UTU Group tarjoaa monipuolisia urapolkuja

Sähkökeskusmyyjänä UTU Groupilla työskentelevä Kimi Suntila on edennyt urallaan motolla, johon kuuluu nopeita liikkeitä ja vahvoja näyttöjä.
Sähkökeskusmyyjänä UTU Groupilla työskentelevä Kimi Suntila on edennyt urallaan motolla, johon kuuluu nopeita liikkeitä ja vahvoja näyttöjä.
09.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

UTU on mukana sähköalan kriittisissä pisteissä niin kiinteistöjen sähköistyksessä, sähkönjakelussa ja energiantuotannossa kuin automaatioratkaisuissa. Yhtiö kehittää tuotantoaan ja tutkii aktiivisesti tulevaisuuden mahdollisuuksia yhdessä kansainvälisten päämiestensä kanssa. UTU on menestynyt ja kasvuhaluinen perheyritys neljännessä polvessa. Urho Tuominen Oy:n tytäryhtiöt toimivat Suomen lisäksi Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Norjassa ja muodostavat yhdessä UTU-konsernin.


Sähkökeskusmyynnin monitoimimies Kimi Suntila

Sähkökeskusten myynti-insinöörinä/teknisenä myyjänä UTU:lla toimivan Kimi Suntilan tie kulki ammattikoulun sähköpuolelta ammattikorkeakouluun sähköinsinööriopiskelijaksi ja siitä kesätöiden ja harjoittelun kautta UTU:lle.

– Vuonna 2008 menin ammattikoulun sähköpuolelle ja mistä valmistuttuani tein vähän aikaa maanrakennustöitä. Haimme kaverini kanssa puolittain vitsillä ammattikorkeakouluun, jonka seurauksena pääsimme molemmat pääsykokeisiin ja saimme opiskelupaikat. Ennen insinööriopintojen aloittamista kävin vielä suorittamassa varusmiespalveluksen, UTU:n sähkökeskusmyynnin monitoimimies Kimi Suntila kertoo.

Suntila kertoo, että viimeisen opiskeluvuotensa aikana hän sai UTU:lla aiemmin työskennelleeltä opettajaltaan vinkin yrityksen avoinna olevista työpaikoista.

– Silloin oli tarjolla työpaikkoja tarjouslaskennassa sekä tuotannon puolella. Opettajani oli vahvasti sitä mieltä, että minulle oikea reitti yritykseen olisi tuotannon puoli, Suntila kertoo.

Suntila hakeutui opettajansa ohjeiden mukaan UTU:lle tuotantoon ja sai työpaikan.

– Muilta osin työhistoriani suuntautuu vahvasti maanrakennusalalle, missä olen työskennellyn enoni yrityksessä, pääasiassa kuorma-auton kuljettajana. Olen toiminut myös paikallisen Sampo-Rosenlewin puimuriasentajana. Varsinaisista sähköalan suorittavista töistä minulla ei ole lainkaan työkokemusta.

Tuotannosta suunnittelun kautta myyntipuolelle

Suntila aloitti työskentelynsä UTU:lla vuonna 2017, jolloin hän aloitti tuotannossa teollisuus- ja energiapuolella. Työt jatkuivat täysipäiväisinä noin puoli vuotta, minkä aikana hän viimeisteli myös opinnäytetyötään.

– Kun opinnäyte alkoi olla hyvällä mallilla, sain suunnitteluesimieheltä vinkkiä, että minulle voisi löytyä paikka suunnittelusta. Siinä vaiheessa siirryin meidän erikoiskeskuspuolelle, eli asentamaan kiinteistökeskuksia muutamaksi kuukaudeksi. Taustalla oli ajatus, että alkaisin ymmärtämään keskuksia, joita tulen tulevassa työssäni suunnittelemaan.

Parin kuukauden päästä Suntila siirtyi suunnitteluun, jonka parissa hän työskenteli noin vuoden verran.

– Kuulin että myynnin puolella avautuisi paikka, kun yksi kaveri oli tehnyt päätöksen lähteä pois. Ajattelin että siinä olisi paikka iskeä ja menin myynnin esimiehen koppiin kysymään, että kiinnostaisiko ottaa minut hommiin. Esimies naurahti ja totesi, että juuri tuollaisella asenteella myyntihommaan on suhtauduttava. Sain kyseisen paikan. Olen tehnyt sähkökeskusten myyntiä vuoden 2018 lopusta lähtien ja viihtynyt hyvin. Minulla on aina ollut sellainen motto että teen nopeita liikkeitä ja vahvoja näyttöjä, jonka avulla olen myös päässyt etenemään täällä UTU:lla.

Hankittu osaaminen yhdistyy Suntilan nykyisessä toimessa

Suntila myy tällä hetkellä erikoiskeskuksia, toimien myynti-insinöörinä sekä teknisenä myyjänä. Hänen suunnittelu- ja tuotantotaustansa luo merkittäviä etuja asiakastyöhön.

– Samalla kun tarjoan keskuksia, minä myös piirrän niitä tarjousluonnostyylisesti, jolloin asiakas näkee heti millaista keskusta on tulossa.

Suntila mainitsee, että nälkä kehittyä yhä paremmaksi vain kasvaa.

– Pyrin pääsemään mukaan UTU:n uusiin projekteihin sekä kehitystyöhön, esim. sähköautojen latausasemien suhteen. Samalla on mahdollista päästä vaikuttamaan aika paljonkin tuotteisiin, joita jatkossa myyn.

Hyvät etenemismahdollisuudet

– Positiivista tässä on se, että esimiehemme luottaa omien työntekijöidensä ammattitaitoon ja harkintakykyyn. Omaa harkintakykyä käyttäen voi vaikuttaa omaan työhönsä, miten tätä työtä tekee ja mihin panostaa eniten resursseja.

Suntila kokee olevansa yrityksessä tietynlainen monitoimimies, joka tietää monesta osa-alueesta jotain, ja jos jotain ei tiedäkään, hän kuitenkin tietää oikeat henkilöt joiden puoleen voin kääntyä.

– Teen paljon yhteistyötä tuotannon sekä asentajien kanssa, vaikkapa kysyäkseni pystyykö jonkin idean toteuttamaan. Mielestäni on suuri etu, että työhistoriani UTU:n sisälläkin on niin laaja, jolloin oikeat henkilöt löytyvät helposti.

Suntila kokee, että hänen uratarinansa kaltaiset tapaukset ovat hyvin yleisiä UTU:lla.

– Esimiehenäni toimiva henkilö, joka vastaa erikoiskeskusten yksikön liiketoiminnasta, on aikoinaan tullut UTU:lle kesätöihin tekemään keskuksia, toiminut suunnittelussa ja ollut monessa eri tehtävässä yrityksessä. Omasta mielestäni UTU:lla on todella hyvät etenemismahdollisuudet.

UTU:lle kesätöihin

– Tuotannon puolelle rekrytoidaan vuosittain kesätyöntekijöitä, jotka ovat pääosin ammattikoululaisia, mutta myös insinööriopiskelijoita. Vaikka insinööriopiskelijasta voikin tuntua vähän hurjalta mennä kesätöihin tuotannon puolelle, kannattaa sinne mennä, koska se kartuttaa osaamista tulevia tehtäviä varten todella paljon, Suntila opastaa.

Hän mainitsee, että kesätyöläisiä on UTU:n suunnittelupuolellakin.

– Teemme Satakunnan AMK:n kanssa paljon yhteistyötä, joten sitä kautta meille on tullut useita kesätyöläisiä. Kun teemme yhteistyötä opiskelijoiden ja oppilaitosten kanssa, se on yrityksenkin etu, että samalla opiskelijaa valmennetaan meidän toimintatapaan. Kun opiskelija valmistuu, hän on valmis myös työskentelemään meille – enää ei tarvitse opettaa perusasioita erikseen.

Jokainen päivä on erilainen

– Parasta tässä työssä on ihan puhtaasti se, ettei yksikään päivä ole samanlainen. Toki siellä on tietty perusrunko olemassa, mutta se on vain murto-osa päivittäisiä työtehtäviä.

Työssä saa tehdä päivittäin yhteistyötä suunnittelun ja tuotannon kanssa. Koskaan ei tiedä millainen projekti on vastassa, kun puhelimeen vastaa. Monipuolisuus on ehdottomasti tämän työn vahvuus, Suntila toteaa.

Suntila operoi eri kokoisten kohteiden kanssa, kyseessä voi olla pieni muutaman automaatin ryhmäkeskus tai teollisuuskohde, joka koostuu useista keskuksista ja näiden nimellisvirta voi nousta aina 2000 ampeeriin asti.


Salla Laine työskentelee UTU Groupin taloushallinto-osastolla

UTU Groupin taloushallinto-osastolla työskentelevä Salla Laine ehti kokeilla eri ammatteja ennen kuin hän löysi taloushallinnon opintojen pariin.

UTU Groupin taloushallinto-osastolla työskentelevällä Salla Laineella on monipuolinen opinto- ja työhistoria ennen talousassistentin työtä. Ylioppilaan ja matkailuvirkailijan kaksoistutkinnon suorittanut Laine opiskeli ennen tradenomiopintojaan myös insinööriopintojen parissa. Turun AMK:ssa rakennustekniikan insinööripuolella vuoden rakennusentisöintiä opiskellut Laine totesi kuitenkin, etteivät insinööriopinnot olleet häntä varten. Pienen mietintätauon aikana Laine ehti työskennellä mm. tehtaalla sekä erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä. Samalla hänellä kypsyi ajatus taloushallintoalan opinnoista.

– Hain ja sain paikan Satakunnan AMK:n tradenomipuolelta, missä suuntauduin taloushallintoon. Tein koulun ohella kesätöitä ja 2018 tulin kesätöihin UTU:n taloushallintopuolelle.

Syksyllä Laine jatkoi tradenomiopintojaan ja heti joulun jälkeen hän sai UTU:n esihenkilöltään puhelun, jossa häneltä tiedusteltiin halukkuutta lähteä auttelemaan taloushallinnon osastolle.

– Työskentelin täällä opintojeni ohella, tehden samalla opinnäytetyötä. Valmistuin tradenomiksi kesäkuussa 2019 ja syyskuussa minut vakinaistettiin tänne UTU:lle.

Monipuolinen tehtäväkenttä

Laineen tehtäviin kuuluu tällä hetkellä ostolaskujen käsittelyä, myyntilaskutusta sekä asiakasrekisterin ylläpitoa. Tehtäviin kuuluu myös luotonvalvontatehtävä, jonka kautta Laine seuraa UTU:n asiakkaiden maksukykyä.

– Työtehtävät ovat monipuolisia ja pystyn hieman itsekin määrittelemään, mitä milläkin hetkellä teen. Minulla on todella hyvä tiimi ja pidän meidän työyhteisöstä. UTU on ollut työpaikkana todella hyvä.

Laine on saanut lyhyessä ajassa paljon lisävastuita ja tehtäväkenttäkin on ehtinyt laajentumaan mukavasti.

– Tässä työssä täytyy pystyä keskittymään yhteen tehtävään kerrallaan ja tekijältä vaaditaan myös tarkkuutta, säntillisyyttä sekä luotettavuutta.

Toimiala tutuksi työ- ja harjoittelupaikkojen kautta

– Mikäli nuori ei vielä tiedä, mitä tulevaisuudessa haluaisi tehdä, olisi ehkä hyvä katsoa, kuulostella ja kokeilla ihan rauhassa eri harjoittelu- ja työpaikoissa. Samalla siinä näkee, onko jokin tietty ala juuri se, mikä oikeasti kiinnostaa ja minne haluaa opinnoissaan suuntautua. Yleisesti sanoisin, että tradenomin taloushallinnon tai liiketalouden opinnoista saa paljon yleishyödyllistä osaamista, joka auttaa varmasti lähes missä tahansa tulevaisuuden työtehtävässä, Laine opastaa.

UTU:lle kannattaa hakeutua kesätöihin

– Meillä on ollut taloushallinnossa yksi kesätyöntekijä, joka on tuurannut vakituisten työntekijöiden kesälomia. Kesätyöntekijä on päässyt tekemään taloushallinnon tehtäviä varsin monipuolisesti, tuuratessaan jokaista tiimimme jäsentä vuorollaan.

Laineen mukaan paras tapa saada kesätöitä, on hakea niitä aktiivisesti.

– Kun tekee hakemisen innokkaasti, kyllä se lopulta palkitsee. Aina kannattaa hakea, koska jossain vaiheessa hakukohteesta voikin aueta mahdollisuus. Ei voi koskaan tietää jos saakin yhteydenoton jälkikäteen.

www.utugroup.com/fi/

Facebook

Instagram

LinkedIn

YouTube

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia