Uramahdollisuuksien maailma avautuu HANZAlla
29.11.2024 | Koulutus ja opiskelu
Kansainvälinen HANZA GROUP tarjoaa sopimusvalmistusta eri teknologioilla sekä tuotekehitys- ja toimitusketjun asiantuntijapalveluita.
HANZAn palveluita Suomessa ovat mm. mekaanisten komponenttien valmistus, testaus ja kokoonpano.
HANZA Mechanics Heinävesi valmistaa laadukkaita hitsausrakenteita ja koneistuskomponentteja sekä koneistettavia rakenteita.
HANZA Mechanics Iisalmi valmistaa hienomekaniikkaa koneiden, laitteiden ja moottorien valmistajille. Erikoisalaa ovat venttiilien komponentit ja asennelmat.
HANZA Mechanics Joensuu tarjoaa pitkälle kehittynyttä ohutlevymekaniikkaa monille eri aloille, kuten kone- ja laiteteollisuudelle.
hanza.com/fi/
Facebook | LinkedIn | Instagram | YouTube
Niko Nilsén arvostaa HANZAn tapaa tukea työntekijöiden kouluttautumista
Niko Nilsén aloitti joulukuun 2024 alussa Hanza Mechanicsin Joensuun tehtaalla tuotantopäällikkönä. Sitä ennen hän on toiminut monenlaisissa tehtävissä, viimeisimmäksi särmäyksen esihenkilönä.
– Tuotannon tehtäviin meillä tarvitaan osaajia laserleikkaukseen, hitsaukseen, särmäykseen, kokoonpanoon sekä pintakäsittelyyn ja maalaukseen. Lukumääräisesti eniten meillä työskentelee hitsareita.
Opiskelua ruuhkavuosien keskellä
Niko kertoo tykänneensä aina tehdä asioita omin käsin.
– Peruskoulun jälkeen harkitsin ammatillista koulutusta, mutta menin kuitenkin lukioon. Ylioppilaana menin ammattikorkeakouluun, mutta opiskelu siellä täytyi jättää sikseen, kun työskentely isäni yrityksessä veti puoleensa.
– Ajattelin, että opiskella ehtii myöhemmin. No, nyt olen muutamaa kurssia ja opinnäytetyön viimeistelyä vaille valmis konetekniikan insinööri. Aloitin AMK-opinnot 2021. Ajat ovat olleet kiireiset, kun samaan aikaan perheeseemme syntyi kaksoset ja yksi lapsi oli jo ennestään, mutta mukavasti olemme selvinneet perhe-elämän, töiden ja opiskelun yhdistämisestä. Tästä osaltaan kiitos kuuluu HANZAlle joustavana työnantajana.
Käytännön kokemus auttaa johtamisessa
Töihin HANZA Mechanicsille Niko tuli vuonna 2011. Hän aloitti laserleikkaajana, siirtyi myöhemmin laserin ja särmäysrobotin ohjelmointiin ja lopulta esihenkilön tehtäviin.
Niko Nilsénin mukaan HANZAlla on tavallista, että tuotannon esihenkilöt ovat itse työskennelleet ”hallin puolella” ennen kuin ovat työnantajan tuella hankkineet johtamisen koulutusta tai muuta jatkokoulutusta.
– Kokenut ammattilainen tietää, miten työt tehdään ja osaa tarvittaessa neuvoa.
Särmäyksen esihenkilönä Niko oli myös tekemässä ohjelmointeja uuteen särmäysrobottisoluun ja viimeistelemässä särmäysohjelmia prototyyppien valmistamista varten.
– Työ oli monipuolista, ja samaa odotan nyt alkaneelta tuotantopäällikön tehtävältä.
HANZA Mechanics menee eteenpäin
Niko Nilsén näkee HANZA Mechanicsin erittäin hyvänä työnantajana.
– Työntekijöiden hyvinvointiin panostetaan, mistä kertovat työtyytyväisyyskyselyiden parantuneet tulokset.
– Yritys on kehittynyt rivakasti ja kehittyy edelleen. Asiakkaamme vaativat laatua.
Kasvava yritys tarvitsee uusia osaajia. Opiskelujen harjoittelujaksoille HANZA on erinomainen paikka, yhtiön riveissä käy opiskelijoita harjoittelemassa ja kesätöissä.
– Motivoituneet ja kehityshaluiset opiskelijat voivat päästä vakituiseenkin työhön, Niko Nilsén mainitsee.
– Valmiita, yrityksen tarpeisiin vastaavia ammattilaisiahan ei suoraan koulun penkiltä tule, vaan työkokemus antaa aina sen viimeisen silauksen.
Tekijöitä tarvitaan
Nykyisissä, moderneissa tiloissa Joensuun GreenPark-yrityspuiston alueella Penttilässä HANZA Mechanics on toiminut kymmenisen vuotta.
Työturvallisuudesta huolehditaan tarkoin, tilat ovat siistit ja valoisat, ja työskentelyä helpottavat monenlaiset apuvälineet. Automaatio on pitkälle vietyä.
Automaation yleistyminen ei tarkoita sitä, etteikö ihmisiä edelleen tarvittaisi. Kyllä tarvitaan, toteaa Niko Nilsén.
– Ihmisten rooli muuttuu toisenlaiseksi, kun koneet hoitavat raskaat rutiinit. Ehkä oppilaitoksissakin pitäisi automaation tuomat muutokset ja yritysten tarpeet ottaa nykyistä paremmin huomioon, Niko pohtii.
Millaisen vinkin Niko haluaisi antaa opiskeluvaihtoehtoja miettivälle nuorelle?
– Kannattaa pyrkiä opiskelemaan sitä alaa, joka oikeasti kiinnostaa. Vaikka opiskelu saattaa välillä vähän tuskastuttaa, niin nuorella iällä on helpompaa suorittaa tutkinto kuin vanhempana, perheellisenä ja työssäkäyvänä.
– Mutta ei varttuneemmalla iällä opiskelukaan ole huono vaihtoehto. Kokemus antaa näkemystä, mikä auttaa opinnoissa.
Kati Korhonen korostaa kehittymisen halua ja rohkeutta kokeilla
Kati Korhonen työskentelee laatuinsinöörinä HANZA Mechanicsin Iisalmen tehtaalla. Hänen uratarinansa on inspiroiva esimerkki alanvaihdosta, itsensä kehittämisestä ja uusien mahdollisuuksien löytämisestä.
Lastenohjaajasta koneistajaksi
Ylioppilaaksi tultuaan Kati opiskeli lastenohjaajaksi, ja hänellä on suoritettuna myös sairaanhoitajaopintoja.
– Lastenohjaajana tein paljon sijaisuuksia. Töiden epäsäännöllisyys ei oikein sopinut arkeen, kun omat lapset olivat pieniä. Halusin jotain pysyvämpää, joten v. 2015 vaihdoin alaa koneistajaksi työvoimakoulutuksessa. Olin HANZAlla harjoittelijana ja koulutuksen jälkeen sain jatkaa työsuhteessa koneistajana.
Miksi nimenomaan koneistajan ammatti kiinnosti, kun alan vaihtaminen tuli ajankohtaiseksi?
– Tiesin, että alalla riittää töitä. Lähipiirini kautta olin saanut tietoa siitä, millaista työ oikeasti on. Tiedon lisääntyessä kiinnostuskin lisääntyi.
Kati Korhonen huomauttaa, että mielikuva teknologiateollisuuden työstä pimeässä ja likaisessa hallissa, jossa kipinät lentävät ja savu tupruaa, ei pidä paikkaansa.
– Työ ei ole raskasta, työympäristö on puhdas ja turvallisuuteen on panostettu. Paljon hyödynnetään apuvälineitä ja tietotekniikkaa.
– Meillä on useita naisia töissä koneistajina ja muissakin tehtävissä. Kannustan kaikkia sukupuoleen katsomatta harkitsemaan teknologiateollisuuden koulutusta jo yhteishaussa. Töitä on varmasti tulevaisuudessakin tarjolla.
Kati kuvailee, kuinka koneistajan työssä tarvitaan avaruudellista hahmotuskykyä, mutta matemaattisesti ei tarvitse olla poikkeuksellisen lahjakas.
– Tarkka täytyy olla. Usein alalla kuulee, että naisia pidetään huolellisempina, mutta kyse on kuitenkin yleistyksestä. Lisäksi tarvitaan yhteistyötaitoja ja kykyä toimia osana tiimiä.
Koneistajasta laatuinsinööriksi
Nyt Kati opiskelee toista vuotta Savonia-ammattikorkeakoulussa konetekniikan insinööriksi. Saman ajan hän on hoitanut laatuinsinöörin tointa. Monimuoto-opinnot onnistuvat töiden ohessa.
– Koneistajana mietin, mikä koulutus olisi hyvä tapa kehittää omaa osaamistani pidemmälle. Punnitsin tällä alalla pysymisen ja johonkin aivan muuhun heittäytymisen välillä. Lopulta totesin, että minulla on tälle alalle vielä paljon annettavaa.
– Insinööriopintojen alettua työnantaja antoi mahdollisuuden työskennellä laatuinsinöörinä ja syyskuun 2024 alusta laatutiimimme esihenkilönä. Työ on ollut kiinnostavaa ja opettavaista, ja haluan oppia vielä lisää.
HANZAlla on paljon tuotannon tehtävistä jatkokouluttautuneita henkilöitä.
– HANZA kannustaa osaamisen kehittämiseen. On työnantajalle eduksi, että johtotehtäviin löytyy päteviä ja motivoituneita henkilöitä omasta henkilöstöstä. Täysin ulkopuolelta tulevilla menisi oma aikansa totutellessa yrityksen kulttuuriin, Kati Korhonen sanoo.
Onnistumisen kokemuksia
Oppimisen halun ja osaamisen kehittämisen ohella Katia motivoi ongelmien ratkaiseminen ja kehityksen aikaansaaminen.
– Se voi viedä aikaa kauankin, mutta kun tuloksia tulee, se tuntuu mukavalta.
Myös hyvähenkinen työyhteisö on tärkeä tekijä työssä viihtymisen kannalta.
– Meillä on täällä todella hieno porukka. Sekä nyt esihenkilönä että aiemmin tuotannon tehtävissä olen saanut tarvitsemaani apua.
Kati Korhonen lisää, että koska HANZAlla on tuotantokeskittymät Ruotsissa, Suomessa, Saksassa, Baltian maissa, Keski-Euroopassa ja Kiinassa, ovat mahdollisuudet kansainväliselle uralle hyvät.
– Kansainvälisiltä kollegoilta saa myös tukea omien työtehtävien tekemiseen.
Turhia paineita alan valinnasta ei kannata ottaa
Kati Korhonen näkee, että koulutusalan valinta aiheuttaa helposti turhia paineita ja stressiä. Hän painottaa, että 15-vuotiaana ei tarvitse varmaksi tietää, minne haluaa.
– Jos et ole varma, mieti ennakkoluulottomasti erilaisia vaihtoehtoja ja kokeile rohkeasti sitä mikä kiinnostaa juuri sinua. Oma elämänpolku löytyy varmasti, ja sen suuntaa voi – ja saa – muuttaa matkan varrella.
Haluatko oman yrityksen esille tähän?