GeroNursing Centre edistää ikääntyvän väestön kuntoutumista
GNC:n tutkimusryhmä. Takana vas. yliopistonlehtori Heidi Siira, yliopisto-opettaja Maria Korvola-Hemminki, professori ja tutkimusryhmän johtaja Maria Kääriäinen sekä yliopisto-opettaja Saara Kukkohovi. Edessä istuvat tutkijatohtori Sinikka Lotvonen ja väitöskirjatutkija Mari Parkkila.
27.09.2024 | Sosiaali- ja kuntatalous
GeroNursing Centre (GNC) on ikääntyvien kuntoutumista edistävän hoitotyön tutkimus- ja osaamiskeskus Oulun yliopistossa.
GNC tarjoaa tutkimusta, koulutusta, asiantuntijapalveluita sekä verkostoja onnistuneen ja aktiivisen vanhenemisen tueksi. Toiminnan tavoitteena on edistää hyvää ja toimintakykyistä vanhuutta sekä mahdollisimman terveenä vanhenemista.
Innostavaa verkkokoulutusta
Kehittääkseen ikääntyneiden kuntoutumista edistävän hoitotyön osaamista Suomessa GNC tarjoaa eri tasoisia verkkokoulutuksia.
Esimerkiksi viiden op:n laajuiset tieteelliseen tietoon perustuvat GeroNurse-koulutukset on suunnattu sotealan ammattilaisille. GeroNurse-koulutuksissa on omat variaatiot kotihoitoon, ympärivuorokautiseen palveluasumiseen ja uusimpana myös sairaaloihin.
"Sain uusia ideoita omaan työhön, opin katsomaan kuntouttavaa hoitotyötä eri näkökulmista."
– Palaute GeroNurse -verkkokoulutuksesta
– Päivitämme koulutuksia jatkuvasti. GNC:n koulutuksia on suorittanut jo yli tuhat hoitajaa. Palaute on ollut positiivista. Tuntuma on, että olemme oikealla tiellä, kertoo tutkijatohtori Sinikka Lotvonen.
GNC on mukana Lapin yliopiston koordinoimassa GeroDigiLead-hankkeessa, jonka tavoitteena on tukea vanhuspalveluorganisaatioiden lähijohtajien osaamisen johtamista ja muutosjohtamisen valmiuksia.
GNC vastasi yhteistyössä Lapin Ammattikorkeakoulun kanssa verkkokoulutuksen laatimisesta GeroDigiLead-hankkeelle. "Vanhustyön digimuutosprosessien johtaminen kuntoutumista edistävässä toiminnassa" -verkkokoulutus (3 op) on tarkoitettu Pohteen ja Laphan vanhuspalveluorganisaatioiden lähijohtajille.
– Koulutus toteutetaan kaksi kertaa: syksyllä 2024 ja keväällä 2025, Lotvonen mainitsee.
Uusi suositus yhdenmukaistaa iäkkäiden toimintakyvyn arviointia
GNC laati yhteistyössä suositustyöryhmän kanssa uuden TOIMIA-suosituksen "Toimintakyvyn arviointi iäkkäiden kuntoutumista edistävässä hoitotyössä", jonka THL julkaisi elokuussa 2024.
– Suosituksen laatiminen oli usean vuoden työ, Sinikka Lotvonen kertoo.
– Kuntoutumista edistävään hoitotyön liittyvää suositusta ei ole aiemmin Suomessa tehty. Suositus on laaja-alainen, siinä on huomioitu kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut.
Suosituksen tavoitteena on varmistaa yhtenäisten ja luotettavien toimintakyvyn arviointimenetelmien käyttö iäkkäiden hoitotyön palveluissa riippumatta palveluntuottajasta.
– Kun toimintakyvyn arviointi on yhdenmukaista eri ympäristöissä, voidaan ikäihmisen toimintakykyä arvioida ja seurata luotettavasti esimerkiksi sairaalasta kotihoitoon. Samalla mahdollistuu vaikuttavuuden arviointi.
Suositukseen on valittu mittareita kaikilta toimintakyvyn osa-alueilta. Sinikka Lotvosen mukaan suositus pyrkii lisäämään luotettavien mittareiden hyödyntämistä.
– Mittareilla voidaan seurata toimintakyvyn muutoksia lakisääteisen RAI-arvioinnin rinnalla ketterästi ja lyhyemmillä aikaväleillä.
Parhaillaan käynnissä on hoitotieteen tutkimussäätiö Hotuksen koordinoima ikääntyneen henkilön toimijuutta ja toimintakykyä edistävän kotihoidon hoitosuosituksen valmistelutyö, jossa GNC on vahvasti mukana.
GNC tekee myös tilaustutkimuksia painopistealueidensa mukaisista aiheista. Esimerkiksi valtakunnallinen näkövammaisten terveyden edistämisen hanke Visus, jota hallinnoi Näkövammaisten terveys ja hyvinvointi Ry, on tilannut GNC:ltä tutkimustyön Visuksen vetämien TerveysVerstaiden vaikuttavuudesta ja merkityksellisyydestä osallistujien elämänlaatuun, terveyteen ja toimintakykyyn.
Vaikuttaminen asiantuntijaverkostojen kautta
Sinikka Lotvonen kertoo, että GNC pyrkii verkostoitumaan ja tekemään tutkimus- ja koulutusyhteistyötä.
– Haluamme saada aikaan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Yhdessä Oulun ja Lapin ammattikorkeakoulujen asiantuntijaryhmien kanssa GNC muodostaa GerHos-osaamiskeskittymän, joka yhdistää gerontologisen hoidon ja kuntoutuksen TKI-toimintaa ikääntyvien henkilöiden hyvinvoinnin, palveluiden ja alan koulutuksen edistämiseksi.
Toinen tuore esimerkki verkostoitumisesta liittyy ilon tuomiseen muistisairaille ikäihmisille. GNC, Gero Future Oy:n ja Taito Pohjois-Pohjanmaa ry ovat yhdessä haastaneet vapaaehtoisia neulomaan hypistelymuhveja muistisairaille. Muhvit jaetaan Oulun seudulla vanhusten viikolla 6.–13.10.2024.
– Muhveja on tullut valtava määrä, ja vieläpä todella hienoja, Sinikka Lotvonen hämmästelee.
LinkedIn | Facebook | Instagram | YouTube | X
Haluatko oman yrityksen esille tähän?