unohtamatta myöskään Tampereen optimaalista sijaintia Suomen kartalla, joka vaikuttaa positiivisesti alueen saavutettavuuteen.

Tampereen seutukunnan monipuolinen elinkeinorakenne ruokkii osaltaan alueen kehittymistä. Vaikka isoja yritystoimijoita on poistunut Tampereella, on osaaminen kuitenkin jäänyt alueelle ja generoinut paljon uutta korkean teknologian yritystoimintaa.

– Meillä on erityisen paljon mahdollisuuksia erityisesti konepajatoiminnan ja teknologisen myynnin näkökulmasta. Kun viennillä menee hyvin, meidän alueen yritykset hyötyvät siitä.
Varsinkin Saksan markkinan haasteet ovat heijastuneet Tampereen alueelle, Vilpponen mainitsee.

Yritysrahoitusmarkkina on ollut Vilpposen mukaan hyvin polarisoitunutta viime aikoina. Osa yrityksistä on jo lähtenyt tekemään investointeja tuotantokapasiteetin kasvattamiseksi.

– Yleinen tunnelma talouden kehittymisen suhteen on edelleen vähän varovainen, kuitenkin samalla varovaisen optimistinen. OP:lla ennustetaan 1,7 %:n talouskasvua vuodelle 2025. Nyt on nähtävissä enemmän positiivisia signaaleita, kuin vaikkapa vuosi sitten, Vilpponen toteaa.

Vilpponen toteaa, että yritysten on tärkeää pystyä muovaamaan liiketoimintaansa ajan mukaiseksi ja hyödyntää myös mahdollisia disruptiivisia innovaatioita uusina mahdollisuuksina.

– Ruotsiin verrattuna olemme takamatkalla esim. tuotteistamisessa, myynnissä ja skaalautumisessa, joissa suomalaiset voisivat olla rohkeampia. Toisaalta uudet teknologiset alustat ja kyvykkyydet mahdollistavat sen nyt aiempaa paremmin. Vaikka Suomen sijainti ja kansakuntamme pieni koko asettavat omat haasteensa, on ne mahdollista taklata esim. kansainvälistymisen kautta. Vahvuuksina Vilpponen mainitsee mm. vihreään siirtymään liittyvät asiat Suomessa.

Tampereelle on perustettu siruosaamiskeskus

Tampereelle on perustettu Tampereen siruohjelman johdolla siruosaamiskeskus FiCCC, joka vauhdittaa teollisuuden ja muiden alojen digitalisaatiota siruteknologian avulla. Osaamiskeskus tukee kilpailukykyisten sirujen kehittämistä eri toimialojen tarpeisiin ja lisää sirujen kysyntää. FiCCC:n pääkonttori sijaitsee Tampereen yliopiston Kampus Areenalla
– Kyseessä on mielenkiintoinen ja merkittävä avaus, jossa meidän on mahdollista tulla yhdeksi Euroopan siruosaamisen keskittymistä. Tähän saakka Eurooppa on mielestäni alisuorittanut potentiaaliinsa nähden, kun tilannetta verrataan vaikkapa Taiwaniin tai USA:han. Siruosaamiskeskus voi tarkoittaa siruteknologiayritysten ja siruteknologiaa hyödyntävien keskittymistä Tampereelle sekä mahdollista sirutuotantoa, Vilpponen kommentoi aihetta.

Investoinnit eivät ole vielä kunnolla käynnistyneet

– Edelleen iso kuva on, että mitään voimakasta kasvua tai investointibuumia ei ole käynnistynyt. Varovaisuutta on edelleen aistittavissa. Yritysten osalta on havaittavissa selkeää polarisoitumista, jossa osalla yrityksistä menee hyvin ja tehdään investointeja kapasiteetin lisäämiseen, mutta osa yrityksistä tekee käyttöpääomarahoituksia ja joutuu sopeuttamaan toimintaansa aiempaa heikompaan kysyntään. Tilanne on siinä mielessä hyvin kaksijakoista.

Vilpponen mainitsee, että muutamia RS-kohteita on jo saatu käynnistettyä rakentamisen puolella, mikä on yksi hyvistä signaaleista.

– Talousalueemme väestönkasvu 6000–7000 uutta asukasta / vuosi, joten kyllä täällä uusia asuntoja tarvitaan. Investointikohteiden käynnistymisessä on auttanut korkotason merkittävä madaltuminen, jonka osalta odotusarvona on olla kahden prosentin paikkeilla vielä tämän vuoden aikana.

Vilpposen mukaan myös yrityskauppojen puolella on selkeästi odoteltu parempia aikoja,
eikä isompaa yrityskauppabuumia ole vielä nähtävissä. Yrityskauppoja kuitenkin valmistellaan jatkuvasti ja niitä myös tehdään, mikä on hyvä asia talouden kehityksen kannalta.

Nollakorko ei todennäköisesti enää palaa

Vilpponen mainitsee, että isot Euroopan maat ovat haastavassa tilanteessa, joten korkoelvytystä edelleen tarvitaan. Tästä syystä myöskään korkojen nostolle ei ole näköpiirissä mitään perusteita.

– En kuitenkaan usko nollakorkoon, koska se kertoisi, että taloudella menee huonosti.
Matalalla korkoympäristöllä pyritään stimuloimaan talouden kasvua. Nollakoron ajatuksena oli rohkaista investointeihin ja sitä kautta luoda talouteen elinvoimaa.

Vilpponen muistuttaa loppuun, että pankkien tehtävänä on rahoittaa investointeja ja rahoituskelpoisia hankkeita vastuullisesti, joten tiettyjen sääntelyehtojen on täytyttävä ennen myönteistä rahoituspäätöstä. Tästä syystä rahoitettavan hankkeen elinvoimaisuutta tarkastellaan huolellisesti.


OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpposen vinkit yritysrahoituksen hakemiseen:

Perinteisten pankkilainojen lisäksi erityisesti pankin rahoitusyhtiötuotteet ovat kasvattaneet nykyään suosiotaan. Tällöin investoitava laite/kone voidaan käyttää vakuutena ja yrityksen muu omaisuus voi olla perinteisten pankkilainojen vakuutena. Rahoitusyhtiötuotteista erilaiset saatavarahoitukset ovat myös hyviä rahoitusmuotoja käyttöpääoma rahoituksiin. Maksimissaan 50.000 euron rahoitukseen on hyvä vaihtoehto vakuudeton OP Yritysjousto, jolloin ei tarvita lainkaan vakuuksia.

Tarjolla on myös vertaislainat, jotka osaltaan täydentävät rahoitusmarkkinaa, vaikkakin niiden volyymi on vielä aika pientä. Kyseinen rahoitustapa suosii yleensä riskisempiä rahoitushankkeita, joten se on usein myös kalliimpaa.

Rahoitusmuotoa pohtiessaan yrityksen on hyvä pohtia kuinka pitkäaikaiselle rahoitukselle on tarve. Käyttöpääomarahoitukset vaihtelevat laina-ajoiltaan 1–3 vuoteen, koneinvestoinnit onnistuvat noin 5 vuoden ja kiinteistöinvestoinnit maksimissaan 15 vuoden takaisinmaksuajoilla. Rahoitusmuodon valintaa ohjaavat myös käytettävissä olevat lainan vakuudet.

Pankkilaina on matalariskistä luottoa ja hinnaltaan yleensä edullisempaa kuin oman pääomanehtoiset rahoitukset. Toisaalta pankkilaina vaatii usein vakuuksia. Oman pääoman ehtoiset rahoitusmuodot usein täydentävät pankkilainaa etenkin silloin, jos omistajalla itsellään ei ole riittävästi omaa pääomaa käsillä olevaan rahoitushankkeeseen.

Rahoitusta haettaessa on hyvä tiedostaa, että yrityksen tulevaisuuden kassavirta on erityisen tärkeässä roolissa, joten pelkät vakuudet eivät riitä. Pankin ajatuksena on, että rahoitus saadaan maksettua takaisin yritykseen tulevilla kassavirroilla ja tuloksella.
Tästä syystä yrityksen on tärkeää miettiä tulevaisuuden tuloksia ja budjettia sekä toimia suunnitelmallisesti taloutensa suhteen. Vaikka tuotannon ja henkilöstön suunnittelu on yritystoiminnan elinehto, on talousosaaminen keskeisessä roolissa. Talouteen liittyvät asiat on mahdollista ostaa myös ulkopuoliselta asiantuntijalta, mikäli yrittäjän omat taidot eivät riitä.

Vilpposen mukaan kaikki hyvät hankkeet saavat lähtökohtaisesti rahoitusta. Tosin joskus hyvänkin hankkeen potentiaali saattaa olla vaikeasti todennettavissa. Aloittavien yritysten on usein haastavampaa todistaa hankesuunnitelmiensa tulevaisuuspotentiaalia.

OP tarjoaa myös ns. vihreitä lainoja, joissa on hieman normaaleja yrityslainoja paremmat ehdot, mikäli asetettu kriteeristö täyttyy. Vihreiden lainojen kasvu erityisesti rakennus- ja remontointihankkeissa oli merkittävää vuonna 2024.

Rahoituskustannusten nousuun on mahdollista varautua mm. korkosuojatuotteilla, joiden valinnassa kannattaa kuulla asiantuntijaa. Korkoriskiä voi pienentää esimerkiksi siten, että puolet luotoista on vaihtuvakorkoista ja puolet kiinteäkorkoista.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Katso myös tämä

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä paremman selauskokemuksen tarjoamiseksi
Näihin kuuluvat olennaiset evästeet, jotka ovat välttämättömiä sivuston toiminnan kannalta, sekä muut evästeet, joita käytetään vain anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin, mukavuusasetuksiin tai henkilökohtaisen sisällön näyttämiseen. Voit itse päättää, mitkä luokat haluat sallia. Huomaa, että asetuksista riippuen kaikki sivuston toiminnot eivät välttämättä ole käytettävissä. Mikäli muutat valintoja, niin päivitä sivu uudelleen asetusten tallentamisen jälkeen.
Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä paremman selauskokemuksen tarjoamiseksi
Näihin kuuluvat olennaiset evästeet, jotka ovat välttämättömiä sivuston toiminnan kannalta, sekä muut evästeet, joita käytetään vain anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin, mukavuusasetuksiin tai henkilökohtaisen sisällön näyttämiseen. Voit itse päättää, mitkä luokat haluat sallia. Huomaa, että asetuksista riippuen kaikki sivuston toiminnot eivät välttämättä ole käytettävissä. Mikäli muutat valintoja, niin päivitä sivu uudelleen asetusten tallentamisen jälkeen.
Evästeasetuksesi on tallennettu