Pyydä tarjous

Tele- ja kupariverkon hakulaitteet sekä kuituverkkotuotteet H. Vesala Oy:ltä

Digipalvelut
05.07.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Vihdissä toimiva H. Vesala Oy on erikoistunut korkealaatuisten telealan haku- ja testauslaitteiden valmistukseen sekä maahantuontiin. VESALA®-tuotteet ovat kotimaisia, H. Vesala Oy:n itse suunnittelemia ja valmistamia tuotteita. Jatkuva yhteistyö koti- ja ulkomaisten tele- ja sähköalan ammattilaisten kanssa yhdistettynä innovatiiviseen tuotekehitykseen takaavat laitteiden helppokäyttöisyyden, tehtävään sopivuuden sekä korkean laadun.

Yhtiön oman VESALA®-tuotevalikoiman lisäksi yhtiö maahantuo ja myy mm. Radiodetection-hakulaitteita, Deviser- ja VeEX-testauslaitteita, Inno Instruments -valokuituhitsauslaitteita, Sticklers-puhdistustuotteita, Jonard-valokuitutyökaluja sekä Volta-työntö-/vetovaijereita. Maahantuontituotteiden tuoteperhe laajenee koko ajan.

– Urakoitsijat rakentavat paljon kuituverkkoja sähköyhtiöille. Kun maahan kaivetaan monttua sähkökaapeleita varten, tekijällä on ilmoitusvelvollisuus kaivannosta, että sinne voidaan asentaa tarvittaessa samalla tele- ja valokuitukaapeleita. Me tuomme maahan myös valokuituverkon rakennustyökaluja, yhtiön toimitusjohtaja Janne Hirsimäki kertoo.

Kaapelinhakulaitteet kaikenlaisiin tarpeisiin

– Omilla tuotteillamme on avainlippumerkinnät, joten ne ovat hyvin vahvasti kotimaisia. H. Vesala Oy on perheyrityspohjainen, jonka perustajan kolme poikaa omistavat yhtiön edelleenkin. Perheyrittäjyys näkyy meidän tekemisessä hyvin vahvasti. Kaapelinhakulaitteet on suunniteltu pääasiassa sisäverkon, laitetilojen ja kytkentäkeskusten yhteydessä käytettäväksi, mutta maahantuomiamme kaapelinhakulaitteita käyttävät myös runko- ja sähköverkkourakoitsijat. Kyseessä on työväline, jollainen jokaisella urakoitsijalla pitäisi ehdottomasti olla aina mukana, Hirsimäki toteaa.

Kaapelinhakulaitteet toimivat niin, että kaapeliin pusketaan signaalia tietyllä taajuudella, joko sähköisesti kytkeytymällä tai indusoituen, jonka jälkeen hakulaite paikantaa kaapelista vuotavan signaalin.

– Hakulaitteella voidaan seurata missä signaali kulkee, jolloin kaapelit voidaan paikantaa maan alta ja seinän sisältä. Kaapelinhakulaitteessa on ääni-ilmaisin sekä ledivalopylväs, joiden kautta voidaan havainnoida signaalin voimakkuutta. Kaapelinhakulaitteet ovat pienikokoisia, joten ne kulkevat helposti mukana.

Maatutka antaa tarkempaa tietoa

– Radiodetection on yksi maailman suurimmista hakulaitevalmistajista. He valmistavat kaapelinhakulaitteita sekä maatutkia. Maatutka on kaapelinhakulaitetta järeämpi laite, joka kertoo, mitä maan sisällä oikeasti on. Esim. metallittomia kaapeleita ei löydetä perinteisellä kaapelinhakulaitteella, jolloin on käytettävä maatutkaa. Maatutkalla voidaan löytää ihan mitä vain, jopa öljysäiliöitä.

Hirsimäen mukaan maatutkaa kannattaa käyttää, kun halutaan selvittää, mitä kaikkea maaperässä on. Sillä voidaan nähdä kallio, vesiputket ja metallittomat kappaleet. Laitetta voidaan käyttää mm. haja-asutusalueiden maanrakentamisessa sekä kaupunkialueiden infrarakentamisessa.

– Vaikka maatutkat ovat aika kalliita laitteita, niiden avulla voidaan välttyä kaivausten mahdollisesta aiheuttamilta kalliilta kaapelivaurioilta. Ideana on löytää sähkö- ja tietoliikennekaapelit ennen kaivausten aloittamista. Lyhyempiaikaiseen tarpeeseen maatutkaa voi tiedustella mm. Ramirentilta, joka on meidän yhteistyökumppani.

Valokuitukaapelin rakennustyökalut ja asennusvälineet

– Kun valokuitukaapeleita täytyy asentaessa jatkaa/liittää, kaapelikelojen vaihdon yhteydessä, meiltä löytyy tätä varten suunniteltu kuituhitsauskone. Valokuitu on hieman hiusta paksumpi lasipötkö, jonka sisällä valo kulkee. Valo kulkee valokuidun 9 mikrometrin kokoisessa pienessä ytimessä, joka on vain kymmenesosa hiuksen paksuudesta. Kuituhitsauskone kykenee liittämään kuidunpäät todella tarkasti.

Hirsimäki kertoo, että H. Vesalan kautta löytyvät myös valokuidun mittalaitteet, joilla voidaan tarkistaa mm. tehdyn liitoksen laatu.

– Kuidut on ensin kuorittavat, puhdistettava ja leikattava erikoisleikkurilla niiden päät suoriksi. Liitettävien kuitujen päät asetetaan kuituhitsauskoneeseen, jonka jälkeen kone kohdistaa kuidut ja hoitaa hitsauksen automaattisesti loppuun.

Kuitukaapeleita hitsattaessa työskentelytilan puhtaus on todella keskeisessä roolissa, eikä operointi ole mahdollista vähänkään pölyisissä olosuhteissa.

– Maastossa tehtävissä valokuituhitsauksissa hyödynnetään telttoja, kuitujatkosperäkärryjä tai pakettiauton sisälle rakennettua kuitujatkamista varten varustettua tilaa.

Sondit soveltuvat kaapelireitin tai viemärin paikantamiseen

– Yksi suosituimmista myyntituotteistamme on magneettinen lähetin, eli sondi. Kyseessä on pieni laite, joka näyttää pitkältä luodilta. Laite tekee ympärilleen magneettikentän ja jonka jälkeen se on mahdollista löytää maan alta meidän hakulaitteilla. Sondi lähettää signaalia, joten sitä voidaan käyttää minkä tahansa kaapelireitin ja viemärin paikantamiseen, esim. sadevesiviemäreiden osalta. Sondi voidaan kiinnittää laitteessa olevien kierteiden avulla työntövaijeriin. Jos kohteesta löytyy tukos, näemme hakulaitteella maan päältä, missä kohdassa tukos sijaitsee.

Hirsimäki kertoo, että sondeja käytetään paljon varsinkin Saksassa ja Ranskassa kuituverkon rakentamisen yhteydessä. Näissä maissa hyödynnetään myös mikrokanavatekniikkaa

– Perinteisessä mallissa valokuidun sisältävä kaapeli viedään maahan kaivamalla. Jos ajatellaan kaupunkiympäristöä, jossa joudutaan normaalisti avaamaan katuja kaapelitöiden vuoksi, hyvänä vaihtoehtona toimisi mikrokanavatekniikka, jossa kaapeli saadaan asennettua pujottamalla se valmiiksi maan alle asennettuun mikrokanavaan.

Mikrokanavistossa on putkinippu tyhjiä putkia, joiden kautta kaapeleita voidaan lisätä maan alle ilman kaivutöitä.

– Näissä mikrokanavissa tapahtuu välillä tukoksia, jota varten meidän sondit on suunniteltu. Ne voidaan puhaltaa paineilmalla reitin läpi, mikäli reitti on kunnossa. Jos sondi ei kuitenkaan tule läpi, vaan juuttuu johonkin kohtaan mikrokanavistoa, voidaan lähteä hakemaan tukoskohtaa, joka tapahtuu helposti maanpäältä hakulaitteen avustamana, Hirsimäki esittelee.

Esim. Kuopion Savilahden alueelle on Hirsimäen mukaan asennettu yli 100 kilometriä mikrokanavanippuja.

– Ajatuksena on ollut avata kaivanto vain kerran, jolloin asennetaan valmius tulevaisuuden potentiaalisille kaapelointitarpeille. Tätä kautta voidaan jatkossa katuja avaamatta lisätä kaapelikapasiteettia. Kuopion kaupunki on lähtenyt tarjoamaan tätä niin, että he rakentavat infran, joka voidaan ottaa käyttöön tarvittaessa.

Hirsimäen mukaan mikrokanavistossa käytetään usein myös hybridiratkaisuita, joissa keskellä on kaapeli ja sen ympärillä mikrokanavat.

Sopivat tuotteet löytyvät soittamalla tai lähimmästä tukkuliikkeestä

– Kun asiakas tarvitsee tarjoamiamme tuotteita, käytännössä soitto meille riittää. Kartoitamme asiakkaan tarpeen, teemme tarjouksen ja toimituksen. Meiltä löytyy käytännössä kaikki tarvittavat tuotteet ja työkalut suoraan hyllystä. Päätuotteemme löytyvät myös tukuista, sillä pääosa isoimmista tukkuliikkeistä on meidän yhteistyökumppaneitamme. Tuotteet voivat löytyä siis yllättävänkin läheltä asiakasta, Hirsimäki opastaa.

www.vesala.fi
Puh.+358 44 200 2005
[email protected]