Pyydä tarjous

SSVP Älykoti perustuu langattomaan teknologiaan

Perinteisiä "johtoviidakoita" sekä elementtiseiniin tehtäviä putkituksia ja reikävarauksia voidaan vähentää merkittävästi käyttämällä langattomia kytkimiä ja lämpötila-antureita.
Perinteisiä "johtoviidakoita" sekä elementtiseiniin tehtäviä putkituksia ja reikävarauksia voidaan vähentää merkittävästi käyttämällä langattomia kytkimiä ja lämpötila-antureita.
09.03.2023 | Rakentaminen

Jyväskyläläisen SSVP Finland Oy:n toteuttama älykotiratkaisu tuo asumiseen energiasäästöä, mukavuutta ja turvallisuutta. Ja mikä tärkeintä, kokonaisuus on luotettava, tietoturvallinen, helppo käyttää ja kukkarokin siitä tykkää.

– Älykoteja tehdään tällä hetkellä eniten omakotitaloihin ja loma-asuntoihin, mutta valveutuneet asunnonostajat ja vuokralaiset haluavat asumiseensa älyä myös kerros- ja rivitaloissa. Nähdäkseni rakennuttajat ja taloyhtiöt ovat alkaneet oivaltaa tämän, toteaa toimitusjohtaja Kari Ojala.

Modernin teknologian hinta on kilpailukykyinen

SSVP:n älykotiratkaisun valttikortti on langattoman teknologian hyödyntäminen, mikä tuo rakentamiseen kustannustehokkuutta.

– Älykodeista on puhuttu jo kymmeniä vuosia, ja niitä on toteutettu KNX-tekniikoilla, jotka perustuvat väyläpohjaisuuteen ja kaapelointeihin. Kaapelointireittien löytäminen voi kuitenkin olla ongelmallista, ja kaapeleiden vetäminen nostaa rakentamisen kustannuksia, Ojala kuvailee.

Maailmalla on laaja kirjo langatonta teknologiaa, jota voidaan hyödyntää älykodissa. Kari Ojalan mukaan tuotteiden hinnat ovat laskeneet siinä määrin, että kustannustaso ei enää ratkaisevasti poikkea tavallisen sähköjärjestelmän tekemisestä, varsinkaan hyötyihin nähden.

– Perinteisellä teknologialla on vaikea toteuttaa esimerkiksi saunan valaistuksen kytkintä lauteiden luokse, mutta langattomalla teknologialla se on vaivatonta ja turvallista, kun kytkimeen ei tule jännitettä eikä siinä ole edes paristoja, sillä kytkin muodostaa tarvitsemansa sähkövirran painalluksesta, Ojala kertoo esimerkin.

– Olen leikillisesti todennut, että kun tässä on jo 30 vuotta voitu soittaa langattomasti vaikka Kiinaan, niin on jo aikakin saada lamppu syttymään langattomasti.

Langattomat kytkimet saadaan asennettua siististi ilman johdotuksia ja reikäporauksia. Langattomilla ja paristottomilla kytkimillä, joissa on jopa viiden vuoden takuu, voidaan myös himmentää valaistusta.

Mitä voidaan ohjata?

SSVP:n suunnittelemissa älykodeissa käyttökokemukset ovat olleet erittäin hyviä. Toimintavarmuus on ollut korkealla tasolla ja rakennuskustannuksissa on säästetty, kun kaapelointeja ei ole tarvinnut tehdä.

– Huomioimme sähköistyksissä mahdolliset tulevat tarpeet ja luomme valmiuden uusien toiminnallisuuksien käyttöönottoon, Kari Ojala kertoo.

Yksi älyteknologian ajankohtainen soveltamistapa on energiansäästö, jota syntyy pörssisähkön hintaa seuraavasta ja halvimpia tunteja hyödyntävästä ohjauksesta esimerkiksi lämminvesivaraajalle tai lattialämmitykselle.

Energiansäästön lisäksi älykodin ohjaukseen voi sisältyä turvallisuuteen ja asumismukavuuteen liittyviä toiminnallisuuksia. Lukuisat erilaiset liike-, lämpötila-, valoisuus-, paineilma-, ilmankosteus- ja vuotovahtianturit mahdollistavat älyohjauksien toteuttamisen vain mielikuvituksen ollessa rajana. Kaikki toimii yhdellä ohjausjärjestelmällä, puhelinapplikaatiolla ja yksinkertaisilla ohjauspainikkeilla.

– Meidän alaamme SSVP:ssä on sähkö- ja valaistussuunnittelu, mutta ymmärrämme myös, mitä tapahtuu LVI-puolella varsinkin ilmastoinnin ja lämmityksen osalta. Kun ohjausalusta ja komponentit toimivat sujuvasti yhteen, voimme ohjelmoida mitä erilaisimpia älytoimintoja asiakkaan haluamalla tavalla, Ojala sanoo.

Älyteknologia senioreiden asumisen tukena

Yksi älykodin osa-alue liittyy ikäihmisten asumiseen. Ikääntyneiden turvallista ja mukavaa asumista omassa kodissa on syytä tukea, kun väestö ikääntyy, ja samaan aikaan vallitsee hoitajapula.

– Turvallinen, lämmin ja hyvin valaistu koti on arvo sinänsä, mutta älykotiin voi kuulua myös terveyden ja hyvinvoinnin elementtejä, kuten sykemittareita ja muita laitteita, jotka seuraavat elintoimintoja, Kari Ojala muistuttaa.

SSVP hyödyntää joustavasti avoimen lähdekoodin älykotialustoja

Avoimen lähdekoodin järjestelmissä on takana vahva yhteisöllinen kehittäminen, joka tuottaa runsaasti toimivia integraatioita ja rajapintoja.

– Olemme perehtyneet open source -ratkaisuihin, kuten Home Assistantiin ja OpenHABiin, jotka ovat tällä hetkellä melkoisessa nosteessa teknologiaharrastajien parissa. Älykotiohjauksia olemme testanneet ja pilotoineet erityisesti Home Assistantilla, Kari Ojala kertoo.

Ojala korostaa, että SSVP:n tarjoamat ratkaisut ovat huolella mietittyjä ja testattuja.

– Emme lähde kokeilemaan asiakkaiden kodeissa mitään hullutuksia. Käytämme sellaisia komponentteja, joilla järjestelmä varmasti toimii.

– Komponenttien lisäksi tarvitaan kaiken keskelle luotettava tietokone ja totta kai myös tietoturvallinen internetyhteys ja langaton verkko.

Uudisrakentamiseen ja saneerauskohteisiin

Älykästä asumista voidaan luoda sekä uudisrakentamisen kohteisiin että jo olemassa oleviin asuntoihin.

– Merkittävä osa liiketoimintaamme on uudisrakentamisen asuntokohteiden sähkösuunnittelu. Aina kun uusia kohteita tulee, niin mielellämme mietimme niihin myös älykkään asumisen asioita, Kari Ojala sanoo.

– Suunnittelemme paljon taloyhtiöiden piha-alueiden sähköistyksiä nimenomaan sähköautoja silmällä pitäen. Myös sähköautojen lataamisessa voidaan käyttää älykästä ohjausta kustannusten optimoinnissa.

– Taloyhtiössä latauskysymykseen herätään usein vasta sitten, kun asukas on ostanut tai ostamassa sähköauton. Viisasta olisi olla liikkeellä hyvissä ajoin etukäteen. Tällöin vältytään kiireeltä ja ristiriidoilta, Ojala vinkkaa.

SSVP on puolueeton asiantuntija

SSVP Finland Oy on perinteikäs ja osaava sähköjärjestelmien suunnittelutoimisto ja kuntokartoitusten tekijä.

– Kaikki suunnittelu lähtee asiakkaan tarpeen tai huolen kuuntelemisesta ja kohteeseen tutustumisesta, Kari Ojala painottaa.

– Kokeneina ammattilaisina osaamme huomioida seikkoja, joita asiakas ei ehkä ole tullut ajatelleeksi. Olemme puolueeton asiantuntijataho. Asumisen uudis- ja korjausrakentamisen kohteiden lisäksi teemme sähkö- ja valaistussuunnittelua toimi- ja tuotantotiloihin sekä myös kulttuurihistoriallisesti vaativiin kohteisiin.

– Jos asiakas haluaa, olemme mielellämme mukana projektin kaikissa vaiheessa suunnittelusta kilpailutuksiin, sopimusasioiden hoitamiseen ja urakkavalvontaan.

www.ssvp.fi
Puh. 020 155 3555
[email protected]

LinkedIn
Facebook