Kestävää kehitystä Wärtsilän älykkäällä teknologialla

Facebook
17.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

Edelläkävijä tarvitsee innovatiivista osaamista

Wärtsilä on kansainvälisesti johtava älykkään teknologian ja elinkaariratkaisujen toimittaja merenkulku- ja energiamarkkinoilla. Wärtsilän merituotteet ja -järjestelmät ovat tehokkaita, taloudellisia ja ympäristömyötäisiä. Energia-alalla Wärtsilä tarjoaa joustavia voimalaitosratkaisuja sekä energian hallinta- ja varastointijärjestelmiä. Wärtsilä maksimoi alusten ja voimalaitosten ympäristötehokkuuden ja taloudellisuuden keskittymällä kestäviin innovaatioihin, data-analytiikkaan ja kokonaishyötysuhteeseen. Vuonna 2019 Wärtsilän liikevaihto oli 5,2 miljardia euroa ja henkilöstömäärä noin 19 000. Yrityksellä on yli 200 toimipistettä yli 80 maassa. Wärtsilä huolehtii työntekijöistään ja tarjoaa työyhteisön, jossa kaikilla on mahdollisuus osoittaa parhaansa ja kehittää osaamistaan. Työntekijöitä kannustetaan hyödyntämään tarjolla olevia Wärtsilän koulutuksia ja opiskelumateriaaleja. Työssä oppiminen, ideoiden jakaminen ja työnkierrot kuuluvat Wärtsilän kulttuuriin. Opiskelijalle Wärtsilä tarjoaa harjoittelu- ja opinnäytetyömahdollisuuksia uusimman teknologian parissa ympäri maailmaa. Tekniikan lisäksi osaajia tarvitaan esim. liiketalouden ja oikeustieteiden aloilta.

Jussi Karjala, Superintendent Engineer

– Toimenkuvani liittyy Wärtsilän moottoriautomatiikkaan, tehtäväkenttä on laaja. Matkustan työssäni paljon, ja asiakkaiden kanssa on palavereja päivittäin. Jotta pystyisin hoitamaan työni, minun tulee tuntea moottorit sekä niiden automaatio ja ohjelmistot. Wärtsilän valmistama moottori on yhteydessä laivan tai voimalaitoksen PLC-automaatioon eli ohjelmoitavaan logiikkaan. PLC:sta vastaa toinen insinööri, jonka kanssa muodostamme työparin. Input-output -tieto kulkee moottorin automaatiosta laitosautomaatioon digitaalisesti, meidän tehtävämme on varmistaa tiedonsiirron ja turvallisuusominaisuuksien toiminta.

– Olen aina ollut kiinnostunut autoista ja moottoreista, sekä moottoreiden ohjauksen säätämisestä. Koulutukseltani olen Turun AMK:sta valmistunut elektroniikan insinööri. Pääaineenani oli analoginen elektroniikka, mutta opiskelin myös tiedonsiirtotekniikkaa ja digitaalielektroniikkaa. Wärtsilälle päästyäni kävin Turussa Wärtsilä Land & Sea Academyssä n. kuusi viikkoa kestäneen koulutuksen.

– Aikaisemmin työskentelin ABB:llä muuntajatuotannon työnjohdossa ja myöhemmin service-puolella reissuinsinöörinä. Uutta työpaikkaa etsiessäni otin yhteyttä erääseen Wärtsilän alihankkijayhtiöön ja lähetin heille avoimen työpaikkahakemuksen. Heillä ei töitä ollut, mutta heidän kauttaan sain kontaktin Wärtsilään. Minut kutsuttiin Wärtsilän työhaastatteluun Turkuun ja sain heti työsopimuksen.

– Työskentelin vielä viime vuonna Wärtsilän voimalaitospuolella, mutta nykyisin olen meriteollisuuden sektorilla. Muutos on tuonut tehtäviini myös sähkö- ja automaatioinsinöörin töitä. Laivoihin tehtävissä asennuksissa on testattava, että esim. taajuusmuuntajat toimivat. Lähes jokaisessa työkohteessa eteen tulee jotakin uutta, mikä tekee työstä mielenkiintoista.

– Automaatiotiimissä meitä on vajaat parikymmentä henkeä. Ryhmässä on hyvä yhteishenki, jaamme keskenämme alan tietoa. Kokeneemmilta voi aina kysyä neuvoa.

– Työmatkojen ansiosta olen päässyt tutustumaan erilaisiin kulttuureihin mm. Kaakkois-Aasiassa. Matkat antavat hyvää perspektiiviä tähän maailmaan, jossa elämme.

– Wärtsilän henkilöstö on asiantuntevaa ja tietoista työnsä korkeasta laadusta. Wärtsilä kouluttaa henkilöstöään mm. Land & Sea Academyssa, ja intranetissa on saatavana virtuaalista opetusaineistoa. Kansainvälisessä yhtiössä työ- ja koulutuskielenä on usein englanti.

– Konealan koulutus on hyvä lähtökohta Wärtsilän kaltaisen työnantajan palvelukseen, mutta jos järjestelmien sielunelämä kiinnostaa, niin kannattaa suuntautua automaatioinsinöörin tai vastaavan koulutukseen. Alaan ja työtehtäviin täytyy olla aitoa kiinnostusta, se on oleellista sekä motivaation että jaksamisen kannalta.

– Reissuhommissa tarvitaan oikeanlaista suhtautumista, sillä olosuhteet eivät aina ole samanlaiset kuin lomamatkoilla. Myös kommunikaatio- ja esiintymistaitoja täytyy olla, jotta asiakkaiden kanssa voi toimia ja keskustella.

– Osaavalle henkilölle on Wärtsilän palveluksessa erittäin hyvät etenemismahdollisuudet työuralla. Ei kannata pelästyä, jos työpaikkailmoituksen koulutusvaatimukset eivät ihan täsmää omaan koulutukseen, sillä asenne ja motivaatio ovat tärkeitä tekijöitä. Aina kannattaa ottaa yhteyttä ja tehdä itseään tutuksi.

Paula Laitio, Service Designer

– Työskentelen Wärtsilän Information Management -organisaatiossa, joka kehittää sisäisiä IT-palveluita Wärtsilän eri liiketoimintojen ja henkilöstön tarpeisiin. Minun roolini palvelumuotoilijana on olla tuomassa projekteihin käyttäjänäkökulmaa. Teen esim. käyttäjähaastatteluita, joiden perusteella laadin persoonia tai palvelupolkuja. Tarkoitus on parantaa käyttäjänäkökulman ymmärrystä palveluiden suunnittelussa.

– Projektien lisäksi kehitän palvelumuotoiluun liittyviä yleisiä toimintatapoja sekä koulutan ja opastan henkilöstöä palvelumuotoiluun liittyvissä asioissa. Palvelumuotoiluajattelun vahvistaminen Wärtsilässä on merkittävä osa työtäni. – Koulutukseltani olen diplomi-insinööri, pääaineeni oli automaatiotekniikka. Insinööriperheen lapsena valinta oli selvä. Palvelumuotoilun alalta olen käynyt Laurea-AMK:n Tulevaisuuden innovatiiviset digitaaliset palvelut -koulutuksen. Tämä liiketalouden YAMK-tutkinto oli mielestäni hyvä lisä DI-taustaani ja toi minulle lisää ihmiskeskeistä osaamista.

– Työssäni on mukavaa se, että päivittäin saan olla ihmisten kanssa tekemisissä. Esimerkiksi käyttäjähaastatteluissa tulevat ihmisten erilaiset ammattiroolit tutuiksi. Aina oppii jotain uutta ja tutustuu itselle vieraisiin asioihin. – Merkityksellistä on myös aikaansaamisen tunne, kun vaikkapa avoimesta haastattelumateriaalista saan paketoitua selkeän ja ymmärrettävän analyysin. Wärtsilässä vallitsee kannustava ilmapiiri, on palkitsevaa saada omasta työstään kiitosta.

– Wärtsilän palveluksessa aloitin vuoden 2019 elokuussa. Tämä on ensimmäinen virallinen palvelumuotoilijan pesti minulle. Hain työpaikkaa, jossa pääsisin tekemään nimenomaan palvelumuotoilua kokonaisvaltaisesti. Olen kyllä viihtynyt hyvin.

– Wärtsilä on alansa edelläkävijä maailmassa, mikä näkyy positiivisena ammattiylpeytenä. Talossa on pitkän työuran tehneitä ammattilaisia, ja ihmiset arvostavat tekemäänsä työtä.

– Omassa tiimissäni on palvelumuotoilijoita ja projektipäälliköitä. Meillä on hyvä yhteishenki, vaikka harvoin työskentelemme yhtenä tiiminä, koska toimimme yleensä eri projektien parissa. Pidämme kuitenkin jatkuvasti yhteyttä, nyt korona-aikana virtuaalisesti.

– Wärtsilä huolehtii hyvin työntekijöidensä kouluttamisesta. Yhtiö kannustaa osaamisen kehittämiseen ja uuden oppimiseen. Sisäisiä koulutuksia on tarjolla paljon, esimerkiksi me koulutamme palvelumuotoilua.

– Opiskelupaikkaa miettiessä kannattaa rohkeasti seurata oman mielenkiinnon kohteita. Toisaalta on hyvä muistaa, että nykyaikana ensimmäinen opiskelupaikka ei määritä koko loppuelämän suuntaa.

– Palvelumuotoilun ala voisi sopia henkilölle, joka on utelias ja monipuolisesti kiinnostunut kaikenlaisista asioista. Palvelumuotoilu on monipuolinen menetelmä, jota voi soveltaa hyvin erilaisiin kohteisiin.

www.wartsila.com/fi/wartsila

LinkedIn

Twitter

Facebook

YouTube

Instagram

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdessä (Etelä-Suomi).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia