Ramuddenilta ja Trafinolta kattavat ratkaisut infratyömaiden turvallisuuteen

Liikennejärjestelyt Kuopion Pellesmäessä. Kuva: Ramudden Oy Ab
Liikennejärjestelyt Kuopion Pellesmäessä. Kuva: Ramudden Oy Ab
26.06.2024 | Rakentaminen, Yrityselämässä tapahtuu

Toukokuun 2. pvä 2024 tilapäisten liikennejärjestelyiden ja turvallisuusratkaisujen asiantuntija Ramudden Oy Ab osti liikennemerkkejä ja kylttejä valmistavan Savon Kilpi Oy:n osakekannan. Savon Kilvestä tuli Ramudden Oy Ab:n tytäryhtiö.

Liikenteen varoitus- ja ohjaustarvikkeita myyvä ja vuokraava Trafino Oy on ollut jo syksystä 2021 lähtien osa Ramudden-konsernia.

– Trafino on ollut Savon Kilven suurin asiakas jo vuosia, ja olemme kehittäneet Savon Kilven tuotantoprosessia yhdessä. Halusimme varmistua, että meillä on tulevaisuudessakin hyvä saatavuus liikennemerkeissä, kertoo Petter Grönlund, Ramudden Oy Ab:n ja Baltian toimitusjohtaja.

– Nyt kun Ramuddenilla on oma valmistus, voimme valmistaa merkkejä myös Ruotsiin, ehkä Viroon ja muihinkin konsernin maihin.

– Trafinon toimipisteissä on aina ollut suuret merkkivarastot. Haluamme kysynnän kasvaessakin pystyä palvelemaan asiakkaita hyvin. Nyt voimme ajaa isoja bulkkieriä kaikenlaisia merkkejä ja ottaa niitä varastoon läpi vuoden. Ideana on, että merkit eivät saa varastosta loppua.

Petter Grönlundin mukaan vuokraustoiminta siirtynee jatkossa Ramuddenille, jolla on kuljetus- ja asennuskapasiteettia. Trafino panostaa myyntiin.

– Suuremmissa kaupungeissa, kuten Kuopiossa, Ramudden ja Trafino ovat toistaiseksi pysytelleet erillisissä toimipisteissä. Näin olemme ylläpitäneet markkinakattavuutta ja saavutettavuutta. Tarkastelemme jatkuvasti, missä synergiat ovat sellaisia, että olisimme vahvempia, jos toimisimme yhdessä osoitteessa.

Liikennejärjestelyt Puijonkadulla. Kuva: Ramudden Oy Ab

Trafino palvelee ripeästi

Trafinon Kuopion toimipisteen aluevastaava Martti Pakkanen kertoo, että varoitus- ja ohjaustarvikkeiden myynnin ja vuokrauksen ohella Trafino tarjoaa myös liikenteenohjaussuunnitelmia ja liikennejärjestelyitä niihin liittyvine toimituksineen ja asennuksineen.

– Trafinolla on nyt omissa riveissään liikenteenohjauksen suunnittelun ammattilainen.

– Toimitus- ja asennuspalveluissa teemme tiivistä yhteystyötä Ramuddenin kanssa.

Martti Pakkasen mukaan Trafinon siirtyminen Ramuddenin omistukseen syksyllä 2021 on tarkoittanut Trafinolle jykevämpiä resursseja toteuttaa isojakin hankkeita omin voimin, käyttämättä alihankkijoita.

– Asiakas saa laajan tuotevalikoiman ja monipuoliset palvelut saman katon alta.

Trafinon valttikorteiksi Pakkanen luonnehtii palvelualttiutta ja palvelun ripeyttä.

– Olemme ”nopean toiminnan yksikkö”. Liikenteenohjaustuotteet saa meiltä käytännössä välittömästi. Osaamme myös ohjeistaa asiakkaita tuotteiden oikeanlaiseen käyttöön.

Yhdeksi yleistyväksi tuotteeksi Martti Pakkanen mainitsee liikennemerkkien lyöntijalan.

– Iskukoneella lyödään maahan metalliankkuri, johon puolestaan kiinnitetään liikennemerkin putkivarsi. Etuina perinteiseen maahan kaivettavaan liikennemerkkijalkaan verrattuna ovat nopeus ja helppous.

Trafinon asiakkaita ovat pääasiassa infraurakoitsijat, niin isot kuin pienemmät, sekä julkiselta sektorilta kunnat ja kaupungit.

– Lisäksi palvelemme talonrakennusalaa sekä yksityishenkilöitä.

Digitaalinen työmaa on aina ajan tasalla

Ramudden Finland tarjoaa laitteita ja palveluita liikenneturvallisuuteen teillä, rakennustyömailla ja muissa infrahankkeissa. Koko Ramudden-konsernin laaja tuote- ja palveluvalikoima on asiakkaiden käytettävissä kaikissa toimipisteissä.

– Pystymme vastaamaan kaikenlaisiin asiakastarpeisiin. Kehitämme uusia tuotteita ja palveluita jatkuvasti, sanoo Petter Grönlund.

Esimerkkinä tuotekehityksestä Grönlund mainitsee digitaaliset ratkaisut, joiden tarjoamiseen Ramuddenilla osana kansainvälistä Work Zone Safety Groupia on vankkaa osaamista.

– Suunnittelupuolella tämä tarkoittaa esim. digitaalisesti 3D-mallinnettuja tilapäisiä liikennejärjestelyitä. Työmailla taas digitaalisuus tarkoittaa reaaliaikaista tilannekuvaa, monipuolista etävalvontaa ja tarvittaessa nopeaa reagointia.

– Esimerkiksi tilapäisten liikennevalojen akkuja on työmailla vaihdettu varmuuden vuoksi 1–2 viikon välein, vaikka yleensä niissä riittäisi virtaa pidemmäksi aikaa. Sen sijaan digitaaliseen työmaahan liitetty liikennevalon akkuvahti ilmoittaa lähestyvästä virran loppumisesta, jolloin akun vaihto tehdään vasta kun tarve on aito. Optimoitu huolto tuo kustannushyötyjä ja on ympäristöystävällistä, Grönlund kuvailee.

– Digitaalinen järjestelmä ilmoittaa myös muista häiriötilanteista, kuten kaatuneista liikennemerkeistä. Tällöin ei tarvitse käydä ajamassa päivittäistä tarkistuskierrosta.

Korkeudenvaroituspuomi Puijonkadulla. Kuva: Ramudden Oy Ab

Ramuddenin turvallisuuspalkinto Kuopioon

Ramudden järjestää vuosittain 28.4. vietettävän kansainvälisen työympäristöpäivän yhteydessä oman turvallisuusviikkonsa, jonka aikana jaetaan maittain Ramudden Global Safety Award -palkinto. Tänä vuonna Suomessa palkinnon voitti Kuopion toimipiste, joka on panostanut turvallisuuteen ja ottaa sen jokapäiväisessä työssään tarkoin huomioon.

– Olemme sitoutuneet työturvallisuuden ylläpitoon ja edistämiseen. Turvallisuushan meidän alaamme nimenomaan on, korostaa toimipisteen esimies Ismo Partanen.

– Asiakaspalaute on ollut hyvin positiivista.

Ismo Partasen mukaan huomionosoitus tuntuu mukavalta.

– Ramuddenin Kuopion toimipiste aloitti v. 2019, joten viisi vuotta olemme tehneet töitä ja kehittäneet asiakaspalvelua korkealle tasolle. Työ jatkuu.

Ramuddenin Kuopion toimipiste on keskittynyt palvelemaan maarakennusurakoitsijoita ja infrarakentamista.

– Asiakas saa halutessaan meiltä täysin valmiin kokonaisuuden, joka sisältää myös suunnitelmat ja luvat, Partanen mainitsee

Tällä hetkellä Kuopion toimipisteen toiminnassa painottuu siltatyömaiden osuus.

– Käynnissä on reilut 20 siltatyömaata, joissa on raskas suojaus sekä liikkujille että työntekijöille turvallisuuden takaamiseksi.

TMA-ajoneuvo. Kuva: Ramudden Oy Ab

Työmaiden turvallisuuden valvonnassa paljon parannettavaa

Ismo Partanen kertoo, että uusia asiakkaita tulee viikoittain.

– Turvallisuusvaatimukset tietyömailla ja muussa infrarakentamisessa kiristyvät jatkuvasti, joten osaamistamme tarvitaan. Meiltä löytyvät lääkkeet siihen, miten tietyömaasta saadaan turvallinen. Esimerkiksi moottoritiellä työskentelyn suojaamiseen tarvittavia törmäysvaimenninajoneuvoja eli TMA-ajoneuvoja on Ramuddenilla Suomessa kymmeniä kappaleita.

Viranomaisten ohjeistuksen mukaan TMA vaaditaan aina työntekijöiden suojaksi vilkasliikenteisellä ajoradalla, jossa nopeus on 60 km/h tai enemmän.

Aiheeseen liittyen Petter Grönlund huomauttaa, että vaikka Suomessa työmaaturvallisuuden säädökset ja vaatimukset ovat periaatteessa samalla tasolla kuin esim. Ruotsissa, valvonta ei Suomessa toimi kunnolla.

– Tarvittaisiin enemmän viranomaisia kentälle ja tien päälle katsomaan, että kaikki urakoitsijat ovat samalla tasolla ja täyttävät vaatimukset.

– Usein työmailla näkee säädösten vastaista tavaraa, kuten vaarallisia tai väärin asennettuja kaiteita. Tällaisissa tapauksissa tulisi ohjeistaa ja lopulta jopa sakottaa, jotta turvallisuuden tärkeys oivallettaisiin ja asennettaisiin oikeat välineet oikeisiin paikkoihin.

– Ramudden-konsernin tavoite on, että kaikki pääsisivät joka päivä turvallisesti kotiin. Tämä koskee niin työntekijöitä kuin autoilijoita ja muita tielläliikkujia, Grönlund toteaa.


Timpurintie 2, Toivala

[email protected], 050 478 0069

Lukkosalmentie 1, Kuopio

[email protected], 050 478 2287

www.trafino.fi

Facebook | LinkedIn | Instagram | YouTube

www.ramudden.fi

Facebook | LinkedIn | Instagram

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia