Hakeurakointi Palojärvi – Vuoden Yrittäjä 2021

Facebook
31.01.2022 | Maa- ja metsätalous

Kortesjärven yrittäjien Vuoden Yrittäjä 2021 tunnustus jaettiin tänä vuonna yrittäjälle, joka on mukana monessa. Hakeurakointi Palojärven toimenkuvaa kuuluu hakeurakoinnin lisäksi hakeraaka-ainepuun osto ja hakkeen myynti. Lisäksi turpeen pientuotannon puolestapuhuja, yrittäjä Jussi Palojärvi toimittaa talvikuukausina hakkeen mukana omalta suolta nostettua palaturvetta.

Jussi Palojärven mielestä hyvää kuitupuuhaketta menee ehkä liian paljon polttoon.

- Puun energiakäytön kestävyyskriteereitä on tarkasteltava huolellisesti. Kaikki täysimittainen kuitupuu on pois teollisuudelta. Kuitupuuhake kuuluu polton sijasta sellukattilaan ja sen sijaan poltossa olisi syytä käyttää turvetta, Palojärvi painottaa.

Suomessa turpeella tuotetaan sähköä ja lämpöä yhdyskuntien ja teollisuuden yhdistetyssä ja erillisessä sähkön ja lämmön tuotannossa. Erityisesti kaukolämmön tuotannossa turpeella on merkittävä rooli tietyissä maakunnissa, kuten Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Palojärven mielestä turve parantaa merkittävästi Suomen energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta, minkä vuoksi turpeen tuotanto tulisi säilyttää edes jollakin tasolla.

- Tänä talvena turpeen energiakäytön merkittävät ominaisuudet on ollut nähtävissä täällä Pohjanmaalla. Marraskuun alussa lähtien Seinäjoki-Pietarsaari-Oulu akselilla turvetta on poltettu satoja rekkakuormia vuorokaudessa. Jos tämä määrä pitää korvata valmiilla hakkeella, sen tietävät kaikki alalla toimivat, ettei se välttämättä onnistu.

- Turpeen energiakäyttö on vähentynyt. kun turpeen verotusta on nostettu ja sen käsittelyä kiristetty kotimaisten politiikkatoimien vuoksi.

- Jos turpeen korvaava tuote on tuontihake, onko järkevää rahdata haketta ulkomailta Suomeen laivoilla ja kumipyörillä muun muassa Venäjältä yhä enemmän. Millainen ympäristöteko se oikein on, Palojärvi ihmettelee.

Turve on viime vuosikymmeninä ollut olennainen osa Suomen energiahuoltoa. Parhaimmillaan miljoonan suomalaisen kotia, koulua tai työpaikkaa on lämmitetty turpeella. Energiaturve on kotimainen polttoaine, joka on korvannut ennen kaikkea hiiltä. Turpeen merkitystä on lisännyt se, että turve mahdollistaa seospoltossa muiden vaikeammin hyödynnettävien polttoaineiden, kuten metsähakkeen ja peltobiomassojen, käyttöä. (Lähde: Turveinfo)

Uusiutuvan energian haketusta ja kuljetusta

Hakeurakointi Palojärven toiminta alkoi 1980 luvun alkupuolella. Yrityksen päätoimiala on hakeurakointi ja toimialueena on Etelä ja Keski-Pohjanmaa.

- Teemme haketusurakointia hakkuutähteistä, kokopuurangasta ja jossain määrin haketamme myös kuitupuuta. Urakoimme valmista haketta ja hoidamme hakkeen kuljetuksia asiakkaillemme. Syksyllä haketetaan paljon maatila- ja pienasiakkaille, talvella pääasiassa isommille toimijoille. Yhteistyökumppaneitamme ovat mm. lähialueen kunnat ja energiaosuuskunnat sekä lukuisat maatilat. Toimitamme haketta paljon mm. broilerikasvattamoille, Palojärvi kertoo

- Meillä on oma metallipaja, jossa teemme koneiden korjausta ja huoltoa. Vuodesta 2007 lähtien yritys on tuottanut myös energialämpöpalveluja. Kortesjärven keskustassa meillä on 300 kilowattinen lämpökeskus, josta toimitetaan lämpöä kahteen vanhusten hoitokotiin.

Jussi Palojärven lisäksi yritys työllistää 2-3 henkilöä ympäri vuoden, kesäisin työntekijä määrä lisääntyy.

- Kalustoa on kehitetty, lisätty ja uusittu. Tänä päivänä haketta tehdään kahdella autohakkurilla. Kaikki hakkurit ovat suunniteltu ja toteutettu omalla pajalla.

Lisäksi käytössä on kaksi hakkeen kuljetusautoa ja energiapuun siirtoon on metsätraktori.

- Ostamme hakepuuleimikoita pystykaupalla. Leimikoiden hakepuut kaadetaan omalla giljotiinikouralla varustetulla kaivinkoneella. Kuljetus- ja haketuspalvelujen järjestämisessä on aina lähtökohtana asiakkaan toiveet ja tarpeet. Tavoitteenamme onkin toimittaa joustavasti haketta oikeaan aikaan ja paikkaan, Jussi Palojärvi luonnehtii yrityksensä toimintaa.

Hyvälaatuinen hake varmistaa lämpölaitoksen vaivattoman ja turvallisen käytön

Palojärvi pitää bioenergian tuotantoa erinomaisena mahdollisuutena metsäteollisuuden elinkeinojen monipuolistamiseksi.

- Energiapuu on kotimainen ja paikallinen, sekä ympäristön kannalta hyvä ratkaisu energiantuotantoon. Puuenergian kasvava käyttö edistää metsien hoidon tasoa, nopeuttaa metsien puuston tuottoa ja turvaa metsäteollisuuden paikallista puuraaka-aineen hankintaa myös tulevaisuudessa.

Haketusurakoitsija jalostaa energiapuun hakkeeksi.

Palojärvi toteaa, että hakkeen laatu on yleensä hyvä, kun hankintaketjussa kaikki toimivat vastuullisesti päämääränään hyvälaatuinen hake.

- Hyvästä laadusta hyötyvät kaikki puun myyjästä energian tuottajaan. Metsähakkeessa kuivuus on tärkein ominaisuus. Kuivuuteen voidaan vaikuttaa oikealla energiapuun varastoinnilla. Hakkuutähteen ja muun rankapuun annetaan kuivua tien varressa noin vuosi, jonka jälkeen ne haketetaan. Myös syksyllä ja talvella haketetaan paljon energiapuuta, jolloin varastoinnilla on ratkaiseva osuus kosteuden vähentämisessä. Talvella haketettavissa erissä varastoinnilla ja kasojen peittämisellä on ratkaiseva osuus kosteudenvähentämisessä, Jussi Palojärvi selvittää.

Tuulivoimala Kortesjärvellä

Marraskuussa 2014 Jussi Palojärvi toteutti kahden yhteistyökumppaninsa kanssa 2,5 megawatin tuulivoimalan. Kauhavalaisen tuulivoiman kehittämiseen erikoistuneen Tuuliveikot Oy:n tuulivoimala sijaitsee Kortesjärvellä ja tuottaa sähköä Ähtävän sähkövoiman verkkoon paikalliseen kulutukseen.

- Suomi on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa ja lähes päästötöntä. Lisäksi tuulivoiman rakentaminen kasvattaa kotimaassa tuotetun energian osuutta ja vähentää tuontiriippuvuutta, Jussi Palojärvi toteaa.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia