Kesäparatiisi taloyhtiön pihaan

Mukava penkki puun varjossa, istutuslaatikoita, grillipaikka vai kesäkanoja? Taloyhtiön pihan kehittämisessä vain asukkaiden mielikuvitus on rajana. Kuva: Adobe Stock, Taina Sohlman. 
Mukava penkki puun varjossa, istutuslaatikoita, grillipaikka vai kesäkanoja? Taloyhtiön pihan kehittämisessä vain asukkaiden mielikuvitus on rajana. Kuva: Adobe Stock, Taina Sohlman. 
04.07.2022 | Rakentaminen

Suomalaiseen kesälomakuvastoon kuuluu vahvasti mökki ja järvimaisema. Miljoonille suomalaisille tutumpi kesämaisema on kuitenkin oman kerrostalon piha. Voisiko taloyhtiön pihasta tehdä kesäparatiisin? Lue ideat viihtyisään kerrostalopihaan.

– Kaupunkiasumisessa muiden huomioiminen kuuluu asiaan. Näin kaikki saavat nauttia kesästä hyvillä mielin, muistuttaa Isännöintiliiton viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Liina Länsiluoto.

1. Taloyhtiön puutarhassa vain asukkaiden yhteinen mielikuvitus on rajana

Kerrostalonkin pihan voi saada kukoistamaan yhtä hienoksi kuin mökkipuutarhan. Pihan kehittämisen pelisäännöt kannattaa sopia yhdessä joko taloyhtiön hallituksessa tai yhtiökokouksessa.

2. Puut tarjoavat viileyttä

Taloyhtiön pihan puut tarjoavat viihtyisyyttä ja suojaa sekä asukkaille että vaikkapa alueen linnuille. Tutkimusten mukaan puusto voi todella auttaa kesäkuumalla. Varjoisa piha-alue voi olla helteillä jopa useamman asteen viileämpi kuin paahteinen asfalttiviidakko.

3. Kasveista kauneutta ja hyötyä

Myös taloyhtiön puutarhakasvit voivat olla hyvin monipuolisia. Kukkien lisäksi taloyhtiön pihalle voidaan laittaa esimerkiksi viljelylaatikoita hyötykasveineen. Niiden hoidosta ja sadon syömisestä kannattaa jälleen sopia yhdessä asukkaiden kesken.

4. Nurmikko vai niitty?

Perinteisen pihanurmikon vaihtoehtona taloyhtiössä voidaan miettiä niityn tai esimerkiksi ajamattomien niittysaarekkeiden tekemistä taloyhtiön pihalle.

5. Korttelipihalla lisää tilaa kaikille

Jos ruoho on vihreämpää naapurin puolella, naapuruston pihojen yhdistäminen voi kuulostaa houkuttelevalta. Helsingissä on käynnissä hanke, jossa kehitetään mallia yhteisten korttelipihojen luomiselle.

6. Kesäkanala pihalle?

Joissakin kerrostaloissa maalaistunnelmaa on tuotu pihaan jopa omalla kanalalla: www.kotitalolehti.fi/kesakanoja-taloyhtion-pihalle/. Kaupunkikanalat ovat varsin harvinainen ilmiö, mutta toki hauska idea talon asukkailta. Jos oman taloyhtiön pihalle haaveilee tällaista, pitää asia viedä taloyhtiön hallituksen päätettäväksi.

7. Haaveissa pihajuhlat? Hengailla saa mutta ei häiritä

Onko taloyhtiön piha niin kiva, että sinne tekee mieli kutsua kavereitakin? Pääsääntö vieraiden kutsumisessa on, että hengailla saa, mutta ei häiritä.

8. Paratiisiin kuuluu muiden huomioiminen

Kerrostalon kesäparatiisiin kuuluu muiden huomioiminen. Jotta järjestyssäännöt ja pihan käytön säännöt ovat kaikille selvät ja reilut, niistä kannattaa päättää yhtiökokouksessa. Järjestyssääntöjen nojalla myös taloyhtiön on tarvittaessa helpompi puuttua epätoivottuun käyttäytymiseen.

Tekstilähde: Isännöintiliitto

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia