OSAO haluaa turvata maatalouskoulutuksen ja hakee navetalle yhteistyökumppania

OSAOn navetta toimii maatalousalan opiskelijoiden oppimisympäristönä. Kuva: Jouni Ylisuutari
OSAOn navetta toimii maatalousalan opiskelijoiden oppimisympäristönä. Kuva: Jouni Ylisuutari
24.06.2024 | Maa- ja metsätalous, Koulutus ja opiskelu

Koulutuskuntayhtymä OSAOlla on vuonna 2006 valmistunut robottinavetta Muhoksen Matokorvessa. Toimintaympäristön muutosten vuoksi OSAO hakee nyt navetalle yhteistyökumppania.

OSAOn maatalousalan koulutus on keskittynyt Muhokselle, missä alalla on pitkät perinteet. Maatalousalan perustutkinto-opiskelijoita on tällä hetkellä reilu 150 ja kevään yhteishaussa koulutukseen oli jälleen hyvin hakijoita.

Kun ammatillinen koulutus muuttui osaamisperusteiseksi, oppilaitosten omien oppimisympäristöjen tarve on vähentynyt ja koulutusten toteutus on siirtynyt yhä enemmän työpaikoille.

OSAOn navetassa on reilut 100 nautaa, joista noin 60 on lypsylehmiä ja loput nuorta karjaa. Vuonna 2006 valmistuneessa navetassa on Delavalin lypsyrobotti, 3-paikkainen tandemlypsyasema, sekä koneellinen ilmanvaihto ja lannanpoisto.

Tila tuottaa maitoa Valiolle, ja viime vuonna maidon keskituotos oli noin 10 000 kg. Matokorvessa on navetan lisäksi peltopinta-alaa 112 hehtaaria, sekä 2010-luvulla rakennetut kuivaamo, konehalli ja konekatos.

– Haemme navetalle sitoutunutta ja vastuullisesti toimivaa yhteistyökumppania, jolla on halu kehittää, kuvailee yksikönjohtaja Ville Bräysy OSAOn tiedotteessa.

Navettayhteistyö sopii hyvin esimerkiksi kasvuhaluiselle yrittäjälle, joka haluaa laajentaa toimintaa, mutta ei ole valmis investoimaan omaan robottinavettaan.

Vastaavia kumppanuuksia on jo toteutettu muissa alan oppilaitoksissa, ja niistä on saatu rohkaisevia kokemuksia. OSAO haluaa kuunnella yrittäjiä herkällä korvalla, ja tavoitteena on löytää sellainen yhteistyökuvio, joka on molemmille osapuolille kannattava.


Tekstilähde: Koulutuskuntayhtymä OSAO

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä