Gradian metsäalan koulutus vastaa yritysten tarpeisiin

Facebook
26.08.2024 | Maa- ja metsätalous

Ammattiopisto Gradian Jämsän toimipisteessä voi metsäalalla opiskella metsäkoneasentajaksi, metsäkoneenkuljettajaksi tai metsuri-metsäpalvelujen tuottajaksi. Näiden perustutkintojen lisäksi Gradia kouluttaa metsäalan ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin.

Ajokoneesta harvesterin puikkoihin

Gradia tekee tiivistä yhteistyötä yrityskentän kanssa.

– Me vastaamme yritysten koulutustarpeisiin, ja yritykset puolestaan tarjoavat työssäoppimismahdollisuuksia opiskelijoille joko koulutussopimuksella tai oppisopimuksella, toteaa Gradian metsäalan lehtori Markus Seppänen.

Hyvä esimerkki yritysten tarpeisiin vastaamisesta on muuntokoulutus ajokoneenkuljettajista hakkuukoneenkuljettajiksi. Koulutus toteutetaan oppisopimusmallilla joko ammattitutkintona tai osana perustutkintoa.

– Oppisopimusopiskelijat ovat oppilaitoksen tiloissa vain teoria- ja simulaattorikoulutuksessa, muun opiskeluajan he työskentelevät yrityksissä, Seppänen kertoo.

– Meihin kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä henkilöstökoulutuskysymyksissä. Meillä on erinomaista asiantuntemusta mm. luonnonhoidon osaamisen kehittämiseen yrityksissä.

Yksilöllistä koulutusta

Gradialla opiskelijalle rakennetaan monipuolinen osaamisputki, joka vastaa sekä koulutettavan henkilön tavoitteita että hänet työllistävän yrityksen tarpeita. Kokonaisuuteen voidaan ottaa räätälöidysti osia eri tutkinnoista.

– Metsäkoneasentajien koulutukseen kaipaamme hakijoita nykyistä enemmän. Konevalmistajilla ja -korjaamoilla olisi asentajille tarvetta, Markus Seppänen vinkkaa.

Gradiasta valmistuu työelämään innokkaita ja perustaitavia ammattilaisia.

– Oppilaitoksen tehtävänä on saada työn perustana oleva tietämys niin hyvälle tasolle, että siihen kuuluvia asioita ei tarvitse enää työelämässä opetella, Seppänen kuvailee.

– Koneen käytön osaamisen on oltava sellaista, että henkilö tekee asiat oikein ja voi työskennellä yksin. Tuottavuus kasvaa sitä mukaa, kun tunteja koneen pukilla tulee lisää ja toistojen määrä kasvaa.

Kalusto ja tilat ajan tasalla

Markus Seppäsen mukaan Gradian metsäalan koulutuksen konekalusto on yhtä modernia kuin yrityksillä.

– Pyrimme harkitusti ja erilaisia hankintamalleja hyödyntäen ylläpitämään nykyaikaista konekantaa.

– Simulaattoreiden merkitys on suuri ja niiden käyttö on lisääntynyt huomattavasti. Simulaattoreita käytetään koulutuksessa suunnitelmallisesti siten, että niistä saadaan paras mahdollinen hyöty oppimisen kannalta.

Muutama vuosi sitten valmistunut Jämsän Myllymäen yläkampuksen 1800-neliöinen halli toimii metsä-, auto- ja logistiikka-alojen sekä raskaskoneasennuksen oppimisympäristönä.

– Yhteisessä ympäristössä voidaan helposti hyödyntää eri alojen osaamista.

Huippuammattilaiset opettajina

Gradian metsäalan opettajat ovat kokeneita ammattilaisia, joilla on myös vankka yritysmaailman tuntemus.

– Meillä on hyvin ammattitaitoiset ja motivoituneet opettajat. Monella on taustaa metsäkoneyrittäjyydessä, joten he todellakin tietävät, mitä puunkorjuu aidosti on, Markus Seppänen kertoo.

Metsäkoneenkuljettajaksi aikuisopiskelijana opiskeleva Jouni Auvinen vahvistaa näkemyksen.

– Opettajien osaaminen ja kokemus näkyvät. Metsässä kun ollaan, niin ei tarvitse arvailla, mitä tehdään ja miten. Jos heiltä on ollut jotain kysyttävää, niin aina olen vastauksia ja tietoa saanut.

Aikuisopiskelijan näkökulma: ”Mielekästä ja mielenkiintoista”

Jouni Auvisen mukaan koulutuksessa kaikki on toiminut kuten pitääkin.

– Opiskelu on ollut hyvin mielekästä näin iäkkäämmänkin opiskelijan näkökulmasta.

– Simulaattorit ovat tehokas tapa taitojen treenaamiseen. Gradian metsäkoneetkin ovat nykyaikaisia. Jos koneisiin jotain häikkää tulee, niin ne kyllä nopeasti korjataan.

Auvinen kertoo, että hänen mielestään metsäkoneenkuljettajan koulutuksessa ei ole tullut vastaan korjausta vaativia sudenkuoppia.

– Mielestäni Gradian metsäalan koulutus on siinä pisteessä, jossa tällä alalla pitää tänä päivänä ollakin.

Jouni Auvinen on opintovapaalla työstään paperitehtaalla, jossa hän on tehnyt 38 vuotta kolmivuorotyötä. Lisäksi hänen työhistoriassaan on rakennustöitä, manuaalista metsätyötä ja kaivinkoneella työskentelyä, joten tuntumaa metsä- ja konehommiin on ennestään.Auvinen näkee, että metsäkoneenkuljettajan koulutus Gradiassa luo hyvän pohjan työelämään.

– Perusasiat tulee varmasti opittua. Taidot hioutuvat töitä tehdessä, ja tekotavat ovat jokaisella firmalla omanlaisensa.

Auvinen suhtautuu avoimin mielin työllistymismahdollisuuksiinsa puunkorjuun puolella.

– Sen näkee sitten koulutuksen jälkeen, millaiseksi elämän suunta muotoutuu. Tässä kun on kolmivuorotyötä kauan tehnyt, niin kyllä ne yövuorot rupeavat pidemmän päälle painamaan.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
Puh. 040 341 5111
gradia.fi
Sähköpostit: [email protected]
Facebook | X | YouTube | Instagram


Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia