Pyydä tarjous

Energiansäästöä aurinkosuojauksella

Kuvalähde: Pixabay
Kuvalähde: Pixabay
04.07.2022 | Rakentaminen

Auringosta säteilee maahan valtavasti energiaa, joka tunkeutuu ikkunoiden lävitse rakennuksiin. Kun säteily törmää sisätilan pintoihin se muuttuu lämmöksi, johtuu rakenteisiin ja lämmittää tilaa.  

Lämpösäteilyksi muuttunut aurinkoenergia ei kykene poistumaan yhtä sujuvasti kuin se tuli sisään. Nykyaikaiset energiatehokkaat ikkunat ja muut rakenteet edesauttavat lämmön sisällä pysymistä, jolloin tarvitaan koneellista viilennystä.

Aurinkosuojaus on avainasemassa, kun parannetaan valmiiden rakennusten energiatehokkuutta ja päivänvalon hallintaa sekä kehitetään uudisrakentamisen matalaenergiasuunnittelua.

Aurinkosuojausteknologiaa ei Suomessa vielä hyödynnetä kovin paljoa, vaikka sillä on suuri vaikutus energiankulutuksen vähentämiseen ja rakennetun ympäristön hiilijalanjäljen pienentämiseen.

– Oleellista on aurinkosuojauksen kokonaisvaltainen suunnittelu, korostaa Artic-Kaihdin oy:n projektimyyntipäällikkö Juhana Repo.

Parhaassa tapauksessa aurinkosuojaus, valaistus, jäähdytys ja ilmanvaihto eivät olisi toisistaan erillisiä osa-alueita, vaan kuuluisivat kaikki samaan järjestelmään, jonka toiminnot ymmärtävät toisiaan ja reagoivat toisiinsa olosuhteiden optimoimiseksi. Esimerkiksi kun screenit laskeutuvat, jäähdytysteho vähenee ja valaistusteho säätyy vallitsevan olosuhteen mukaan.  

– Jos aurinkosuojaus huomioidaan jo rakennuksen suunnittelun alkuvaiheessa, sen investointihinta ei lisää kokonaiskustannuksia, sillä aurinkosuojauksen kustannukset voidaan säästää jostakin muusta osa-alueesta, yleensä jäähdytyksestä, Juhana Repo kertoo.

Käytössä ollessaan aurinkosuojausjärjestelmä alkaa tuottaa säästöä, kun rakennusta ei tarvitse voimakkaasti jäähdyttää tai tarpeettomasti valaista. Vähentynyt energiantarve rakennuksen elinkaaren aikana on myös ympäristön kannalta erinomainen asia. Energiankulutus optimoidaan hyödyntämällä auringosta saatavaa lämpöenergiaa talvella ja pitämällä lämpö ulkona kesällä.

Taloudellisten ja ekologisten hyötyjen lisäksi asiantuntevasti toteutettu aurinkosuojaus takaa myös parhaan mahdollisen asumis- tai työskentelyviihtyvyyden. Olosuhteiden mukaan automatisoidusti liikkuvat aurinkosuojat varmistavat, että aurinkosuoja on aina oikeassa asennossa. Tällöin paahtava lämpö ja häikäisevä valo torjutaan ulos. Samalla pystytään kuitenkin turvaamaan riittävä luonnonvalon saanti.