
Maaseutuelinkeinojen työehtosopimus 2025

14.03.2025 | Maa- ja metsätalous, Yrityselämässä tapahtuu
Maaseutuelinkeinojen uusi työehtosopimus tuo useita muutoksia palkkaukseen, työoloihin ja työnantajien velvollisuuksiin vuosille 2025–2027. Alla keskeiset pääkohdat uudistuksista.
Yleiskorotus
- 1.5.2025: 26 senttiä/tunti tai 44,72 euroa/kuukausi
- 1.5.2026: 31 senttiä/tunti tai 53,32 euroa/kuukausi
- 1.5.2027: 27 senttiä/tunti tai 46,44 euroa/kuukausi
Palkkataulukon vaativuusryhmien tuntipalkkoja korotetaan vastaavasti.
Yleiskorotus annetaan työntekijöille, jotka ovat toukokuun vaihteessa työsuhteessa.
Työnantajan tiedotusvelvollisuus
Työnantajan on huolehdittava, että työntekijät saavat nähtävilleen työehtosopimuksen, työpaikan nähtävillä pidettävän lainsäädännön, työvuoroluettelon, mahdollisen työaikasuunnitelman, tiedon työterveyshuollon järjestämisestä ja työterveyshuoltolain mukaisen työpaikkaselvityksen. Työntekijöillä tulee olla saatavilla myös tieto työpaikalle valitusta luottamusmiehestä ja työsuojeluvaltuutetusta. Ulkomailta rekrytoitavien työntekijöiden on saatava työehdot ja työehtosopimus kirjallisena jo rekrytointivaiheessa lähtömaahan ennen Suomeen tuloaan.
Määräaikaisen työsuhteen päättyminen
Jos työntekijä lopettaa työnsä ilman sopimusta ennen työkauden päättymistä, työnantajalla on oikeus pidättää yhden päivän palkka. Tämä edellyttää, että työsopimuksessa on sovittu työsuhteen päättymispäivämäärä. Työnantajan oikeudesta pidättää palkka on ilmoitettava työntekijälle kirjallisesti työsopimuksessa työntekijän ymmärtämällä kielellä. Työnantaja saa pidättää edellä sanotun määrän työntekijälle maksettavasta lopputilistä noudattaen mitä työsopimuslain 2 luvun 17 §:ssä on säädetty työnantajan kuittausoikeudesta. Tämä ei koske koeaikapurkua. Yhden päivän palkalla tarkoitetaan työntekijän vaativuusryhmän mukaista tuntipalkkaa työsopimuksessa sovitun päiväkohtaisen työajan osalta.
Työsuhteinen toiminta
Jos työntekijä, joka on palkattu metsämarjojen tai muiden luonnontuotteiden poimintaan tai keruuseen, myy työnantajalleen säännöllisen työaikansa ulkopuolella poimimia luonnonmarjoja tai muita luonnontuotteita, näiden poiminta ja keruu katsotaan työsuhteessa tapahtuvaksi toiminnaksi ja työntekijän työajaksi.
Työajan laskenta ja matka-ajan korvaukset
- Työpaikan vaihtaminen kesken työpäivän lasketaan työaikaan.
- Vihannesten, hedelmien, puutarhamarjojen, metsämarjojen tai muiden luonnontuotteiden punnitus- ja pakkausaika maksetaan tehtävään nimetylle työntekijälle henkilökohtaisena tuntipalkkana.
- Luonnontuotteiden poiminnassa ja keruussa kaikki työn tekemispaikalle kulkemiseen ja kuljettamiseen liittyvät kulut maksaa työnantaja. Työaika alkaa työn tekemispaikalla metsässä. Mikäli yhdensuuntainen matka ylittää 80 kilometriä, maksetaan työntekijälle sen ylittävältä matka-ajalta korvauksena jokaiselta alkavalta tunnilta yhden tunnin tuntipalkkaa vastaava matka-ajan korvaus. Meno- ja paluumatka tarkastellaan erikseen.
- Kuljettajalle muiden työntekijöiden ja työvälineiden kuljettaminen on työaikaa eikä hänelle makseta edellä mainittua matka-ajan korvausta.
Loppupalkka määräaikaisissa työsuhteissa
Loppupalkka maksetaan viipymättä, mutta viimeistään viiden työpäivän sisällä määräaikaisissa työsuhteissa. Mikäli maasta poistuva kausityöntekijä viimeistään kaksi viikkoa ennen työsuhteen sovittua päättymistä esittää työnantajalle todisteellisen tiedon matkalipusta, jonka lähtöpäivä sijoittuu edellä mainittuun 5 päivän ajanjaksoon, työnantaja on velvollinen maksamaan loppupalkan ennen lähtöä. Työnantajalla ei ole oikeutta muuttaa määräaikaisen työsopimuksen kestoa matkalipun esittämisen jälkeen.
Lomautus
Kun kyseessä on alalla tavanomainen, säännöllisesti vuosittain toistuva ja tuotannosta johtuva työvoimatarpeen vaihtelu, toimeenpantavat lomautukset eivät kuulu yhteistoimintalain mukaisten neuvotteluvelvoitteiden piiriin. Tällöin työnantajan tulee lomautusilmoitusta antaessaan selvittää työntekijälle toimenpiteet, perusteet, vaikutukset ja vaihtoehdot. Toimenpiteestä tulee ilmoittaa mahdollisimman pian työntekijöitä edustavalle luottamusmiehelle, muulle työntekijöiden edustajalle tai, milloin sellaista ei ole valittu, työntekijälle.
Kulut ja majoitus
- Komennustyömatkalla aterian saaminen puolittaa kulukorvauksen.
- Työnantaja ei saa periä työntekijältä maksua rekrytoinnista, työhön perehdytyksestä tai Suomeen ja Suomesta pois matkustamiseen liittyvistä palveluista, eikä korkoa mahdollisesta työntekijän matkakulujen rahoittamisesta. Työnantajan velvollisuutena on tiedottaa työntekijälle, että mikään taho ei saa periä työntekijältä edellä mainittuja maksuja.
- Työnantaja huolehtii tarvittaessa kausityöntekijän kuljettamisesta järjestämänsä majoituspaikan ja lentokentän tai muun maahan saapumispaikan välillä. Metsämarjojen ja muiden luonnontuotteiden poiminnan ja keruun osalta työnantaja vastaa kuljetuskustannuksista. Tämä velvollisuus johtuu siitä, ettei ole varsinaista työpaikkaa, kun ei ole tuotantoakaan.
- Työnantaja vastaa kausityöntekijän majoituksen asianmukaisuudesta viranomaisohjeistusten mukaisesti.
- Työntekijälle aiheutuvista kuluista on annettava tieto jo rekrytointivaiheessa. Mikäli työnantaja ja työntekijä sopivat, että kulut vähennetään rahapalkasta, saa työnantaja pidättää palkasta ainoastaan työntekijän kanssa etukäteen kirjallisesti sovitut rahamäärät. Sopimus on solmittava työntekijän ymmärtämällä kielellä. Kulujen perimisessä on huomioitava työsopimuslain 2. luku 17 §, eli ulosoton sääntöjä.
Lomaltapaluuraha
Lomaltapaluuraha maksetaan myös työntekijästä riippumattomasta syystä irtisanotuille työntekijöille, mutta jos tällä perusteella irtisanotun työsuhde päättyy lomakaudella (2.5.–30.9.), rahaa maksetaan vain maaliskuun loppuun asti ansaitun vuosiloman osalta.
Ikäkausitarkastukset ja vanhempainvapaa
- Työnantaja järjestää 50 vuotta täyttäneille vakituisille työntekijöille tarkastukset viiden vuoden välein. Työntekijä pääsee ikäkausitarkastusten piiriin, kun työsuhde on kestänyt viisi vuotta.
- Vanhempainvapaalla ei-synnyttävälle vanhemmalle maksetaan palkkaa ensimmäiseltä kuudelta arkipäivältä, jos työsuhde on kestänyt yli kuusi kuukautta.
Työturvallisuus ja välineet
Työnantajan on tarjottava metsämarjojen poimijoille asianmukaiset työvälineet, suojaimet ja juomavesi. Työntekijällä on oltava puhelin hätätilanteita varten.
Yhteenveto
Päivitetyt työehtosopimukset 2025 selkeyttävät työaikamääräyksiä ja vahvistavat työnantajien tiedotusvelvollisuuksia. Sopimukset edistävät myös työturvallisuutta ja varmistavat, että kausityöntekijöiden oikeudet toteutuvat rekrytoinnista aina työsuhteen päättymiseen asti.
MTA:n jäsenille löytyy nyt työehtosopimuksen käännöksiä ruotsin, englannin, venäjän ja ukrainan kielillä.
Ylipäänsä Maaseudun Työnantajaliittoon järjestäytyminen kannattaa! Järjestäytyneen yrityksen imago työnantajana on luotettavampi.
Työehtosopimuksen soveltamiskysymyksissä ottanette ystävällisesti yhteyttä Maaseudun Työnantajaliiton neuvontapalveluun, puh. 09 725 04500.
Sähköposti: [email protected]
Haluatko oman yrityksen esille tähän?
Katso myös tämä

Maaseutuelinkeinojen työehtosopimus 2023–2025
Maaseudun Työnantajaliiton ja Teollisuusliiton välisten neuvottelujen tuloksena Maaseutuelinkeinojen työehtosopimukseen tuli muutoksia 1.2.2023 alkaen.
Maa- ja metsätalous

Maaseutuelinkeinojen työehtosopimus ja optioratkaisu 2022–2023
Maaseudun Työnantajaliiton ja Teollisuusliiton välisten neuvottelujen tuloksena maaseutuelinkeinojen työehtosopimukseen on tullut muutoksia 1.2.2022 alkaen.
Maa- ja metsätalous