Anna Kärppä työskentelee kehitysinsinöörinä SSAB:n Hämeenlinnan tehtaalla

Anna Kärppä pitää erityisen paljon työtehtäviensä monipuolisuudesta, joihin kuuluu myös tehtaan puolella työskentelyä.
Anna Kärppä pitää erityisen paljon työtehtäviensä monipuolisuudesta, joihin kuuluu myös tehtaan puolella työskentelyä.
05.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

Hämeenlinnan tehtaalla kehitysinsinöörinä työskentelevä Anna Kärppä valmistui viime keväänä materiaalitekniikan diplomi-insinööriksi Tampereen yliopistosta, missä hän opiskeli pääaineenaan metallimateriaaleja. Ennen yliopisto-opintojaan Kärppä kirjoitti ylioppilaaksi.

– Päädyin lukemaan materiaalitekniikkaa, koska minua ovat aina kiinnostaneet matemaattiset aineet sekä kemia.

Kesätöiden kautta SSAB:lle

Ennen SSAB:tä Kärppä ehti työskentelemään mm. kaupan kassalla ja tilitoimistoissa, jotka olivat hänelle kesätöitä.

– Vuosina 2020 ja 2021 olin kesätöissä täällä Hämeenlinnan SSAB:llä, mekaanisen testaamisen laboratoriossa, jonka kautta lopulta päädyin SSAB:lle.

Kärppä tuli hakeneeksi SSAB:lle alun perin siitä syystä, että yritys oli tullut tutuksi hänen opintojensa aikana. SSAB:n kiinnostavuutta työnantajana lisäsivät sen suuri koko sekä yrityksen toimiala, joka edusti Kärpän omaa osaamisalaa.

– Olin lukenut yrityksestä eri lähteistä ja minulla oli kaikin puolin hyvä kuva SSAB:stä. Monipuolisten urapolkujen lisäksi, täällä on mahdollista kehittyä oman alansa asiantuntijaksi, mikäli itsellä vain riittää kiinnostusta.

Monipuolinen tehtävänkuva

– Aloitin kuukausi sitten sinkityksen prosessikehitysinsinöörinä. Työtehtäviini kuuluu metallipinnoitettujen tuotteiden valmistuksen kehitys, kuten sinkityslinjojen laiteteknologian kehitys sekä erinäiset asiantuntijatehtävät, esimerkiksi investointiprojekteissa ja erilaisissa ongelmatilanteissa.

Kärppä kertoo, että hänen työtehtävät ovat monipuolisia ja työ on pitkälle itseohjautuvaa.

– Pidän työssäni erityisen paljon siitä, että tässä pääsee työskentelemään sekä toimisto- että tehdasympäristössä. Päivät ovat keskenään erilaisia ja pääsen tekemään monenlaisia työtehtäviä, fyysistäkin työtä.

Kansainväliset urapolut ovat mahdollisia

– SSAB:llä on mahdollista oman mielenkiinnon mukaan vaihtaa työtehtäviä Euroopan eri toimipisteiden osalta ja mennä minne haluaa. Oman työni ohella osallistun European Graduate Programiin, joka alkaa SSAB:llä tammikuussa. Ohjelman puitteissa ollaan tekemisissä muiden SSAB Europen toimipisteiden ihmisten kanssa ja samalla päästään tutustumaan eri tehtaisiin, mm. Ruotsissa, Kärppä kertoo.

Kannattaa tehdä taustatutkimusta omista kiinnostuksen kohteista

– Kun mietin minne hakisin opiskelemaan, pohdin asiaa minua kiinnostavien kouluaineiden pohjalta. Seuraavaksi tein taustatutkimusta kiinnostavista opintoaloista. Materiaalitekniikassa oli teoriapuolta sekä käytäntöä, joka oli itselleni juuri se kiinnostava yhdistelmä.

Kärppä opastaa tekemään valinnan rauhassa, ellei nuorella ole jo valmiiksi mielessä jokin unelma-ammatti.

– Kiinnostukseni materiaalitekniikkaa kohtaan kasvoi vasta opiskeluaikana ja olen todella tyytyväinen, että päädyin opiskelemaan juuri tätä kyseistä alaa.

Kärppä mainitsee opiskelijoille suunnatuista messutapahtumista, joiden kautta pääsee tutustumaan oman alansa yrityksiin sekä niiden tarjoamiin kesätyömahdollisuuksiin.

– Itse kävin jo lukio-opintojen aikaan erilaisissa messutapahtumissa, joiden kautta sain tehtyä katsauksen erilaisiin yrityksiin.

Materiaalitekniikan diplomi-insinööriltä vaaditaan mm. projektiosaamista ja analyyttisyyttä

– Materiaalitekniikan diplomi-insinöörinä toimiva henkilö tarvitsee hyvää ongelmanratkaisukykyä, laajojen teknisten kokonaisuuksien hahmottamiskykyä ja tietenkin hyviä yhteistyötaitoja – on tultava ihmisten kanssa toimeen. Tarvittavia taitoja ovat myös projektiosaaminen sekä analyyttisyys.

Kärppä muistuttaa, että kukaan ei ole heti valmis, vaan taidot kehittyvät tekemisen kautta.

– Koen että kesätöiden ja diplomityön aikana olen oppinut paljon työelämässä tarvittavista taidoista. Kaikkeahan ei voi osata heti.

Kärppä rohkaisee naisia hakeutumaan rohkeasti miesvaltaiselle tekniikan alalle.

– Erilaisia ihmisiä ja näkökulmia tarvitaan myös tekniikan alalla. Insinöörin ammatti soveltuu ihan yhtä lailla naisille kuin miehillekin. Naisillakin on varmasti paljon annettavaa insinööripuolella.

SSAB:llä nauhavalssarina työskentelevä Riikka Ylisaari kertoo, että naiset pärjäävät teollisissa töissä hyvin, koska työvälineet ja -menetelmät ovat kehittyneet paljon.

SSAB on pidetty työpaikka

SSAB tarjoaa työntekijöilleen suuren yrityksen edut sekä monipuoliset etenemismahdollisuudet. Tätä mieltä on SSAB:n Raahen tehtaalla operaattorina työskentelevä Riikka Ylisaari, joka pitää työstään ja työkavereistaan. Ylisaari pääsi vuonna 2003 SSAB:n Teollisuusoppilaitokseen ainoana naisena, jolloin yli 600 hakijasta valittiin ainoastaan 15 henkilöä.

– Olen työskennellyt SSAB:llä jo useamman kymmenen vuoden ajan. Aiemmassa elämässäni olen käynyt kauppakoulua sekä opiskellut levyseppähitsaajaksi. Olen myös käynyt hitsaamassa luokkia sekä suorittanut SSAB:n Teollisuusoppilaitoksen opinnot. Olin Raahen tehtaalla kesätöissä jo ennen vuotta 2003, jolloin opiskelin vielä levyseppähitsaajaksi, SSAB:lla nauhavalssarina työskentelevä Riikka Ylisaarikertoo.

Ylisaaren ensimmäinen työpaikka oli Raahen SSAB:n tutkimuskeskuksen neuvonta, vuonna 1993, jolloin hän oli rippikouluikäinen.

Ylisaari tuli kesätöihin Raahen SSAB:n valssaamolle vuonna 2000. Vuonna 2013 hän pääsi SSAB:n teollisuusoppilaitokseen ja työskenteli samalla kaksi vuotta terässulaton aihiobongarina, näytepala-asemalla, yleismiehenä, leikkaajana, konehöylärinä, tarkastajana sekä nostureissa.

– Kun vuonna 2005 valmistuin Teollisuusoppilaitoksesta, kolme parasta sai stipendin, joka oikeutti vakituiseen työpaikkaan SSAB:llä. Minä olin yksi näistä kolmesta, jolloin jäin terässulatolle töihin. Kun nauhavalsaamolla aukesi esivalssarin paikka, hain paikkaa ja pääsin työtehtävään. Linjan prosessissa on mm. esivalssari, kaksi nauhavalssaria, keluri sekä nostureita. Nykyinen työni on antaa edellä mainituille tauot vuorottaja-nimikkeellä. Sain opiskella tätä työtä varten nauhavalssauslinjan eri prosesseja viiden vuoden ajan.

Ylisaari kertoo, että aikoinaan nauhavalssarin työtehtävä oli tehtaan arvostetuin ja vaativin työtehtävä, jonka pariin päästiin yleensä vasta työuran huippukohdassa, eli käytännössä työuran lopulla.

– Pääsin nauhavalssarin tehtäviin kaikkien aikojen nuorimpana ja samalla ensimmäisenä naisena nauhavalssaamolle Euroopassa. Vaikka tehtävän piti olla lähes mahdoton, näin miehisellä alalla, olen ollut tässä tehtävässä jo yli kymmenen vuotta ja minun jälkeenkin tänne on tullut neljä naispuolista valssaria lisää.

Valssausta voidaan verrata vaativaan leipomiseen

Ylisaaren työhön kuuluu teräskelojen valmistus, joka muistuttaa hänen mukaansa leipomista. Työtä tehdään teräskaulimilla, joilla muokataan kuumaa terästä.

– Teräs ohennetaan parhaimmillaan vain 1,4 millimetriä paksuksi teräskelaksi. Meillä on kuusi valssiparia tai kaulinta, joiden läpi teräs kulkee. Toinen valssaaja ohjaa valssausnopeutta ja toinen kallistelee valsseja, että teräskelasta saadaan juuri oikeanlainen. Nauhavalsissa on Ylisaaren mukaan vain yksi yritys ja virheet tulevat kalliiksi. Tässä työssä vaaditaan korkeaa paineensietokykyä, Ylisaari naurahtaa.

Palkka oli suuressa roolissa alavalintaa tehdessä

– Päädyin tälle alalle puhtaasti lasteni takia, kun jäin nyt jo 19-vuotiaiden kaksoispoikieni yksinhuoltajaksi. Työskentelin kauppakoulun jälkeen Prisman kassalla ja totesin aika nopeasti, etten pystyisi sillä palkalla elättämään yksin kahta lastani. Halusin saada nopeasti sellaisen ammatin, joka mahdollistaisi paremman toimeentulon.

Ylisaari totesi konepajakouluun päästyään, että nyt hän voisi elättää kaksi pientä lastaan.

– Meillä on ollut ihan hyvä elämä taloudellisesti tarkasteltuna ja toki muutenkin.

Tehdastöissä voi pärjätä kuka tahansa

– Naiset pärjäävät teollisissa töissä todella hyvin, koska työvälineet ja -menetelmät ovat kehittyneet paljon. Omalla osastollani ei ole sellaisia töitä, mitä nainen ei pystyisi tekemään siinä missä mieskin. SSAB:llä kaikessa tekemisessä tulee ensin turvallisuus. Raskaita töitä varten työantaja on hankkinut apuvälineitä, jotka helpottavat työskentelyä. Oma työni on pääasiassa ohjaamotyötä, mutta toki täälläkin on joskus remonttipäiviä, jolloin haalari vedetään päälle. Kaikkeen vähänkin raskaampaan työhön alkaa olla jo apuvälineet ja apunostimet, Ylisaari toteaa.

Monipuolisia työtehtäviä miellyttävässä työyhteisössä

– Työkaverit ja työn vaihtelevuus ovat parhaita asioita tässä työssä. Vaihdan 45 minuutin välein työpistettä, koska tauotan nauhavalssauslinjan työntekijöitä. En ikinä istu yhdessä paikassa koko päivää. Minä pidän myös uudesta vuorotyöstäni, johon kuuluu kuuden päivän vapaat. Teen kaksi 12 tunnin aamuvuoroa ja kaksi 12 tunnin yövuoroa, joiden jälkeen saan kuusi päivää vapaata. Tämän ansiosta vuorotyön kuormittavuus hiukan helpottaa.

Ylisaari myöntää, että vuorotyö on raskaampaa ikääntyessä, mutta samalla se tarjoaa mahdollisuuden hoitaa juoksevia asioita silloin kun muut ovat töissä. Näin on mahdollista välttää kaikki ruuhkaiset asiointiajankohdat.

SSAB tukee oman osaamisen kehittämistä

– SSAB:llä on todella hyvä mahdollisuus edetä urallaan, koska täällä tuetaan yksilön kehittymistä ja opiskelua, Ylisaari kertoo.

SSAB tarjoaa Ylisaaren mukaan paljon henkilöstöetuja sekä lomailumahdollisuudet esim. Vuokatissa tai Ylläksellä.

– Ison työnantajan palveluksessa on helppoa olla, koska työehtosopimuksista pidetään kiinni, eikä niistä tarvitse tapella.

www.ssab.com

YouTube

Instagram

Twitter

Facebook

LinkedIn

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia