Pyydä tarjous

Nivalassa poikkeuksellisen monipuolinen maaseutunäyttely

Tuorerehu on nautakarjatalouden kannattavuudessa erittäin tärkeä. Alan uusimmalla tekniikalla arvokas sato saadaan hyvälaatuisena talteen. Nivalan Maaseutunäyttelyssä on mahdollista seurata uusimman nurmenkorjuutekniikan toimintaa. Viljelykiertoon olennaisena osana kuuluva nurmen oikeaoppinen lopettaminen muodostaa hyvän pohjan tuleville kasveille. 
Tuorerehu on nautakarjatalouden kannattavuudessa erittäin tärkeä. Alan uusimmalla tekniikalla arvokas sato saadaan hyvälaatuisena talteen. Nivalan Maaseutunäyttelyssä on mahdollista seurata uusimman nurmenkorjuutekniikan toimintaa. Viljelykiertoon olennaisena osana kuuluva nurmen oikeaoppinen lopettaminen muodostaa hyvän pohjan tuleville kasveille. 
27.06.2022 | Maa- ja metsätalous

Nivalan kaupunki tarttui koronan hellittäessä otettaan tilaisuuteen ja järjestää monipuolisen maaseutunäyttelyn elokuun 19.-20. päivä. Näyttely poikkeaa tavanomaisesta maaseutunäyttelystä nykyaikaista teknologiaa esittelevillä työnäytöksillään.

Kumpanakin päivänä on aamupäivällä Agroteknoa Jokilaaksoihin -hankkeen järjestämä säilörehun korjuunäytös, jossa on paikalla kaikki maamme merkittävät rehunkorjuukoneita markkinoivat koneliikkeet. Kun rehu on korjattu, näytös jatkuu iltapäivän puolella maanmuokkauskoneiden esiinmarssilla, jossa keskitytään kustannustehokkaaseen nurmen uusimiseen. Vahvalla nautakarja-alueella nimenomaan säilörehun korjuu ja uuden nurmen perustaminen ovat kannattavan talonpidon kulmakiviä.

Yleisön turvallisuuden varmistamiseksi työnäytökset järjestetään näyttelyalueesta erillään Ylivieskaan johtavan tien toisella puolella. Matkaa näyttelyalueen ja työnäytösalueen väillä ei kuitenkaan ole kuin reilut sata metriä.

Näytteilleasettajia on kesäkuun puoliväliin mennessä ilmoittautunut jo reilut sata. Keskustan välittömässä läheisyydessä olevalla yli 30 hehtaarin kovapohjaisella nurmikentällä on vielä muutamia paikkoja vapaana. Nivalan Maaseutunäyttely on herättänyt kiinnostusta niin näytteilleasettajien kuin yleisönkin keskuudessa. Tähän lienee osasyynä se, että kyseessä on pohjoisen Suomen ainut maaseutunäyttely kuluvana kesänä. Pääyhteistyökumppanina ovat Valio, Agco Suomi, Maaseudun Tulevaisuus ja Suomalainen Maaseutu.

Maatalouden ohella palo- ja pelastustoimella on kattavat osastot, joissa esitellään kansalaisten turvallisuuteen liittyvää kalustoa ja opastetaan oikeaan toimintaan vaaran uhatessa. Valtakunnan tasolla olevaa turvallisuutta esittelee Kainuun prikaati. Näyttelyssä on kattava läpileikkaus joukko-osaston toiminnasta, jonka tehtävänä on huolehtia puolustusvalmiuden ylläpitämisestä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Kainuun Prikaati kouluttaa jääkäreitä, sissejä, tykkimiehiä, pioneereja, viestimiehiä, ajoneuvonkuljettajia ja huoltomiehiä Pohjois-Suomen erityisolot hallitseviksi joukoiksi.

Päälavalla on molempina päivinä tiukkaa asiaohjelma. Avajaispäivänä keskitytään huoltovarmuuteen ja kotimaiseen elintarviketuotantoon. Mukana panelissa on maatalousalan ykkösvaikuttajia, kuten esimerkiksi A-Tuottajat Oy:n ja A-Rehu Oy:n toimitusjohtaja Reijo Flink, MTK-Pohjois-Suomen toiminnanjohtaja Hanne Hurskainen ja ProAgria Oulun toimitusjohtaja Vesa Nuolioja. Panelikeskustelun puheenjohtajana toimii Maaseudun Tulevaisuuden toimituspäällikkö Stina Haaso. Lauantaina päälavalla on vuorossa useita asiantuntijoiden esittämiä tietoiskuja uusiutuvasta energiasta ja maatilojen mahdollisuuksista energiaomavaraisuuden parantamiseen.

Kuten hyvissä näyttelyissä, ammattiasian lisäksi näyttelyssä on paljon kaikkia ikäryhmiä kiinnostavaa asiaa ja viihdykettä. Kotieläinpihassa lapset ja nuoret voivat kaikessa rauhassa tutustua eläimiin. Lapsille on järjestetty ohjelmaa ja aktiviteettejä pitkin päivää. Tämän lisäksi useamman kerran päivässä järjestetään erityisesti lapsille suunnattuja elävän musiikin konsertteja.

Poikkeuksellista näyttelyssä on myös se, että kaikki näyttelyvieraat kuljetetaan keskustan kaakkoislaidalla olevalta pysäköintialueelta linja-autolla suoraan näyttelyalueen pääportille. Nivalan kaupungin visitnivala-sivuilta löytyy runsaasti mielenkiintoisia tutustumiskohteita, joissa on helppo poiketa näyttelymatkan yhteydessä.

Teksti: Visa Vilkuna