Kaucon Oy esitteli FinnMETKOssa uudenlaisen polttoaineen kuljetussäiliön

Uuden säiliön mallikappale on ensimmäistä kertaa julkisesti nähtävänä FinnMETKOssa.
Uuden säiliön mallikappale on ensimmäistä kertaa julkisesti nähtävänä FinnMETKOssa.
22.08.2024 | Yrityselämässä tapahtuu, Maa- ja metsätalous

Kaucon Oy on erikoistunut UN-hyväksyttyjen IBC-säiliöiden (Intermediate Bulk Container) valmistamiseen. Kauconin IBC-kontteja ja suurpakkauksia käytetään esim. elintarvike- ja kemikaaliteollisuudessa sekä ympäristö- ja kuljetusaloilla. UN-tyyppihyväksytyt säiliöt soveltuvat sekä varastointiin että maa- ja merikuljetuksiin. Kauconin tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa.

Jo nyt monet koneurakoitsijat käyttävät polttoaineen kuljetukseen työmaille Kauconin kehittämää kestävää ja erittäin huoltovapaata 1 000 litran IBC-säiliötä, jonka mallinimi on Motocube.

1 000 litran Motocube IBC-säiliö.


Vuoden 2024 FinnMETKO-tapahtumassa Kaucon esitteli Motocuben rinnalle uudenlaisen, kekseliään polttoainesäiliön.

– Uusi 500 litran IBC-säiliö on juuri läpäissyt tyyppitestauksen, yrittäjä Asko Mertanen kertoo.

Uuden säiliön mallikappale oli ensimmäistä kertaa julkisesti nähtävänä FinnMETKOssa. Se herätti runsaasti mielenkiintoa.

Luja ja käytännöllinen terässäiliö

Mikä Kauconin uudessa säiliössä sitten on poikkeuksellista?

– Ensinnäkin kestävyys, josta johtuvat pitkä käyttöikä ja erinomainen kuljetusturvallisuus, vastaa Henri Mertanen.

– Säiliömme on tehty ruostumattomasta teräksestä, joka mekaanisessa lujuudessa päihittää polttoainesäiliöissä usein käytetyn muovin. Teräs kestää iskuja ja erilaisia olosuhteita, eikä se haurastu ajan oloon kuten muovi.

Viidensadan litran vetoisena säiliö on sopivan kompakti lava- tai pakettiauton kyytiin. Lisäksi säiliö on kaksiasentoinen: sitä voidaan kuljettaa ja käyttää pystyasennossa tai lappeellaan, mikä mahdollistaa kuormatilan hyödyntämisen parhaalla mahdollisella tavalla.

– Jos säiliö on esimerkiksi pakettiautossa väliseinää vasten pystyssä, loput kuormatilasta on vapaasti käytettävissä, ja operointi onnistuu sivuovesta. Säiliön optimoitu rakenne yhdistettynä teräksen erinomaiseen lujuus-painosuhteeseen takaavat alhaisen omapainon. Tyhjän säiliön siirtely on helppoa.

Turvallisuutta ja taloudellisuutta

Ympäristöä saastuttavien polttoainevuotojen ja myös varkauksien riski tulee minimoiduksi, kun polttoainetta ei säilytetä pitkiä aikoja omissa oloissaan työmailla.

– Tiukentuneet ympäristömääräykset estävät nykyisin suuren polttoainesäiliön jättämisen pohjavesialueille, Henri Mertanen huomauttaa.

Mukana kuljetettava säiliö sopii urakoitsijoille, joiden koneilla ei oikein voi käydä asemilla tankkaamassa. Se mahdollistaa myös polttoaineen hinnanvaihteluiden hyödyntämisen.

Asko Mertanen mainitsee, että uutuustuote sopii hyvin maatiloillekin.

– Tilat ovat nykyisin suuria ja koneet raskaita. Polttoainetalouden kannalta voi olla järkevää tankata traktori pellon laidalla sen sijaan, että ajaisi sillä edestakaisin tilan keskuspaikalle tankkaamaan.

Kierrätettävää metallia

Säädösten mukaan muovisilla säiliöillä on yrityskäytössä rajoitettu enimmäiskäyttöikä säiliön kunnosta riippumatta. Metallista säiliötä voi käyttää niin kauan kuin se on kunnossa, kunhan määräaikaistarkastukset on tehty.

Hankintakustannus on syytä suhteuttaa tuotteen elinkaareen, joka Kauconin tapauksessa lasketaan kymmenissä vuosissa, jos säiliötä käytetään ja huolletaan asianmukaisesti. Hankintahinta on kuitenkin yllättävän edullinen.

– Tässä tulee kuvaan mukaan valttikorttimme myös kiertotalouden kannalta. Pitkän elinkaaren omaava terässäiliö on käyttöikänsä jälkeenkin kierrätettävissä, kun taas käytöstä poistettu muovisäiliö on periaatteessa ongelmajätettä, korostavat Asko ja Henri Mertanen.

Kotimainen perheyritys

Asko Mertanen perusti Kaucon Oy:n vuonna 1989.

– Olemme toimineet 35 vuotta, ja tarkoitus on toimia vähintään seuraavatkin 35 vuotta. Olemme asiakkaillemme luotettava kumppani, Asko Mertanen sanoo.

Yrityksen toiminnassa on tiiviisti mukana seuraavan sukupolven edustajana Henri Mertanen.

– Meillä on pitkä ja laaja-alainen kokemus esimerkiksi vaarallisten aineiden kuljetuksessa käytettävistä konteista. Kokemus on etu tuotekehityksessä.

IBC-pakkausten ohella Kaucon Oy tekee sopimusvalmistusta kotimaiselle konepajateollisuudelle.

www.kaucon.com


[email protected], puh. 0400 572 638
[email protected], puh. 0400 625 045



Kauconilta myös IBC-kuljetuspakkausten VAK-määräaikaistarkastukset

IBC-tuotteiden valmistamisen lisäksi Kaucon Oy tarjoaa asiantuntijapalveluita konttien ja suurpakkausten tarkastuksiin ja huoltoon liittyvissä asioissa.

Kaucon Oy on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymä toimija vaarallisten aineiden IBC-kuljetuspakkausten VAK-määräaikaistarkastuksiin, jotka on tehtävä 2,5 vuoden ja 5 vuoden välein.

– Asiakas voi joko toimittaa kontit toimipisteellemme Kontiolahden Uuron teollisuusalueelle tarkastuksia varten, tai voimme käydä tekemässä tarkastukset asiakkaan luona – jopa maastossa. Meillä on tähän tarkoitukseen sopiva maastokelpoinen kalusto ja modernit välineet, Asko Mertanen kertoo.

– Tarkastuskäyntien asiakkaat ovat painottuneet itäiseen Suomeen. Tarkastamme sekä Kaucon Oy:n että muiden valmistamat kontit.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia