
TE-toimisto tarjoaa aloittavalle yrittäjälle koulutusta ja starttirahaa

23.06.2021 | Yrityselämässä tapahtuu
Tänä poikkeusaikana moni on pysähtynyt pohtimaan työtään aivan uudesta näkökulmasta. Itseohjautuvasti ja yrittäjämäisellä otteella tehdyt etätyöt ovat havahduttaneet ihmisiä miettimään oman osaamisensa tuotteistamista ja yrittäjäksi ryhtymistä.
Yrittäjyydestä kiinnostuneelle tai yritystoiminnan aloittamista suunnittelevalle TE-toimisto tarjoaa maksutonta koulutusta. Pohjois-Karjalan TE-toimiston asiantuntija Minna Komulainen korostaa, että täällä koulutustarjonta yrittäjille on muuhun maahan verrattuna todella monipuolinen.
– Yrittäjäkoulutukset ovat suosittuja ja palaute on ollut positiivista. Viime vuonna yrittäjäkoulutuksiin osallistui lähes 300 henkilöä, parhaimmillaan osallistujia on ollut melkein 400 vuodessa.
Perustiedoista laajaan tehopakettiin
Pohjois-Karjalassa yrittäjäkoulutuksia on tarjolla yrittäjyyttä harkitseville, aloittaville yrittäjille sekä jo toimiville yrittäjille. Viiden päivän Minustako yrittäjä? -koulutuksessa opit tunnistamaan ja tuotteistamaan omaa osaamistasi ja tutustut yrittäjyyden eri muotoihin (kevytyrittäjyys, osuuskunta, laskutuspalvelut ja freelancer -työ). Saat myös perustiedot eri yrittämisen muotojen sosiaaliturvasta, teet alustavia yritystoimintaan liittyviä laskelmia sekä konkreettisen suunnitelman oman osaamisen myynnille.
Laajin kokonaisuus on 20 päivän Aloittavan yrittäjän tehopaketti. Koulutus on tarkoitettu Pohjois-Karjalan alueella asuville, yrittäjyydestä kiinnostuneille ja yrittäjäksi ryhtymistä suunnitteleville henkilöille. Voit myös hakea koulutukseen, jos olet perustamassa yritystä Pohjois-Karjalaan. Koulutuksen aikana tehdään käytännönläheinen liiketoimintasuunnitelma. Tarjolla on myös 25 päivän kestoinen englanninkielinen toteutus.
Tehopaketti on hyvä vaihtoehto starttirahan edellytyksenä olevien valmiuksien hankkimiseen. Koulutukseen on mahdollista osallistua joustavasti samalla kun saat starttirahaa. Starttirahan ehtona olevat riittävät yrittäjyysvalmiudet arvioidaan TE-toimistossa aina tapauskohtaisesti. Taustalla voi olla esim. aiempaa yrittäjyyttä tai tutkintoon kuuluneita yrittäjyysopintoja.
Kymmenen päivän syventävät teemakoulutukset on suunniteltu yrittäjien tarpeita kuunnellen. Koulutukset toteutetaan verkossa ilta-aikaan ja niissä syvennytään mm. myynti- ja markkinointiosaamiseen, kannattavuuden parantamiseen, digitaalisiin työkaluihin sekä verkkokaupan perustamiseen. Koulutukset on tarkoitettu Pohjois-Karjalan alueen:
1) Starttirahaa saaville yrittäjille
2) Sivutoimisille yrittäjille, jotka suunnittelevat yritystoiminnan laajentamista kokopäiväiseksi
3) Mikro- ja pienyrittäjille, jotka ovat toimineet enimmillään puolisen vuotta
4) Yritystoiminnan aloittamista suunnitteleville, joilla on perustiedot yrittämisestä, ja jotka haluavat syventävää tietoa liiketoiminnan eri osa-alueista.
– Nyt korona-aikana kaikki koulutukset järjestetään verkkokoulutuksena, mutta esimerkiksi tehopakettikoulutuksissa on tarjolla sekä päivä- että iltapainotteiset vaihtoehdot, Minna Komulainen mainitsee.
Maakunnassa haussa olevat yrittäjäkoulutukset näkyvät osoitteessa https://koulutukset.te-palvelut.fi, kun hakutekijöiksi valitsee ammatteihin luokittelemattomista ryhmistä "yrittäjät" ja sijainniksi kirjoittaa Pohjois-Karjalan.
Starttiraha turvaa yrittäjän toimeentulon
Aloittava yrittäjä voi saada starttirahaa, jos tietyt edellytykset täyttyvät (ks. inforuutu tällä sivulla). Starttiraha turvaa yrittäjän toimeentulon siltä ajalta, jonka yritystoiminnan käynnistys ja vakiinnuttaminen arviolta kestää – kuitenkin enintään 12 kuukauden ajan.
Starttiraha myönnetään 6 kk jaksoissa. Se on peruspäivärahan suuruinen (33,78 € /päivä) ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa. Myös sivutoiminen yrittäjä voi lähteä kasvattamaan yritystoimintaansa starttirahan turvin kokoaikaiseksi, jos muutkin vaaditut ehdot täyttyvät.
– TE-toimiston myöntämällä starttirahalla aloittaa Pohjois-Karjalassa vuosittain toimintansa lähes 150 uutta yritystä, ja korona-aikana määrä on jopa kasvanut. Jos kaikki hakemuksessa tarvittavat asiat ovat koossa, päätös tulee TE-toimistolta varsin nopeasti, Minna Komulainen kertoo.
Kunnat ja seutujen kehittämisyhtiöt ovat tärkeitä kumppaneita
Minna Komulaisen mukaan TE-toimistossa varmistetaan aina, että yrittäjyyttä pohtiva asiakas on ollut yhteydessä oman kuntansa tai seudun kehittämisyhtiön yrittäjyysneuvontaan.
– Kuntien yrityspalveluilla ja alueellisilla kehittämisyhtiöillä on yritystoiminnan kehittämisessä iso rooli. Heidän kanssaan teemme tiivistä ja säännöllistä yhteistyötä. He haluavat tavata yrittäjyyttä suunnittelevat ja sparrata heitä liikeidean jalostamisessa ja starttirahan edellytysten täyttämisessä. He järjestävät myös koulutusta aloittaville yrittäjille.
– Yritysneuvojan kanssa tulee käytyä läpi myös eri rahoitusvaihtoehdot. Starttirahan vaihtoehtona ovat esim. ELY-keskukselta haettavat maaseudun yritystuet, Komulainen lisää.
Starttirahaa voi saada myös omistajanvaihdoksissa
Yli puolet starttirahapäätöksistä Pohjois-Karjalassa myönnetään työelämästä tuleville henkilöille, jotka käynnistävät oman, uuden yrityksen. Toisaalta moni on ryhtynyt osa-aikaiseksi yrittäjäksi opiskeluaikanaan, jolloin valmistumisen jälkeen päätoimiseksi muuttuvaan yritystoimintaan voi saada starttirahaa. Starttirahaa on mahdollista saada myös yrityksen omistajanvaihdostilanteissa.
– Pohjois-Karjalassa useat yritykset etsivät jatkajaa. Suurena haasteena kaikilla yrityspalvelutoimijoilla onkin, miten saisimme yrityksestä luopujat ja potentiaaliset ostajat kohtaamaan paremmin. Me TE-toimistossa kerromme mielellämme, mitä palveluita meillä on aloittavalle yrittäjälle omistajanvaihdostilanteessa. Asiaa yrittäjänvaihdoksista on myös TE-livessä, jonka lähetyksiä kannattaa seurata, Minna Komulainen vinkkaa.
Uutta yrittäjää etsiviä yrityksiä on TE-palveluiden avointen työpaikkojen sivuilla, ja lisäksi myytävänä olevia yrityksiä on Pohjois-Karjalan Yrittäjien Jatkis-hankkeen sivuilla ja Business Joensuun maakunnallisessa Osuva-yrityspörssissä.
– Jos suunnittelet yrittäjäksi ryhtymistä, kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä oman kuntasi tai alueesi kehittämisyhtiön yritysneuvojaan tai Pohjois-Karjalan TE-toimiston yrityspalveluun. Lähdemme yhdessä rakentamaan jokaisella asiakkaalle omaa yrittäjyyspolkua, Minna Komulainen kannustaa.
Työtön voi hyödyntää yrittäjän työkokeilua tai yrittäjyyskokeilua
Toimivan yrityksen ostoa pohtiva työtön työnhakija voi TE-toimiston kautta mennä yrittäjän työkokeiluun hakemaan vahvistusta päätökselleen. Yrittäjän työkokeilun kesto on tapauskohtainen (yleensä 1–3 kuukautta), ja sen aikana henkilö tutustuu yrityksen toimintaan työttömyysturvan säilyessä ennallaan.
Jos työttömällä työnhakijalla on oma yritysidea, hän voi työnhaun ohessa alustavasti kokeilla sen siipien kantavuutta neljän kuukauden yrittäjyyskokeilussa, jonka aikana oikeus työttömyysturvaan säilyy. Neljän kuukauden kuluttua TE-toimisto arvioi yrittämisen laadun sivu- tai päätoimiseksi.
Alkavan yrittäjyyden asiantuntijat Pohjois-Karjalan TE-toimistossa
Joensuun seutu
- Minna Komulainen 0295 043 062
- Jukka Litja (service in English) 0295 043093
Pielisen Karjala
- Minna Pulli 0295 043 130
Keski-Karjala
- Aira Parkkinen 0295 043 118
Sähköpostit: [email protected]
Lisätietoja: www.te-palvelut.fi/tyonantajalle/yrittajalle/aloittavan-yrittajan-palvelut
Starttirahan ehtoja
Starttirahaa voit saada, jos
- olet työtön työnhakija
- et ole työtön, mutta siirryt kokoaikaiseksi yrittäjäksi esimerkiksi palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä
- olet sivutoiminen yrittäjä ja laajennat yritystoimintaa päätoimiseksi.
TE-toimisto päättää, myönnetäänkö hakijalle starttiraha. Myöntämisen ehtoja:
- päätoiminen yrittäjyys
- riittävät valmiudet alalle: koulutus, työkokemus
- riittävät valmiudet yrittäjäksi: yrittäjäkokemusta tai yrittäjäkoulutusta, esim. TE-toimiston järjestämä yrittäjän peruskurssi
- suunnitellun liiketoiminnan arvioidaan olevan kannattavaa
Haluatko oman yrityksen esille tähän?
Katso myös tämä

Lapua tarjoaa ohittamattomia etuja yrityksellesi
Lapuan maaperä on menestystarinoiden rikastamaa, sen tietävät jo yli 1000 lapualaista yrittäjää. Lapualaisyrittäjän ässänä hihassa on logistinen sijainti.
Yrityselämässä tapahtuu

Ravintola Karhunmäki Joensuussa tarjoaa lounasta, pihvejä, yksityistilaisuuksia ja pitopalvelua
Viihtyisät tilat taipuvat joustavasti myös yksityistilaisuuksiin ja isommankin porukan illanviettoihin.
Yrityselämässä tapahtuu