Pyydä tarjous

Päivä Loviisan Asuntomessuilla

Digipalvelut
18.08.2023 | Rakentaminen

Loviisan Asuntomessuja sanoittivat lumoava merimaisema, upeat kodit sekä vilpitön tunnelma. Asuntomessuorganisaatio, rakennuttajat sekä tapahtumassa esillä olleet brändit tekivät mielestäni vahvan suorituksen. Loviisan asuntomessut järjestettiin Loviisan Kuningattarenrannassa 7.7.–6.8.2023.

Asuntomessujen mediapäivään osallistumiseni peruuntui viime hetkellä ja kesälomareissunikin suuntautui toisaalle. Kotiin palattuani huomasin, että menossa on Loviisan Asuntomessujen viimeinen viikko – nyt tarvittiin nopeita liikkeitä. Kiitos messujen mediaorganisaation nopean reagointikyvyn, sain vierailun onnistumaan toiseksi viimeisenä messupäivänä, joka oli samalla kesälomani toiseksi viimeinen päivä. Oliko tämä sitten uhka vai mahdollisuus kesäloman näkökulmasta – ainakin näin jälkikäteen ajateltuna se oli mahdollisuus.

Sää tuntui lämpimältä, joten shortsit sekä t-paita olivat varsin toimiva yhdistelmä. Lisäksi merituuli viilensi juuri sopivasti kohtalaisen lämmintä päivää.

Aloitin retkeni Asuntomessujen mediatoimistosta, mistä olen tottunut saamaan hyviä vinkkejä ja näin oli tälläkin kertaa. Mediatoimiston palvelualtis henkilökunta auttoi minua juttuaiheiden metsästyksessä. Tarjolla oli kaikki informaatio mitä keksinkään kysyä. Sain mukaani tarvittavan informaation, kupin hyvää kahvia sekä kangaskassin, josta löytyi mm. Asuntomessujen virallinen messuluettelo, Tekniikan Maailma sekä kynä muistiinpanoja varten.

Otin testimielessä käyttöön myös Asuntomessujen mobiiliapplikaation, jonka kautta alueen tiedot kohde-esittelyineen olivat helposti käsillä. Applikaatioon sisältyi myös varsin kätevä interaktiivinen kartta, josta sai helposti tietoa mm. alueen palveluista. Tämä mahdollisuus kannattanee pitää jatkossakin osana toimivaa messukokemusta.

Huomasin aluekartalla pitkospuut ja mediatoimistossa minua rohkaistiin valitsemaan juuri tuo kyseinen reitti varsinaiselle Asuntomessualueelle. Kaislikossa suhisi, mutta varsinaista ihmisten kuhinaa siellä ei ollut ja sain kävellä ihan itsekseni raikkaassa meri-ilmassa.

Kun saavuin tapahtuman ns. pääalueelle, ensimmäisenä silmiini osui Talo Lovisea, juuri tuo paljon puhuttu kelluva talo, joka esittelee yhtä suurta suomalaista vientimahdollisuutta, eli kelluvaa rakentamista.

Kelluvan talon hype näkyi myös kohteeseen jonottavien ihmisten määrässä, joten päätin ajoittaa vierailuni iltapäivän puolelle. Heti Lovisean viereen, kelluvan korttelin alueelle oli rantautunut kelluva venenäyttely.

Vene- ja Vapaa-ajannäyttely nähtiin Asuntomessujen yhteydessä ensimmäistä kertaa viime vuonna Naantalissa. Loviisan kelluvassa venenäyttelyssä oli tarjolla useita koeajettavia veneitä.

Sivuutin alueen kohtalaisen kovan tuulen vuoksi, mutta nyt mielessäni pyörii kysymys, miksi en käynyt koeajamassa veneitä, kun se oli mahdollista?. No, ensi kerralla olen taas viisaampi. Voisin kuvitella, että tapahtumien välinen yhteistyö jatkuu myös vuoden 2025 Asuntomessuilla Oulussa.

Seuraavaksi silmiini osui Rakennusapu Puumalaisen toteuttamat Loviisan Majakka – Tiiskeri sekä Loisto, jotka esittelevät tasokasta merenranta-asumista rivitalossa.

Merinäkymän lisäksi rivitalojen asukkaita hellitään omalla venelaiturilla. Kohteen asuintilat olivat valoisat ja toimivat. Myös kohteen keskeisin elementti, upea merimaisema, oli hienosti läsnä.

Kuulemani mukaan viereisen tontin rivitalokohde on nyt ennakkomarkkinoinnissa, joten merenranta-asumisesta kiinnostuneiden kannattaa olla yhteydessä Rakennusapu Puumalaiseen. Huomionarvoista on että yritys ei käytä kohteissaan lainkaan alihankkijoita, vaan toteuttaa ne 100 %:sesti omien työntekijöidensä voimin.

Modulaarista hirsirakentamista

Minua kiinnostivat myös alueella esillä olleet minitalot. Toimittaja opastetaan ystävällisesti Salvoksen kohteeseen, mistä löydän lukuisia pieniä hirsirakennuksia, kuten saunoja, aittoja ja saunamökin. Ihmisiä parveilee yllättävän paljon tässäkin kohteessa, mutta päätän hypätä rohkeasti sisään minitalojen maailmaan.

Vajaa 50-neliöinen saunamökki jonka lasitetulle terassille astun, ei vaikuta mitenkään erityisin miniltä, vaan jopa kohtalaisen tilavalta. Jatkan matkaani kohteen olohuone-tupakeittiötilaan ja vaikka kyseessä on minitalo, ihmisiä on sisällä toistakymmentä. Kohteesta löytyi lisäksi järkevän kokoinen makuuhuone ja rakennuksen perälle sijoitettu pesuhuone sekä sauna. Yllätyin miten paljon asioita oli saatu mahtumaan niin pieneen neliömäärään, ilman ahtauden tuntua.

Itseäni Salvoksen tuotteissa inspiroivat hirsi ja rakenteiden hengittävyys, mutta lisäksi rakennusten modulaarisuus ja rakentamisen helppous. Kaikki Salvoksen tuotteet rakennetaan tehtaalla valmiiksi moduuleiksi, jotka kuljetetaan tontille ja kasataan siellä valmiiksi rakennuksiksi muutamassa päivässä – pienemmät rakennukset ovat käyttövalmiita jo samana päivänä.

Kaikki tuotteet ovat täysin räätälöitävissä ja rakennuksia on mahdollista siirtää, mikäli nykyinen maisema alkaa tympiä. Rakennusten helppo laajennettavuus ansaitsee hieman huomiota. Jos haluaa rakentaa nyt hieman pienemmän kohteen, mutta tarvitseekin lisätilaa myöhemmin, riittää että tämä mahdollinen tarve huomioidaan kohteen suunnittelussa. Jälkikäteen on mahdollista tilata esim. pari makuuhuonetta lisää, mikäli kohteelle tulee enemmän käyttöä. Modulaarisuus ja sitä kautta rakentamisen kustannustehokkuus tehnee Salvoksen hirsitalotuotteesta erittäin vahvan haastajan muille hirsitalotoimittajille.

Näyttäviä taloja ja suurempia neliömääriä

Seuraavassa vierailukohteessa on mahdollista kokea jotain sellaista, mitä minitalot eivät välttämättä pysty tarjoamaan. Villa Kuningatarta voisi kuvailla sanoilla hulppea, valoisa ja kodikas. Tässä Jämerä-kivitalon toteuttamassa kodissa voisin nähdä itsenikin nauttimassa aamukahvia ja pulahtamassa kiireettömälle aamu-, päivä-, iltapäivä- ja iltauinnille terassilta löytyvään uima-altaaseen. Näkymät merelle on huomioitu kaikkialla talossa, missä se on ollut järkevää tai mahdollista toteuttaa. Vesielementistä nauttivalla perheellä on rannassa erillinen “venevaja” vesiurheiluvälineille. Jokainen kohteen makuuhuone on varustettu omalla vaate- ja kylpyhuoneella.

Yksikerroksinen Cabin Havsstrand esittelee modernia ekopuutaloasumista ja on saanut inspiraationsa vuosisadan puolivälin modernimista. Kohteen sisustuksessa näkyy vingate-henkinen 50- ja 60-lukujen design. Koko Loviisanlahden puoleinen seinä on pelkkää ikkunaa. Asukkaat tulevat varmasti viihtymään tässä talossa.

Arkkitehdin itselleen ja vaimolleen suunnittelema Queen’s Stone on rakennettu ylväästi kallion päälle. Erityisesti huomioni kiinnittyi tämän talon upeisiin sisustusvalaisimiin, jotka toivat hyvää svengiä sisätiloihin. Queen’s Stone on Wienerbergerin kennoharkoista rakennettu täystiilitalo.

Massiivinen, hengittävä runkorakenne on tehtaan esittelyn mukaan energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.

Keraamisen kennoharkon kerrotaan jatkavan tiilirakentamisen perinnettä. Poroton-harkkojen pääraaka-aineena toimii savi ja niiden eristävyys perustuu kennomaisen rakenteen sisään jäävään ilmaan, eikä se vaadi kaverikseen erillistä lämmöneristekerrosta.

Löytyisiköhän Wisdom Housesta vastauksia elämää suurempiin kysymyksiin.

Tommy Hellstenin Finnlog Wisdom House tarjoilee merinäkymän heti sisääntultaessa, sillä talon pienen sisäpihan seinät ovat lasia ja mahdollistavat läpi talon näkymät.

Esteettisesti hienon sisäpihan funktionaalisuus on itselleni pieni kysymysmerkki, tosin sitä kautta sisätiloihin tulvii paljon luonnonvaloa. Wisdom House ei tarjoile juurikaan pimeitä nurkkia, vaan sen tietynlainen selkeys ja ilmavuus on aistittavissa kaikkialla. Energia rullaa.

Wisdom Housen terassin letkeys on käsin kosketeltavaa. Tähän vaikuttaa varmastikin silminnähden tyytyväiset herrat tuoleissaan, nauttien upeista näkymistä.

Tämä kohde herätti ajatuksia, joten poistun ulkoalueelle mahdollisesti hiukan viisaampana.

Tommy Hellstenin Wisdom House tarjoili kävijöilleen viisauksia.

Nyt ihmisiä alkaa olla todenteolla messualueen tässä osassa ja päätän liikkua Talo Lovisean suuntaan, josko jono siellä olisi nyt hieman maltillisempi.

Matkalla Talo Lovisean suuntaan kehoni muistuttaa nesteytyksestä, mutta mukanani ei ole vettä. Tässä kohtaa muistan Škodan standilla tarjolla olleet vesipullot. Päätän käydä katsomassa liikenisikö minulle yksi. Ja kyllä, olihan niitä. Samalla teen ex tempore -päätöksen tarttua Škodan edustajan aiempaan tarjoukseen käydä koeajolla uudella Škoda Enyaq Coupé RS iV:lla ja jäätelöllä Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan kioskilla muutaman kilometrin päässä Loviisan keskustassa. Tässä voitaisiin puhua win-win-henkisestä diilistä kaikkien osapuolten osalta.

Kyseessä oli ehdottomasti hauskin eteeni tullut toiminnallinen mainoständi ja päätökseni käydä jäätelöllä ja kokeilemassa sähköautoilua oli ehdottoman järkevä. Tästä jäi hyvä fiilis ja ennen kaikkea erittäin hyvä maku suuhun. Matkalla eksyin myös hyvin sympaattiseen ja vintage-henkiseen Krinti-sekatavarapuotiin, mistä löysin mm. fanittamaani Passalacquan kahvia sekä luonto- ja ihmisystävällisiä konetiskitabletteja. Tarjolla oli mm. koriste-esineitä, vinyylilevyjä ja vaatteita. Kiva paikka löydöille ja todella ystävällinen palvelu, suosittelen pistäytymään. Kiitos Škoda ja Vanhan Porvoon Jäätelötehdas. Jäätelö ja auto olivat molemmat kaikin puolin maukkaita ja suorituskykyisiä.

Alueelle noin puolta tuntia myöhemmin palattuani, Talo Lovisean jono oli maltillistunut ja pääsin pienellä jonotuksella kohteeseen numero 8. Vaikka ulkona oli kohtalaisen tuulista, ei talo tosiaankaan huojunut tai heilunut, vaan pikemminkin vaikutti olevan erittäin hyvin ankkuroituna.

Kohteessa tuli väistämättä hieman asuntolaivafiilis, koska vesi oli todellakin ihan seinän vieressä. Ehkä myös materiaalivalinnat ja sisustusratkaisut saattoivat alleviivata asuntolaivamaisuutta, sillä talon rungon CLT-pinnat olivat vahvasti läsnä. Rungon rakennusmateriaalina käytetty CLT on kotimaista ristiinliimattua massiivipuuta (cross laminated timber). Talon kelluvuus tekee tietyistä rakenneratkaisuista maalle rakentamista kalliimpaa.

En tiedä olisinko itse valmis tällaiseen asumismuotoon, mutta olen varma että tällekin löytyy faninsa. Talo oli itsessään valoisa ja tässä kohteessa meri oli todellakin läsnä. Nähtäväksi jää, kuinka suomalaiset ottavat vastaan mahdollisuuden asua kelluvissa kortteleissa. Ainakin suomalaisen kelluvan rakentamisen vientimahdollisuuksiin tuntuu olevan kova usko.

Neljä tuntia kestänyt vierailuni oli nopeahko ja ennalta tarkasti suuntaviivoitettu, muutamia carpe diem -valintoja lukuun ottamatta. Messuilla olisi helposti saanut kulumaan ainakin kaksi extratuntia, mikäli olisin ruokaillut alueen ravintolassa ja käynyt koeajamassa veneitä. Messut olivat onnistuneet ja nähtäväksi jää, mitä uutta Oulu seuraavana Asuntomessujen näyttämönä tulee tarjoilemaan parin vuoden päästä. Kuulemani mukaan Oulun Asuntomessut sijoittuvat vanhalle huvila-alueelle, joka tulee näkymään mm. asuntomessukohteiden rakennuksissa sekä pihoilla. Yksi messuilla nähtävistä teemoista muodostunee älykkäistä kodeista.

Yritysmaailman Rakennusmaailma kiittää ja kuittaa!

Ps. käy vilkaisemassa myös kesäinen Reels-video Rakennusmaailman Instagramista.

Muita uutisia