Kesätöiden kautta vakituiseen työsuhteeseen

Kasperi Tirronen
Kasperi Tirronen
02.12.2021 | Koulutus ja opiskelu

UPM:n laaja eri ammattien ja urapolkujen kirjo tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet kehittyä ja edetä urallaan kansainvälisellä teollisuuden alalla. UPM:n nuoret osaajat Mari Leppänen UPM Timberiltä ja Kasperi Tirronen UPM Plywoodista kertovat omat uratarinansa UPM:llä.

Projekti-insinöörinä UPM Plywoodilla

Diplomi-insinöörin opintojensa loppuvaiheessa oleva Kasperi Tirronen työskentelee UPM Plywoodin Pelloksen tehtailla Mikkelissä projekti-insinöörinä. UPM Plywood valmistaa korkealaatuisia WISA®-vanereita ja -viiluja rakentamiseen, ajoneuvojen lattioihin, LNG-laivoihin, parkettiteollisuuteen sekä muihin teollisiin käyttökohteisiin.

Tirrosen työtehtävät liittyvät hyvin pitkälle tuotannon kehitystehtäviin. Vastuualueena hänellä on investointiprojektien suunnittelu sekä erilaisten kehitysprojektien suunnittelu ja läpivienti.

– Tässä työssä vaaditaan ongelmanratkaisukykyä ja omatoimisuutta. Samaan aikaan käynnissä on useita eri projekteja ja kehitystoimia, jolloin työssä täytyy pystyä hallitsemaan montaa asiaa samaan aikaan. Hyvästä hahmotuskyvystä on silloin etua, jotta pystyy priorisoimaan eri vaihtoehtojen välillä.

Tirrosen diplomi-insinöörin opinnot ovat loppusuoralla ja hän on tekemässä diplomityötä työnantajalleen.

– Diplomityössäni on aiheena erään tuotantolaitteen suorituskyvyn kehitysprojekti, jota minä vedän. Koulutusalani on tuotantotalouden diplomi-insinööri ja opiskelen Lappeenrannan teknisessä yliopistossa. Pääsin opintoihin suoraan ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

Kesätyöt loivat polun vakituiseen työsuhteeseen

Opintojensa alkuvaiheessa Tirronen haki UPM Plywoodille kesätöihin, jolloin hän aloitti tuotantotyöntekijänä viilun kuivurilla. Seuraavana kesänä hän haki ja pääsi toimihenkilöharjoittelijaksi – harjoittelu jatkui myös seuraavana kesänä. Molempina harjoittelijakesinä Kasperi toimi esimiestehtävässä, tuotannon työnjohtajana.

– Viime keväänä täällä aukesi projekti-insinöörin paikka, jota hain. Opintojen puolella jäljellä oli käytännössä vain diplomityön tekeminen. Työn ja koulun yhdistäminen ei ollut ongelma ja tulin valituksi tähän nykyiseen tehtävääni.

Työn monipuolisuus kiehtoo

– Työn monipuolisuus on yksi tärkeimmistä asioista minulle. Suunitelmien ja analyysien tekemisen lisäksi, osa työajasta kuluu tehtaalla työntekijöiden ja koneiden parissa. Haasteita ratkotaan yhdessä ja projekteissa asioiden edistymistä seurataan tehtaan puolella.

Tirronen suosittelee UPM:ää uraansa suunnitteleville, koska isossa yrityksessä on mahdollisuuksia monenlaisiin urapolkuihin.

– Tekemistä riittää ja oman mielenkiinnon mukaan paikkojakin on paljon tarjolla eri tehtävissä.

Tirronen valitsi lukion jälkeen tuotantotalouden diplomi-insinöörin opinnot juuri tulevaisuuden työtehtävien monipuolisuuden näkökulmasta.

– Lukion aikana en vielä ihan tarkkaan tiennyt mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä. Luonnontieteet kiinnostivat, mutta en halunnut syventyä vain yhteen aineeseen. DI-opinnot tarjosivat vähän kaikkea ja monipuoliset työnäkymät.


Mari Leppänen

Kesätöiden kautta vakituiseen työsuhteeseen

Mari Leppänen työskentelee UPM Timberillä sahaliiketoiminnan tilaus-toimitusketjussa. Asemapaikkana hänelle on Seikun saha Porissa, missä hän työskentelee lähetystoiminnassa.

– Tällä hetkellä vedän Seikun ja Alholman sahojen lähetystiimejä, eli olen esimiestehtävissä. Työhöni kuuluu paljon esimiestyötä sekä kehitystehtäviä Timberin lähetystoimintoihin liittyen. Teen myös lähetyksen ongelmakohtien purkua sekä sidosryhmäyhteistyötä, Mari Leppänen kertoo.

Leppäsen mukaan työssä on eduksi tuntea saha-alaa, mutta myös perusymmärrys logistiikasta on hyödyksi, kuten myös kielitaito sekä sosiaaliset taidot.

– Olen suorittanut aiemmin kaupallisen puolen opintoja ja nyt opiskelen työn ohessa puutekniikan insinööritutkintoa LAB-ammattikorkeakoulussa.

Leppänen hakeutui noin 10 vuotta sitten kesätöihin Timberin laskutukseen, jonka jälkeen kesätyö jatkui vuorotteluvapaan sijaisuutena.

– Vuonna 2014 tulin Seikun sahalle tekemään äitiysloman sijaisuutta ja sitten sieltä monien muutosten kautta olen päätynyt Seikun sahalle näihin nykyisiin työtehtäviin.
Isossa talossa on Leppäsen mukaan omat etunsa ja UPM:llä mahdollisuuksia monenlaiseen urakehitykseen.

– Olen hyvin tyytyväinen työtehtävääni, johon siirryin toukokuun alussa. Haluan nyt ensisijaisesti kehittyä tässä nykyisessä tehtävässäni. Kun saan aikanaan insinööritutkinnon suoritettua, odotan innolla mitä se tuo tullessaan. Haluaisin kuitenkin työskennellä UPM:llä vielä pidemmän aikaa.

Leppänen arvostaa erityisen paljon hyvää ja ammattitaitoista tiimiä, jonka kanssa hänellä on etuoikeus työskennellä.

Ison talon edut

– Suosittelisin UPM:ää nuorille ihan siitä syystä, että isossa yhtiössä on monta erilaista mahdollisuutta metsäalan eri urapoluille. Meillä on mahdollisuuksia niin paperi- ja sellupuolella kuin metsän hankintapuolellakin, unohtamatta mahdollisia kansainvälisiä urapolkuja. Urallaan voi lähteä kehittymään moneen eri suuntaan.

Leppänen kannustaa myös naisia lähtemään rohkeammin teknisille aloille, koska se on hänen mukaansa todella palkitsevaa. Hän näkee myös Suomen sahateollisuuden tulevaisuuden varsin positiivisena.

– Meidän puutuotteet ovat hiilineutraaleita. Jos asiaa ajatellaan asiaa vaikkapa kestävän kehityksen näkökulmasta, uskon sahatavaran kysynnän kasvavan tulevaisuudessa. Monesti tuntuu, että sahatoiminta unohdetaan, vaikka se onkin hyvin merkittävä osa Suomen metsäteollisuutta. Saha-alan ammattilaisia tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessakin.

www.upm.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia