Pyydä tarjous

Kiinteistöjen varautumissuunnittelusta kannattaa huolehtia – HUS Kiinteistöt Oy päivitti suunnitelmansa

HUS Kiinteistöt Oy:n kiinteistöpalvelujohtaja Leo Sillanpää
HUS Kiinteistöt Oy:n kiinteistöpalvelujohtaja Leo Sillanpää
18.03.2022 | Sosiaali- ja kuntatalous

– Kun viime vuonna kävimme läpi HUSin sairaaloiden varautumis- ja toipumissuunnitelmia, ei mielessä ollut Euroopassa käytävä sota, mutta suunnitelmat toimivat myös tällaisessa tilanteessa, kertoo HUS Kiinteistöt Oy:n kiinteistöpalvelujohtaja Leo Sillanpää.

Varautumisen tarkoituksena on turvata sairaaloiden toiminta myös poikkeusoloissa. Sairaanhoitopiirin lääkinnällinen valmiussuunnittelu keskittyy toimintojen turvaamiseen esimerkiksi suuronnettomuuden tai pandemian varalta. Kiinteistöille on omat varautumis- ja toipumissuunnitelmansa, jotka viime vuonna on HUSissa laitettu kuntoon.

– Kävimme läpi kaikki HUSin sairaalat, joten työtä oli paljon, Sillanpää mainitsee.

– Varautuminen on erilaisten skenaarioiden miettimistä. Mitä voi tapahtua? Miten toimitaan, jos näin tapahtuu? Ketkä toimivat ja millaisella ketjutuksella? Tarvitaanko varajärjestelmiä? Toimintamallien tulisi olla yhdenmukaiset piirin eri sairaaloissa ja paikkakunnilla.

Harmaita alueita voi löytyä

Leo Sillanpää listaa suunnittelussa huomioitavia osa-alueita, joita on paljon: sähkön-, veden- ja lämmönjakelu, ilmanvaihto, höyryn ja sairaalakaasujen jakelu, putkiposti, hissit jne.

– Sairaaloissa tärkeitä toimintoja varmennetaan kahdentamalla. Havaitsimme kuitenkin, että harmaita alueita voi silti olla olemassa, vaikka perusasiat olisivat kunnossa. Näitä heikkouksia olemme korjanneet.

– Emme tarkastelleet pelkästään leikkaussaleja tai potilastiloja, vaan huomiomme myös tukevat toiminnot, kuten välinehuollon. Tukitoiminnot häiriytyvät, jos tulee meistä riippumattomia vikoja tai katkoksia esimerkiksi energiansaantiin, hapen jakeluun tai laitejärjestelmiin, Sillanpää sanoo.

– Suunnittelun ohella olemme tehneet myös konkreettisia toimia mm. veden syötön ja lämmityksen varmistamiseksi. Kriittisten laitteiden ja kojeiden sekä varaosien riittävyys on varmistettu, samoin polttoöljyn.

Varajärjestelmästä hyötyä normaalioloissakin

Meilahteen on tulossa uusi varalämmitysjärjestelmä. Leo Sillanpää kertoo, että Meilahden mäki on hyvin laaja alue, joten varalämmitysjärjestelmän teho ei riitä kaikkien rakennusten täysimittaiseen lämmittämiseen.

– Poikkeusoloissa tarvitaan priorisointia.

Varalämmitysjärjestelmä kerää talteen rakennusten hukkalämpöä. Normaalitilanteessa järjestelmän on tarkoitus olla toiminnassa energian säästämiseksi.

– Järjestelmän rakentaminen on merkittävä energiansäästötoimi, Sillanpää huomauttaa.

Koronan opetukset

Koronaviruspandemia on antanut omat opetuksensa, jotka HUS Kiinteistöt Oy:ssä on laitettu kirjoihin ja kansiin.

– Olemme dokumentoineet tekemisemme tarkoin, Leo Sillanpää toteaa.

Uudenmaan ja varsinkin Helsingin alueella väestötiheys on suuri. Leo Sillanpään mukaan HUSissa jouduttiin pohtimaan, miten pop-up-tyyppisiä näytteenotto- ja rokotuspisteitä sijoitetaan maantieteellisesti järkevällä tavalla, jotta verkosto olisi kattava ja toimipisteet asiakkaiden helposti saavutettavissa.

– Kekseliäisyyttä tarvittiin sopivien tilojen löytämiseksi. Oleellista oli koordinointi ja hyvä yhteistyö tilojen vuokraajien kanssa. Esimerkiksi idea messuhallin drive-in-näytteenottopisteestä voitiin toteuttaa.

– Improvisoiduissa toimipisteissä täytyi huomioida myös työntekijöiden tilantarve, eli ruokailu-, tauko- ja saniteettitilat. Kaikki tämä tartuntaturvallisuuden ehdoilla.

Ammattitaidolla ja kokemuksella

Kiinteistöt ovat HUS Kiinteistöt Oy:n ydinosaamista. Kiinteistömassa on valtava, ja työntekijöitäkin lähes 400.

– HUSissa rakentaminen on jatkuvaa ja hankkeet mittavia, joten tietotaitoa on kertynyt kosolti. Näin ollen erikoisemmatkin korona-ajan ratkaisut, kuten pysäköintihalliin ex tempore rakennetut tehohoidon tilat, voitiin toteuttaa ammattitaidolla ja kokemuksella, Leo Sillanpää kuvailee.

– Toimet on dokumentoitu. Piirustukset, valokuvat ja muut asiakirjat ovat tallessa, joten jos epidemiaan täytyy vielä vastata, tiedämme mitä tehdä ja miten. Nollasta ei tarvitse aloittaa.

www.huskiinteistot.fi

HUS Kiinteistöt Oy tuottaa ja kehittää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kiinteistöjen ylläpito- ja rakennuttamis- sekä tila-, turva- ja asuntopalveluita

  • Liikevaihto 221,4 m€
  • Henkilöstö 365
  • Hoidettavat kokonaisneliöt 1 168 tbrm²
  • Ylläpitosopimusneliöt 813 tbrm²
  • Vastuukiinteistöissä toimiva henkilöstö n. 30 000