Peruskoulu takana. Mitä seuraavaksi? Rasekosta ovi auki ammattiin

Rasekon opiskelijoita ja opettajia italiassa European Voice of Tomorrow -hankkeen ulkomaanjaksolla.
Rasekon opiskelijoita ja opettajia italiassa European Voice of Tomorrow -hankkeen ulkomaanjaksolla.
09.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

Tiedätkö jo, mikä on unelma-ammattisi? Millä alalla haluaisit työskennellä, minkälaisia tehtäviä hoitaa? Peruskoulun päättyessä edessäsi on yksi tähän astisen elämäsi tärkeimmistä valinnoista: lukio vai ammattikoulutus? Entä mikä ala? Ja mitä sitten, jos et osaa vielä valita?

Ammattiin opiskeleminen ei koskaan ole hukkaan heitettyä – ei vaikka huomaisit myöhemmin, että valitsemasi ala ei sittenkään sovi sinulle. Ammatillisen peruskoulutuksen jälkeen olet nimittäin valmis työmarkkinoille, mutta myös jatko-opintoihin: voit hakeutua opiskelemaan korkeakouluun joko samaa tai jotain ihan muuta alaa. Halutessasi voit jo ammattiopintojen aikana valmistautua jatko-opintoihin ja opiskella kaksoistutkintoon tai suorittaa ammattikorkeakouluopintoja.

Jos jatko-opinnot eivät niinkään kiinnosta, mutta kansainvälisyys kyllä, voit esimerkiksi lähteä ulkomaille työelämäjaksolle. Jos kilpaileminen kiinnostaa, voi osallistua ammattitaitokilpailuihin. Yrittäjyyttä harkitsevat voivat osallistua Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan. Tai jos mikään erityinen ei kiinnosta, voit aivan yhtä hyvin kulkea ns. tekijän peruspolkua vakaasti kohti tutkinnon suorittamista ja ammatin hankkimista.

Jos et osaa lainkaan päättää, mitä peruskoulun jälkeen tekisit, on tutkintokoulutukseen valmentava koulutus TUVA silloin hyvä vaihtoehto: voit korottaa peruskoulun arvosanojasi, tutustua eri koulutusaloihin, vahvistaa luku-, lasku- ja kielitaitojasi sekä saada muita yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittavia taitoja.

Kansainvälinen työelämäjakso

Tarjoamme Rasekossa kaikille opiskelijoillemme hyvät mahdollisuudet lähteä kansainväliselle työelämäjaksolle tai osallistua muuten kv-toimintaan esimerkiksi jonkin hankkeen tai projektin puitteissa. Toimimme erilaisissa verkostoissa ja meillä on yhteistyökumppaneita useissa maissa - esimerkiksi Portugalissa, Espanjassa, Islannissa, Virossa, Saksassa, Maltalla, Kiinassa ja Thaimaassa.

Kv-jakso on mahdollinen tutkinnosta, sen laajuudesta tai suoritustavasta riippumatta kaikille opiskelijoille, jotka hoitavat opintonsa ajallaan ja suunnitellusti. Tyypillisimmin 3 – 12 viikkoinen kv-jakso tapahtuu Erasmus+ -rahoituksen avulla. Jakson sisältö suunnitellaan niin, että sen aikana hankit tutkintoon tarvittavaa osaamista eikä se siten pidennä opiskeluaikaasi. Ulkomaanjakso parantaa kielitaitoasi ja antaa runsaasti uutta ammatillista osaamista ja rohkeutta!

Kaikki Rasekon opiskelijat voivat käyttää digitaalisen valmistuksen pajaa Fab Labia.

Tähtäätkö jatko-opintoihin?

Jos tiedät jo ammattiopintojen aikana tähtääväsi korkeakouluun, voit halutessasi opiskella kaksoistutkintoon (ylioppilastutkinto ja ammatillinen tutkinto saman aikaisesti) tai sisällyttää ammattikorkeakouluopintoja jo toisen asteen tutkintoosi. Vaihtoehtoja on monenlaisia. Esimerkiksi jos suoritat oman perustutkintosi opinnot ja niiden yhteydessä NOPSA-opinnot Satakunnan ammattikorkeakouluun, saat varman opiskelupaikan SAMKista ilman todistusvalintaa tai pääsykoetta! Turun ammattikorkeakoulusta voit valita ns. maisteluopintoja, joista osan saat hyväksi luettua, jos hakeudut sinne myöhemmin opiskelemaan. Monilla aloilla voit sisällyttää ammatilliseen tutkintoosi tietyn määrän amk-opintoja, esimerkiksi matkailualalla hyvinvointimatkailun suuntautumispolun opintoja ja tieto- ja viestintätekniikassa ohjelmoinnin opintoja.

Uniikit oppimisympäristöt

Ammatillinen opiskelu on monipuolista ja tapahtuu vaihtelevissa ympäristöissä. Voit hankkia osaamista koulun omissa oppimisympäristöissä, työpajoilla, korjaamoissa, keittiöissä ja työsaleissa sekä aidoissa työympäristöissä yrityksissä kotimaassa ja ulkomailla. Rasekolla on useita mielenkiintoisia oppimisympäristöjä kampuksella. Esimerkiksi kaikkien opiskelijoidemme käytössä oleva digitaalisen valmistuksen paja Fab Lab Raseko tarjoaa erilaisia ohjelmia, laitteita ja opastusta digitaalisuuden hyödyntämiseen opinnoissa ja niiden jälkeen! Tutustu www.raseko.fi ja hae opiskelemaan!

raseko.fi

Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia