VALLIn Ikäteknologiakeskus edistää ikääntyvien ja vanhojen ihmisten osallisuutta digitalisoituvassa ja teknologisoituvassa yhteiskunnassa

Facebook
08.12.2022 | Sosiaali- ja kuntatalous

Ikäteknologiakeskuksen työn ytimessä on ikääntyvien ja vanhojen ihmisten (jatkossa ikääntyneet) osallisuus ja äänen kuuluminen.

Digiraadissa yhdistyy omat kokemukset ja käyttäjälähtöinen kehittäminen

Koordinoimme valtakunnallista yli 65-vuotiaiden Digiraatia. Digiraadissa ei edellytetä digitaitoja tai kokemusta teknologian käytöstä. Digiraadissa ikääntyneet ovat esimerkiksi olleet kehittämässä digitaalista henkilöllisyyttä, sähköistä veroasiointia, VR- eli virtuaalitodellisuuden ympäristöjä sekä puheohjaus-robottia. Vaikka raati toimii eri kanavissa ja eri menetelmin, tärkeimpänä ovat fyysiset tapaamiset. Palveluiden kehityksessä mahdollisuus kokeiluun, testaukseen ja yhteiseen työskentelyyn on tärkeää.

Digiosallisuuden kokemusta mittaamassa

Ikääntyneiden tarpeet, kokemukset ja ääni kuuluvat myös kokemustietoon perustuvassa tiedontuotannossamme. Tuorein selvitystieto liittyy ikääntyneiden digiosallisuuden kokemuksiin. Kehitimme keväällä 2022 ikääntyneiden digiosallisuuden mittariston, jotta jatkossa saisimme systemaattisesti vertailukelpoista tietoa ikääntyneiden digiosallisuuden tilanteesta. Mittaristomme pohjautuu valtioneuvoston kanslian tutkimushankkeen ehdotukseen kansalliseksi digiosallisuuden mittaristoehdotukseksi (2022). Mittariston perusteella toteutettiin pilottikysely, jonka tuloksiin voi käydä tutustumassa verkkosivuillamme.

Osallisuutta edistetään yhteistyöllä ja yksilön tarpeista lähtien

Jotta ikääntyneet uskaltautuvat ja innostuvat digin tai teknologian pariin, tarvitaan myönteisiä kokemuksia ja tietoisuuden lisäämistä. Ensin tulee kartoittaa, mikä ikääntynyttä itseään motivoi, mitä sellaista hän kaipaisi arkeensa, johon digi- tai teknologiaratkaisut toisivat virkistystä, helpotusta tai turvaa. Ikääntynyt voi löytää mahdollisuuksia, joista ei ole aiemmin ollut edes tietoinen. Yksi helppo ja kevyt tapa tutustua esimerkiksi kotona asumista tukevaan teknologiaan on Konstikoppa® - kiertävä teknologianäyttely.

Ikääntyneiden osallisuuden edistämisessä monisektorisella ja -ammatillisella yhteistyöllä on valtava merkitys. Yhteisellä verkosto- ja vaikuttamistyöllä puolustamme, täydennämme ja kehitämme toimintaa, jonka avulla erilaiset kohderyhmät, erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat, voivat tuntea olevansa yhdenvertaisia ja toimintakykyisiä digitalisoituvassa yhteiskunnassamme.

Osallisuuteen kuuluu vapaaehtoisuus ja merkityksellisyys. Kaikilla on oikeus olla osallinen digissä, oppia ja saada siihen tukea. Digiosallisuuteen liittyy myös oikeus olla ottamatta osaa digiin. Me VALLI ry:ssä pidämme myös niiden ikääntyvien ja vanhojen ihmisten puolta, jotka syystä tai toisesta eivät pysty tai halua olla digissä mukana.

Tule mukaan verkostoihimme, ehdota yhteistyötä, välitä kanssamme tietoa. Pääset alkuun tutustumalla verkkosivuihimme www.ikateknologiakeskus.fi.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry tekee työtä paremman vanhuuden puolesta yhdessä 62 jäsenyhteisönsä kanssa. Ikäteknologiakeskuksen lisäksi VALLIssa on Etsivän vanhustyön verkostokeskus sekä sukupolviälykästä työelämää edistävä Vanhustyön Trainee nuorille -toiminta. Tutustu työhömme www.valli.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä