Vantaan steinerlukiossa aloittaa Suomen ensimmäinen historialinja

Facebook
23.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Opiskelu Vantaan steinerkoulun lukiossa on luokkamuotoista, opetustarjonnassa on paljon taito- ja taideaineita ja ilmapiiri on kodikas. Neljässä vuodessa lukion suorittavat opiskelijat saavat tukea ylioppilaskirjoituksiin laajasta abikurssitarjonnasta. Lukiossa on kaksi linjaa: steinerpedagoginen yleislinja ja syksyllä 2024 starttaava historialinja.

– Uuden lukiolinjan virallinen nimi on "Historian ja yhteiskuntatieteiden lukiolinja", ja se on nyt ensimmäistä kertaa hakukohteena yhteishaussa. Kyseiselle linjalle hakevien arvosanoissa painotetaan historian ja yhteiskuntaopin arvosanoja kertoimella neljä, Vantaan seudun steinerkoulun apulaisrehtori Joonas Korhonen kertoo.

Korhosen mukaan historian lukiolinjan perustaminen tuntui nyt ajankohtaiselta, koska historian ymmärtämisellä on yhä tärkeämpi rooli nykymaailmassa valeuutisten ja käynnissä olevien kriisien keskellä. Vantaalla steinerkoululla on myös pitkät perinteet historian osaamisessa.

– Vantaan steinerkoulun lukion opiskelijat ovat menestyneet historian ylioppilaskirjoituksissa hyvin muun muassa koulukohtaisten syventävien kurssien ansiosta. Koulun kokoon suhteutettuna yllättävän monet lukion opiskelijoista ovat suuntautuneet historian ja valtiotieteiden opintolinjoille.

Vantaan steinerlukio on osa Vantaan seudun steinerkoulua, jossa opiskelee noin kolmesataa oppilasta. Koulun kaikki kolme historian ja yhteiskuntatieteiden opettajaa ovat tehneet myös uraa tutkijoina ja tietokirjailijoina, joten koululle on näin ollen karttunut vahvaa osaamista historian ja yhteiskuntaopin osalta.

Elämyksellisyys edellä historian ja yhteiskuntaopin opintoihin

Korhonen toteaa, että kyseisen linjan ideana on tehdä historian opiskelusta elämyksellistä esimerkiksi vuosittaisten opintomatkojen puitteissa. Historian ja yhteiskuntatieteiden lukiolinjalla tehdään tiivistä yhteistyötä tutkijoiden, yliopistojen sekä museoiden kanssa.

– Tällä kyseisellä linjalla koetaan ja tehdään paljon itse. Odotamme tältä uudelta linjalta paljon ja olemme siitä todella innoissamme. Toivomme lukiolinjalle paljon hyviä hakijoita.

Korhosen mukaan uudesta linjasta kannattaa kiinnostua, mikäli opiskelijaa on kiinnostanut historian ja yhteiskuntaopin opiskelu peruskoulussa. Linja tarjoaa koulukohtaisia syventäviä opintoja, joiden puitteissa tekemisen kautta perehdytään erityisesti historiaan ja yhteiskuntaoppiin.

– Jos opiskelija on kiinnostunut hakeutumaan lukion jälkeen jatko-opiskelemaan esim. historiaa, valtiotieteitä, journalistiikkaa, yhteiskuntapolitiikkaa tai vaikkapa uskontotieteitä, tältä lukiolinjalta saa näihin hyvät eväät.

Steinerpedagogisilla kursseilla huojennuksia pakollisiin opintoihin

– Meillä on erityisen koulutustehtävän mukainen opetusoikeus steinerlukioissa. Jos meillä käy steinerpedagogisia kursseja, on opiskelijan mahdollista huojentaa valtakunnallisia pakollisia opintojaan, eli niistä voi jättää osan pois.

Steinerpedagogiset kurssit ovat Korhosen mukaan elämyksellisiä kursseja, joiden puitteissa tarjotaan mm. puutarhanhoitoa, Lapin leiriä, kulttuurimatkaa, taidehistoriaa, kuvataidetta sekä erilaisia käsitöitä.

– Elämykselliset ja käsillä tehtävät asiat tukevat oppilaiden oppimista ja hyvinvointia.

Koululla kodinomainen tunnelma

Korhonen kertoo, että osa steinerpedagogista elämystä on koulun sijainti rauhallisessa paikassa, metsän ja peltojen keskellä.

– Meillä on kodinomainen tunnelma, johon kuuluu oma keittiö, missä opiskelijoille ja henkilökunnalle valmistetaan hyvää ruokaa. Meillä on todella mutkattomat suhteet opettajien ja opiskelijoiden välillä. Opettajat tuntevat kaikki opiskelijat nimeltä ja opettajat ovat aina helposti saavutettavissa.

– Meillä on hyvin kodinomainen tiivis yhteisö. Meillä jokainen voi olla oma itsensä ja meille mahtuu kaikenlaisia ihmisiä. Koska opettajat tuntevat opiskelijat hyvin, he pystyvät myös henkilökohtaisemmin tukemaan opiskelijoita. Tästä puolesta monet ovat tykänneet. Alumneilta saatu palaute on ollut tässä suhteessa hyvää.

Tiivis luokkamuotoinen opiskeluryhmä koko lukioajan

– Meillä on tiivis luokkamuotoinen opiskeluryhmä koko lukioajan. Suurin osa opiskelee lukion neljässä vuodessa. Neljäntenä abiturienttivuonna meillä on tarjolla syventäviä abikursseja, joista alumnit ovat antaneet hyvää palautetta.

Korhosen mielestä nuorten ei kannattaisi kiirehtiä liikaa lukio-opintojen kanssa, koska ylioppilastodistuksen painoarvo jatko-opintoihin hakeutumisessa on suuri.

– Neljäs vuosi voi antaa jopa etulyöntiaseman kolmivuotisia lukio-opiskelijoita kohtaa, koska nelivuotiset saavat valmistautua rauhassa ylioppilaskirjoituksiin. Sen jälkeen ehtii vielä hyvin jatko-opintojen pariin. Neljäs lukiovuosi on myös hyvä vaihtoehto välivuodelle, jolloin on mahdollista suorittaa syventäviä abiturienttikursseja ja saada sitä kautta preppausta ylioppilaskirjoituksiin.

Turvallinen ja hyväksyvä ilmapiiri

Vantaan steinerkoulun lukio sijaitsee omassa rakennuksessaan ja se tarjoaa turvallisen ympäristön opiskelijoille. Korhosen mukaan lukiossa on hyvä yhteishenki ja opiskelijoilla läheiset kaverisuhteet, koska he tuntevat toisensa luokassa, eikä kukaan häviä ainakaan massaan.

– Pääsääntöisesti ryhmäkoot ovat pieniä, noin 20 henkilöä käsittäviä. Abiturienttivuoden syventävissä opinnoissa ryhmäkoot ovat vielä pienemmät. Meiltä saa yksilöllistä opetusta, mikäli opiskelija on sellaisesta kiinnostunut, Korhonen toteaa.

Steinerpedagogiikka auttaa oman paikan löytämisessä

Steinerlukion on normaali lukio, johon kuka tahansa voi hakea yhteishaussa. Opetusta lukiossa lähestytään kuitenkin steinerpedagogisesti. Siinä korostuvat opiskelijan yksilöllisen kasvun huomioiminen sekä oppimisen kokonaisvaltaisuus, joka näkyy esimerkiksi taito- ja taideaineiden opetustarjonnassa

- Kun henkilö tuntee itsensä, silloin maailmankin pystyy ymmärtämään paremmin ja suuntautumaan sellaisiin jatko-opintoihin, joista henkilö on aidosti kiinnostunut. Steinerpedagogiikka pyrkii auttamaan oman jutun löytämisessä, jota kolmantena vuonna tehtävä päättötyökin tukee, Korhonen kuvailee.

Kun oma juttu löytyy, voi henkilö lähteä etenemään kohti tavoitettaan rohkeasti.

– Meillä on paljon taito- ja taideaineita, jotka liittyvät osaltaan tähän, mutta myös siihen, että steinerpedagogian keskeinen ajatus oppimiseen liittyen on, että tehdään asioita käsillä ja kokien, ja käsitetään opiskeltavat ilmiöt sitä kautta konkreettisemmin.

Hakijan keskiarvoon lasketaan mukaan myös neljä taito- ja taideainetta

Vantaan steinerlukioon hakeminen tapahtuu Opintopolun kautta ja lukiolinjoille valitaan keskiarvon perusteella.

– Steinerpedagogisen yleislinjan keskiarvoon lasketaan mukaan kuvataide, musiikki, liikunta ja käsityö, kun normaalissa lukiohaussa keskiarvoon lasketaan vain lukuaineita.

Avointen ovien päivät 15.12.2023 sekä 19.1.2024

– Päivän aikana, alkaen klo 9, pääsee seuraamaan oppitunteja ja tarvittaessa keskustelemaan opon kanssa lukio-opintojen rakenteesta. Paikalle voi saapua ilman ennakkoilmoittautumista. Niin nuoret kuin vanhemmatkin ovat lämpimästi tervetulleita, Korhonen mainitsee.

Tiivistä yhteistyötä muiden pääkaupunkiseudun steinerkoulujen kanssa

Vantaan steinerkoulun lukio on hallinnollisesti Helsingin Rudolf Steiner -koulun alaisuudessa, jonka alaisuudessa toimii myös Espoon steinerlukio sekä Helsingin Elias-koulun lukio.

– Teemme aika paljon yhteistyötä muiden pääkaupunkiseudun steinerlukioiden kanssa.

Esim. syksyllä järjestettiin Helsingissä steinerlukioiden yhteinen Steinerfest -tapahtuma, joka huipentui konserttiin Korjaamolla. Esiintymässä oli muun muassa Arppa ja osallistujina oli steinerlukiolaisia ympäri pääkaupunkiseutua.

Inhimillistä ja viihtyisää

Pieni lukio on Korhosen mukaan vahvuus. Kun opettajat oikeasti tuntevat jokaisen oppilaansa, silloin myös tiedetään, millaista tukea opiskelija mahdollisesti tarvitsee.

– Tämä tekee opiskelusta inhimillisempää ja monien kohdalla varmasti viihtyisämpääkin.

Erityisen ylpeitä olemme koulun omasta keittiöstä, missä ruoka valmistetaan alusta loppuun itse. Ruoka on todella maukasta ja sitä saa hakea lisää tarvittavan määrän.

Korhonen mainitsee, että osa Vantaan steinerlukion opiskelijoista tulee omasta steiner-peruskoulusta, mutta suurin osa opiskelijoista tulee kuitenkin muista peruskouluista ympäri Vantaata, Keravaa ja Helsinkiä.

www.vantaansteinerkoulu.fi

Facebook | YouTube | Instagram

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia