Boliden tuottaa metalleja tulevia sukupolvia varten
26.11.2024 | Koulutus ja opiskelu, Teollisuus
Katsopa ympärillesi, niin näet joka puolella eri metalleja. Tiedätkö, miten ja missä niitä etsitään ja tuotetaan?
Sata vuotta täyttävä Boliden on Euroopan suurin perusmetalliyhtiö, jonka liiketoimintaan kuuluvat malminetsintä, kaivos- ja sulattotoiminta sekä metallien kierrätys. Ilmastonmuutoksen torjunnan edellyttämä uusi, puhtaampi teknologia tarvitsee enemmän metalleja kuin vanhat fossiilisiin polttoaineisiin perustuvat ratkaisut.
Bolidenin toimintoja yhdistää huolenpito ihmisistä, ympäristöstä ja yhteiskunnasta. Tutkimme jatkuvasti, miten voimme edistää yhteiskunnan kehitystä tulevia sukupolvia varten.
Bolidenilla on johtava asema vastuullisessa kaivostoiminnassa, metallien tuotannossa ja metallien kierrätyksessä. Boliden toimii Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Irlannissa työllistäen n. 6000 henkilöä.
Suomessa Boliden työllistää n. 1700 ihmistä. Sodankylässä sijaitsee Boliden Kevitsan monimetallikaivos. Boliden Harjavallan sulatto kuuluu maailman tehokkaimpiin kuparin ja nikkelin tuottajiin. Boliden Kokkola on Euroopan toiseksi suurin sinkkitehdas.
Laborantti Elina Salmio arvostaa työtään ja työympäristöään
Elina Salmion tie laborantiksi alkoi suoraan peruskoulusta. Hän opiskeli WinNovan Porin toimipisteessä laboratorioalan perustutkinnon ja valmistui vuonna 2014.
– Alun perin harkitsin lastenhoitajan uraa, mutta peruskoulussa pidin myös matematiikasta ja kemiasta. Opo haastoi pohtimaan koulutusvalintaa siltä pohjalta. Kun kerroin opolle, että minulla ei oikein ole kielipäätä lukio-opintoihin, hän ehdotti laborantin tutkintoa, Elina muistelee.
– Lisäksi Porin läheinen sijainti kotipaikkaani nähden oli iso plussa.
Sujuvasti työelämään
Valmistuttuaan keväällä 2014 Elina Salmio pääsi kesätöihin Boliden Harjavallan riveihin.
– Sitten kevättalvella 2015 sain paikan ensin määräaikaisena laboranttina ja tammikuusta 2016 vakinaisena. Siitä lähtien olenkin täällä ollut töissä.
Elina työskentelee Boliden Harjavallan laboratoriossa kahdella työpisteellä: laiteanalytiikassa ja raaka-aineiden arvomäärityksessä. Laboratoriossa työskentelee noin 40 henkilöä. Se on yksi Suomen edistyksellisimmistä metallianalytiikan laboratorioista.
– Työni on todella monipuolista, juuri se tekee siitä mielekästä, hän kuvailee.
– Laiteanalytiikassa käytetään modernia laboratorioteknologiaa, kun taas raaka-ainearvojen määritys on enemmän käsin tehtävää epäorgaanista kemiaa.
Mukava työyhteisö
Laborantin työ muodostaa yhden lenkin teollisen tuotannon ketjuun. Elina Salmio kokee työnsä olevan tärkeää ja hyödyllistä. Työn monipuolisuuden lisäksi hän arvostaa erityisesti työyhteisöään.
– Kivat työkaverit tekevät työstä todella antoisaa.
Boliden on luotettava työnantaja, joka tarjoaa erinomaiset tekemisen puitteet. Boliden Harjavallan käyttöön v. 2020 valmistunut moderni laboratorio on yksi esimerkki siitä, miten yhtiö panostaa työntekijöidensä työskentelyolosuhteisiin.
– On ilo työskennellä tiloissa, jotka edustavat alan huippua, Elina toteaa, ja huomauttaa myös, että isossa, kansainvälisessä yhtiössä on tarjolla todella laaja skaala erilaisia työtehtäviä ja urapolkuja.
– Boliden edistää monin tavoin työntekijöidensä ammatillista kehittymistä.
Tulevaisuuden näkymiä
Työllistymismahdollisuudet laboratorioalalla ovat hyvät. Esimerkiksi laborantteja työskentelee paitsi teollisuuden palveluksessa myös tieteellisessä tutkimuksessa sekä valvonta- ja tarkastustehtävissä.
Elina Salmion mukaan laboratorioalalla on eduksi, jos on kiinnostusta kemiaan ja matematiikkaan sekä tarkkuutta vaativaan työhön.
– Laborantteja tarvitaan aina ja monilla eri toimialoilla, joten ammattilaisten tarve ei todennäköisesti vähene, Elina Salmio arvioi.
Elina on tyytyväinen nykyisiin työtehtäviinsä ja vastuisiinsa eikä tällä hetkellä suunnittele jatkokouluttautumista.
– Toivottavasti pääsen jatkossakin olemaan Bolidenin mukana kehityksen eturivissä, kun käyttöön tulee uusia menetelmiä ja laitteita.
Kiinnostus metallurgiaan ja kaivosteollisuuteen veti Lassi Pekkasen pohjoiseen
Lassi Pekkanen työskentelee metallurgiharjoittelijana Boliden Kevitsan kaivoksella Sodankylässä. Hän opiskelee Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulussa pääaineenaan Sustainable Metallurgical Engineering.
– Tänä syksynä olen töiden ohella suorittanut viimeisiä kursseja. Diplomityö on tarkoitus tehdä talven aikana. Sen aihe liittyy Kevitsan rikastusprosessin vaahdotuksen saannin parantamiseen.
Lassi kertoo tienneenä jo lukiossa haluavansa jollekin teknilliselle alalle, mutta vaihtoehtoja oli paljon.
– Lukiossa pitkän kemian opiskelu tuntui erityisen mielenkiintoiselta. Kemian tekniikka kiehtoi monipuolisuudellaan, sitä tarvitaan monella prosessiteollisuuden alalla.
Kaivosteollisuus ja metallurgia alkoi kiinnostaa Lassi Pekkasta opiskelujen aikana.
– Valinta on vahvistunut oikeaksi, kun uskalsin lähteä tänne pohjoiseen. Tykkään todella työtehtävistäni.
Vaihtelevaa ja kiinnostavaa työtä
Metallurgin työhön kuuluvat raportoinnit rikastusprosessien tuloksista. Metallurgi voi myös ohjeistaa kentällä toimivia operaattoreita.
– Teemme myös laboratoriotutkimuksia selvittääksemme, miten prosessia voitaisiin tehostaa pitkällä aikavälillä, Lassi Pekkanen mainitsee.
Metallurgi työskentelee enimmäkseen sisätiloissa, eli toimistossa, rikastamossa ja laboratoriossa.
– Joskus käydään keräämässä kentältä näytteitä labratutkimuksia varten.
Lassin mukaan työn parhaita puolia ovat tehtävien monipuolisuus ja osallisuuden kokemus.
– Välillä saa olla suojavarusteet päällä hallin puolella ja välillä toimiston hiljaisuudessa. Olen täällä saanut tehdä käytännössä asioita, joita olen koulun penkillä harjoitellut ”paperilla”. On ollut hienoa huomata, että näkemyksiäni on otettu huomioon prosessin kehittämisessä.
Boliden on oivallinen työnantaja
Lassi Pekkanen kertoo, kuinka hän Aalto-yliopiston kiltatoiminnan kautta pääsi mukaan vierailemaan Bolidenin tuotantolaitoksilla Harjavallassa ja Sodankylän Kevitsassa.
– Minulle muodostui positiivinen käsitys Bolidenista, joten päätin hakea yhtiölle töihin, ja nimenomaan kaivospuolelle. Työskentelin täällä Kevitsassa kolmena kesänä, ja viime kesästä olen jatkanut metallurgiharjoittelijana. Sitä mukaa kun opinnot ovat edenneet, ovat myös työtehtävät tulleet vastuullisemmiksi tukien siten omien osaamistavoitteideni saavuttamista.
Lassi kuvailee Bolidenia vastuulliseksi ja edistykselliseksi työnantajaksi.
– Ihmiset ovat todella avuliaita, ja yhtiön ilmapiiri kannustaa henkilökohtaisen osaamisen kehittämiseen. Tarjolla on stipendejä ja konsernin omia koulutusohjelmia.
– Uudet tulokkaat otetaan hyvin vastaan ja perehdytetään huolellisesti. Turvallisuus on ykkösasia.
– Mielelläni jatkaisin Bolidenilla diplomi-insinööriksi valmistuttuani. Tavoitteeni on kehittyä jatkuvasti paremmaksi ammattilaiseksi ja edetä työuralla. Ei tiedä, vaikka joskus tohtorin tutkintokin tulisi ajankohtaiseksi, Lassi Pekkanen puntaroi.
Ennakkoluulottomuus vie eteenpäin
Lassi Pekkasen mukaan kemian tekniikassa ja kaivosteollisuudessa tarvitaan osaajia myös tulevaisuudessa.
– Sähköistymiseen tarvitaan raaka-aineita, ja nykyisiä ammattilaisia on siirtymässä eläkkeelle. Kaivosala on tehnyt Suomessa isoja investointeja, ja uusiakin kaivoshankkeita on vireillä.
Lassi kannustaa olemaan opiskelupaikkaa hakiessa rohkea ja suhtautumaan kaikkiin mahdollisuuksiin avoimin mielin.
– Tärkeää on, että ala kiinnostaa ja motivaatiota löytyy.
– Koen, että minua on auttanut uskallus kokeilla uusia juttuja, kuten lähtemistä Espoosta Lappiin, Sodankylään. Alkuun jännitti, että miten pärjään, mutta kaikki on sujunut hyvin.
- Pohjoismainen perus- ja jalometallien tuottaja
- Viisi kaivosta ja viisi sulattoa
- Henkilöstöä noin 6000
- Sadan vuoden kokemus
- Toimii Ruotsissa, Norjassa, Suomessa ja Irlannissa
- Suomessa Boliden Kevitsa, Boliden Harjavalta ja Boliden Kokkola
- Pääkonttori Tukholmassa
Haluatko oman yrityksen esille tähän?