Viherrakentamiseen kannattaa panostaa – lisää viihtyvyyttä omaan asumis- ja työympäristöön

Facebook
06.07.2021 | Rakentaminen

Suomi kuten muutkin maat kaupungistuvat vauhdilla. Asuinalueita tiivistetään tehostetulla kaavoituksella ja ”kova” rakentaminen valtaa alaa kaupungeissa aikaisempaa enemmän. Ilmasta katsoen kasvillisuuden osuus pienenee suhteessa rakennusten ja katettujen alueiden pinta-aloihin. Sekä kaupunkisuunnittelussa että piharakentamisessa tulisi huomioida viheralueiden osuus ja niiden merkitys ihmisille ja luonnon monimuotoisuudelle. Viherrakentaminen parantaa asukkaiden viihtyvyyttä ja terveyttä sekä nostaa kiinteistöjen arvoa.

Viherrakentamisen hyödyt ovat moninaiset

Monimuotoinen kasvillisuus sitoo ilmakehän hiilidioksidia ja ilman epäpuhtauksia kasvi- ja maa-ainekseen. Paremman ilmanlaadun lisäksi, kasvillisuus myös vaikuttaa merkittävästi asumis- ja työviihtyisyyteen. Hyvin tehty viherrakentaminen on sama kuin hyvä sijoitus. Kiinteistön arvo nousee tutkitusti, kun piha on hyvin laitettu ja edustava. Kun pihan rakenteet on suunniteltu ja tehty oikein, vältytään myös jatkuvalta huolehtimiselta mahdollisten pihaongelmien kanssa. Turvallinen, siisti ja helppohoitoinen piha pienentää huoltokustannuksia merkittävästi.

Vihreä ympäristö on myös trendi

Terassi-alueiden ja erilaisten istutusten rakentaminen on ollut suosittua jo pidemmän aikaa. Nyt rinnalle on tullut erilaisten kasvikattojen ja kattopuutarhojen rakentaminen. Käytännössä hyvin suunniteltu ja perustettu elävä katto vähentää sekä lämmön, kylmän että auringon UV-valon haitallista vaikutusta rakennusten materiaaleille. Suurin hyöty saadaan kuitenkin elävien rakenteiden vedenpidätysominaisuuksista ja tulvavahinkojen vähentämisestä. Kaupunkien hulevedet kerääntyvät rankkasateiden jälkeen tulviksi, mitä voitaisiin vähentää olennaisesti vettä pidättävien ja veden kulkua hidastavien kasvillisuuspintojen avulla.

Vihreän ympäristön vaikutukset ovat hyvin moninaiset. Niiden avulla saadaan aikaan sosiaalisia, ympäristöllisiä ja taloudellisia etuja niin asukkaille kuin koko yhteiskunnalle.

Vihreä ympäristö vähentää stressitekijöiden vaikutuksia, kannustaa liikkumaan asuin- ja työympäristössä ja lisää yleistä tyytyväisyyttä toimiympäristöä kohtaan. Vaikutukset ovat sekä fyysisiä että psyykkisiä terveyttä ja hyvinvointia edistäviä.

Ammattilainen osaa hommansa

Tämän päivän viherrakentaminen on erikoisosaamista vaativaa rakentamistyötä, joka vaihtelee laajoista kokonaisuuksista ja työvaiheista aina pieniin yksityiskohtiin. Monet työvaiheet vaativatkin suurta tarkkuutta ja asiaan perehtyneisyyttä. Puutarha-alan ja viherrakentamisen ammattilaisten avulla voidaan varmistaa, että esimerkiksi peittyvät rakenteet ovat kunnossa, vesitalous toimii eikä routavaurioita pääse syntymään.

Hyvin toteutettuna viherrakentaminen maksaa itsensä takaisin. Pihan elinkaari voi parhaimmillaan olla vuosikymmeniä ilman suurempia toimenpiteitä. Kannattaa muistaa, että viher- ja piharakentaminen kuuluu yksityisillä asiakkailla työn osalta kotitalousvähennyksen piiriin.

Olipa kyseessä pieni tai suuri viherrakennustyö, kannattaa ottaa yhteyttä oman alueesi huippuammattilaisiin. Heiltä saa asiantuntevaa palvelua ja samalla työllistetään paikallisia osaajia!

Artikkeli on julkaistu Uudenmaan Rakennusmaailma -lehdessä 3/2021 (asuntomessunumero).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä