Metalliala tarjoaa alanvaihtajille mielenkiintoisia työtehtäviä

Enni Jääskeläinen työskentelee CNC-sorvauksessa, jossa AFT: n valmistamia seularumpuja koneistetaan tarkkojen toleranssien mukaisiin mittoihin. 
Enni Jääskeläinen työskentelee CNC-sorvauksessa, jossa AFT: n valmistamia seularumpuja koneistetaan tarkkojen toleranssien mukaisiin mittoihin. 
12.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

Aikawa Fiber Technologiesilla (AFT) työskentelevät Anna Eschner ja Enni Jääskeläinen ovat molemmat alanvaihtajia. Molemmat tulivat AFT:lle oppisopimusmallin kautta ja pitävät työtään mielenkiintoisena sekä hyvin myös naisille soveltuvana. Anna työskentelee yrityksen terähuollossa ja Enni puolestaan CNC-koneistajana.

Enni Jääskeläinen valmistui vuonna 2010 lähihoitajaksi ja Anna Eschner vuonna 2020. Molemmat työskentelivät vanhuspuolella.

– Kymmenen vuoden jälkeen alkoi tuntumaan, että halusin opiskella uuden ammatin, mahdollisimman käytännönläheisesti. Aloitin koneistajan opinnot keväällä 2019, Jääskeläinen kertoo.

Tämän hetkinen tilanne hoitoalalla sai Eschnerin miettimään alanvaihtoa ja hän aloitti kone-ja tuotantotekniikan opinnot syksyllä 2021.

Jääskeläinen kertoo, että opiskeluaikana eri työpaikat kävivät esittäytymässä ja kertomassa kesätyö-ja harjoittelupaikoista oppilaitoksessa. Tuolloin Jääskeläinen antoi yhteystietonsa AFT:lle. Jääskeläinen kertoo, että on hyvä, että työpaikat käyvät esittäytymässä oppilaitoksissa. Oppilaitosten vierailut työpaikoilla on myös tärkeää. Tätä kautta Eschner pääsi tutustumaan AFT:hen. Yritysvierailut kertovat opiskelijoille millaisessa työympäristössä on mahdollista työskennellä.

Oppisopimus mahdollistaa ammattiopinnot työelämässä

Jääskeläinen aloitti työt AFT: llä tammikuussa ja työskentelee tällä hetkellä CNC-sorvilla, jossa hän suorittaa koneistuksen ja ohjelmoinnin näytöt.

– Tykkään työstäni todella paljon, koska täällä pääsee oppimaan koko ajan uutta ja oppiminen on käytännön läheistä.

Eschner aloitti työt toukokuussa ja työskentelee terähuollossa. Hän suorittaa opinnot loppuun oppisopimuksella. Työtehtäviin kuuluu mm. tuotannossa käytettäviä pora- sekä jyrsinterien teroitus.

– Työ on monipuolista ja vaihtelevaa ja opittavaa on paljon, Eschner kertoo. Myöhemmin siirryn perehtymään poraukseen ja laserleikkaukseen.

Eri työpisteissä työskentelemällä saa näyttöjä tekemällä suoritettua opintoja eteenpäin. Tämä antaa mahdollisuuden työskennellä vaihtelevissa työtehtävissä, josta hyötyvät niin työnantaja kuin työntekijäkin. Moniosaaminen tuo joustavuutta, kun pystyy työskentelemään eri työpisteissä.

Anna Eschner tarkastaa poranterän laatua mikroskoopilla.

Siisti ja joustava työpaikka, joka rohkaisee työntekijöitä kehittymään

Molemmat kertovat, että työn joustavuus on perheelliselle tärkeää, etenkin kun lapset ovat pieniä.

– Meillä on säännöllinen, mutta joustava työaika sekä viikonloput vapaat, Jääskeläinen kertoo. Tämä helpottaa arjen sujuvuutta, Eschner lisää.

AFT:llä on hyvä työilmapiiri ja siisti työympäristö. Tämä lisää työpaikalla viihtyvyyttä. Tämä kiinnitti myös Eschnerin huomion tutustumiskäynnillä.

– Täällä ollaan kiinnostuneita työntekijöiden hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Esimiehet käyvät päivittäin kiertämässä ja kysymässä miten menee. Täällä kannustetaan kehittämään ammattitaitoa ja osaamista, mitä myös säännöllisissä kehityskeskusteluissa käydään läpi. AFT:llä on myös mahdollisuus edetä esim. insinööritehtäviin.

Molemmat kertovat arvostavansa näitä asioita.

– Meillä on rempseä työilmapiiri ja mahtava porukka, joista on saanut hyviä ystäviä, Jääskeläinen ja Eschner kertovat.

Metalliala sopii myös naisille

– Meillä valtaosa työntekijöistä on miehiä, mutta ala soveltuu yhtä hyvin naisille kuin miehillekin. Työ ei ole fyysisesti raskasta, sillä ergonomiaan ja työtä helpottaviin välineisiin on panostettu. Työturvallisuus on meillä hyvin tärkeää.

Jääskeläinen ja Eschner kannustavat niin nuoria kuin alanvaihtajiakin kokeilemaan rohkeasti metallialaa.

– Työnkuva metallialalla voi vaihdella suurestikin. Työ on hyvin käytännönläheistä. Meillä on hyvin erityyppisiä työtehtäviä, joten työskentely voi olla hyvinkin siistiä. Ei kannata ainakaan miettiä sitä, pärjäänkö minä naisena, koska teollisuudessa osataan arvostaa naistyöntekijöitä. Koulu antaa hyvän pohjan, mutta työn oppii vain tekemällä. Rohkeasti kokeilemaan, jos ala yhtään kiinnostaa.

aft-global.com

LinkedIn

Twitter

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia