Valkeakosken kaupunginjohtaja Minna Uschanoff : "Valkeakoskella panostetaan yritysten menestymisedellytyksiin"

Minna Uschanoff
Minna Uschanoff
31.01.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Vireä ja elinvoimainen Valkeakoski on noin 20 700 asukkaan kaupunki, joka tunnetaan erityisesti paperiteollisuudesta sekä monipuolisena opiskelu-, kulttuuri- ja urheilukaupunkina. Kaupungin sijainti Helsinki-Hämeenlinna-Tampere kasvukäytävän varrella tarjoaa elinkeinoelämälle ja yrittämiselle erinomaiset olosuhteet.

Kaupunkia ympäröivä vesistö ja lukuisat kaupunkia halkovat sillat tekevät Valkeakoskesta vehreän, viihtyisän kaupungin. Täällä toteuttaa unelman omakotitalosta järven rannalla. Ja vieläpä kävely- tai pyöräilymatkan päässä kaupungin keskustasta.

Viime toukokuussa Valkeakosken uudeksi kaupunginjohtajaksi valittu Minna Uschanoff aloitti kaupunginjohtajan työt hyvin poikkeuksellisena aikana, jolloin kaupungit ja kunnat kamppailevat koronavirustilanteen ja sen aiheuttamien tilanteiden kanssa.

Minna Uschanoff kertoo, että Valkeakosken tilanne epidemian keskellä on tällä hetkellä parempi kuin mitä noin vuosi sitten oletettiin.

- Toki valtion koronatuet ovat olleet Valkeakoskelle, kuten muillekin kunnille suuri taloudellinen tuki, mutta lähtökohtaisestikaan talous ei ole niiannut niin syvälle kuin luultiin, Uschanoff toteaa ja jatkaa: -Paikalliset yritykset ovat pärjänneet hyvin eikä kunnallisverotuotto ole näin ollen juurikaan heikentynyt. Työllisyysluvut ovat parantuneet kohisten ja elämään koronan varjossa on sopeuduttu kohtuullisen hyvin. Suurin pelko kohdistuu syntyneeseen hoitovelkaan sekä erityisesti nuorten mielenterveysongelmiin. Kuinka paljon meiltä on jäänyt huomaamatta ja hoitamatta koronan vuoksi? Myös palvelualan yritysten, ravintoloiden ja paikallisen hotellin pärjääminen yli korona-ajan huolettaa, Uschanoff toteaa.

Peruspalvelut kunnossa ja lähellä

Minna Uschanoff sanoo, että kaupungin hyvinvoinnin ja myönteisen kehityksen perustan muodostavat erinomaiset palvelut.

- Meillä on terveydenhuollon kampusalue, mistä löytyy Tays Valkeakosken 24/7 päivystys, upouusi 93-paikkainen terveyskeskussairaala sekä avoterveydenhuollon palvelut. Lisäksi alueella on muun muassa useita tehostetun palveluasumisen yksiköitä. Koulukampuksella sijaitsevat moderni lukio, aikuis- ja ammattioppilaitos sekä HAMK:n yksikkö. Oppilaitokset tekevät tiiviisti yhteistyötä sekä keskenään että kaupungin ja yritysten kanssa. Päiväkodit ovat uusia. Roukon yhtenäiskoulu kaupungin pohjoispuolella otettiin käyttöön vuoden alussa ja eteläisen puolen yhtenäiskoulun suunnittelu on hyvässä vauhdissa, Uschanoff kertoo.

Vauhtia vapaa-aikaan

Liekö koko maassa samankokoista kaupunkia, jossa liikuntapaikat ja palvelut yltävät Valkeakosken tasolle.

- Kaupungin kokoon nähden vapaa-aikapalvelujen tarjonta on erinomainen; tämä lienee Juuso Waldenin peruja, Uschanoff toteaa tyytyväisennä.

- Meidän omaleimaisten, monipuolisten ja laadukkaiden kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden tarjonta on huikea: kaupungista löytyy useita teattereita, liikuntahallien alue, kuten jalkapallo-, jää-, tennis- ja padelhallit, uimahalli, valaistuja ulkoilureittejä, musiikkiopisto ja kuvataidekoulu, Uschanoff esittelee.

Avainsanoja osaaminen, yrittäjyys ja yhteistyö

Valkeakoskella on pitkä teollinen ja kansainvälinen historia. Kaupungin elinkeinorakenne on nykyisin kuitenkin varsin monipuolinen. Valkeakosken suurimmat työnantajat ovat Valkeakosken kaupunki, Saarioinen, UPM, Valkeakosken aluesairaala ja Amcor Valkeakoski Oy. Kaupungin työpaikkaomavaraisuus on noin 94 prosenttia.

- Valkeakosken elinkeinorakenne on viime vuosina monipuolistunut. Edelleen paperi- ja pakkausteollisuus sekä niihin liittyvä alihankintatyö ovat valta-asemassa, mutta niiden rinnalla on muun muassa elintarviketeollisuutta. Suuri työllistäjä on myös palvelusektori nimenomaan edellä mainittujen hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelujen vuoksi. Liikuntamatkailu on yksi merkittävimpiä kehityskohteitamme nyt ja tulevina vuosina, Uschanoff kertoo ja jatkaa:

- Työllisyystilanne on hyvä; pikemminkin puhumme tällä hetkellä työvoimapulasta. Työttömyysaste lokakuussa 2021 oli 8,7- tähän lukuun liittyy paljon rakenteellista työttömyyttä, mikä on tyypillistä vanhoille teollisuuskaupungeille.

Valkeakoskella elinkeinoelämä ja yrittäminen on otettu kuntastrategiassa huomioon.

- Kaupungin konsernihallinnossa toimii elinkeinopalveluiden tulosyksikkö, jonka tehtäväalueeseen kuuluvat verkkoviestintä, markkinointi, yrityspalvelut, seudulliset hankkeet sekä tulevaisuudessa myös työllisyyspalvelut. Uusien ja aloittavien yritysten tärkeimmät palvelut ovat yritys- ja rahoitusneuvonta. Työntekijöiden rekrytointi ja siinä tukeminen tulee tulevaisuudessa olemaan tärkeä osa yrityspalveluita, Uschanoff määrittelee.

- Kaupungissa toimii elinkeinotiimi, johon kuuluu kaupungin edustajia,yrittäjien edustajia sekä paikallisten oppilaitosten edustajia. Tiimi työstää asioita varsin vapaasti keskustellen. Tapaamisiin valitaan teema, johon kaikki osallistujat valmistautuvat omalta näkökulmaltaan. Useita hankkeita on saatu näiden keskustelujen pohjalta liikkeelle.

- Uuden strategian laadinta on juuri käynnistynyt ja se tullaan laatimaan vuoden 2023 talousarvion pohjaksi eli hyväksytään viimeistään kesäkuussa 2022. Yritykset ja yhteistyö eri toimijoiden kesken tulevat varmasti olemaan strategian keskiössä ja strategiaa tullaan myös työstämään yrittäjätapaamisissa, Uschanoff linjaa.

Kärkihankkeena asukashankinta työpaikkaomavaraisuuden turvaamiseksi

Uschanoff sanoo, että keskusteluissa kaupunkiin potentiaalisten sijoittuvien yritysten kanssa kysymys työntekijöiden saatavuudesta on noussut keskiöön.

- Paitsi asukasmäärän kasvua tämä edellyttää yhteistyötä paikallisen ammattioppilaitoksen (VAAO) kanssa. Kaupungin pitää olla houkutteleva vaihtoehto myös paikkakunnalle muuttoa suunnittelevien yritysten nykyisille työntekijöille.

Yritystontteja kaupungilla on tarjolla varsin hyvin -yritysten houkuttelemiseksi paikkakunnalle tarvitaankin muita toimenpiteitä. Tällaisia toimenpiteitä ovat yritysten omien hankkeiden edesauttaminen. Tällä hetkellä kaupunki on mukana mm. työperäisen maahanmuuton edistämisessä. Lisäksi tarvitaan yhteistyötä maankäyttöön liittyvissä asioissa, yhteistyötä koulutushankkeissa, sujuvan joukkoliikenteen turvaaminen sekä edellä mainittu työvoiman saatavuus.

Uschanoff sanoo, että asuintonttien aktiivinen kaavoitus on elinehto Valkeakosken kaupungin väestökehityksen turvaamiseksi.

- Tällä hetkellä olemme myöhässä kaupungin pohjoispuolen kaavoituksen kanssa: tontteja menisi hyvin kaupaksi, mutta myytävää on varsin vähän. Etelä- ja länsipuolella tonttivaranto on hyvä, mutta vaikka hinnat alueella ovat varsin maltilliset, tonttien kysyntä ei siellä ole niin vahvaa kuin esimerkiksi Lintulan alueella. Tämä liittyy osittain siihen, että niiden mielletään olevan kauempana Tampereesta. Todellisuudessa ajallinen etäisyys taitaa olla lyhyempi, koska alueilta on nopea yhteys 130-tiehen, Minna Uschanoff selvittää.

Kaupunginjohtaja avainasemassa kaupungin kehittämisessä ja asioiden eteenpäin viemisessä

Kauppatieteiden maisteri Minna Uschanoff on ollut Valkeakosken kaupungin palveluksessa13 vuotta. Uschanoff on toiminut Valkeakosken-vuosiensa aikana kehittämisasiantuntijana, talous- ja kehittämisjohtajana ja vt. kaupunginjohtajana.

Uschanoff sanoo, että lähivuosien keskeisiä tavoitteita ovat kaavoituksen tehokas edistäminen riittävän tonttivarannon turvaamiseksi, yritystonttien markkinointi ja sitä kautta elinkeinorakenteen monipuolistaminen, työvoiman saatavuuden turvaaminen niin yrityksille kuin omaankin toimintaan sekä uuden kunnan- siis hyvinvointialueiden aloittamisen jälkeisen kunnan -strategian luominen ja käyttöönotto.

- Näiden tavoitteiden alle asettuu lukuisa määrä toimenpiteitä ja hankkeita, joita täytyy edistä, Uschanoff toteaa.

- Muutimme Valkeakoskelle vuonna 2001.Meidän kolmilapsinen perheemme on viihtynyt Valkeakoskella todella hyvin, täällä on kaikki kaupungin palvelut lähellä, mutta kuitenkin luonnonkaunis järviympäristö.

Uschanoff sanoo, kaupunginjohtajan työt ovat todella monipuolisia ja mielenkiintoisia.

- Työ vaatii sitoutumista ja joustavuutta. Kaupunginjohtajan tehtävää lähdin hakemaan, koska haluan toteuttaa käytännössä omia näkemyksiäni, Hyvä johtajuus perustuu luottamukseen. Ihmistä motivoi hallinnan tunne. Vastuiden ja vapauksien, oikeuksien ja velvollisuuksien -niiden pitää olla oikeassa suhteessa, Minna Uschanoff määrittelee kaupunginjohtajan toimenkuvaansa.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä