Luontevia ja merkityksellisiä kohtaamisia Yhtä köyttä vetämässä -hankkeen kautta

Facebook
30.11.2021 | Sosiaali- ja kuntatalous

Yhtä köyttä vetämässä - kulttuurien ja sukupolvien kohtaamisia on valtakunnallinen kolmivuotinen (2021-2024) STEA:n rahoittama kehittämishanke. Hankkeen tarkoituksena on luoda luontevia ja merkityksellisiä kohtaamisia ikääntyneen kantaväestön ja maahan muuttaneen väestön kesken ylisukupolvisen yhteisöllisen toiminnan avulla. Hankkeen projektipäällikkönä toimii Anu Kytömäki.

Hankkeen keskeisin tarkoitus on luoda merkityksellisiä kohtaamisia ikääntyneen kantaväestön ja maahan muuttaneiden kesken yhteisöllisen ylisukupolvisen toiminnan keinoin.

- Luomalla kohtaamisen mahdollisuuksia matalan kynnyksen toiminnan keinoin pyritään saattamaan kohderyhmän edustajia yhteen, tutustumaan ja ylittämään mahdollisia ennakkoluuloja. Tavoitteena on lisätä kaikkien toimintaan osallistuvien voimavaroja ja hyvinvointia, sekä vahvistaa yhteiskunnallista osallisuuden kokemusta. Hanke lisää tietoa ja ymmärrystä monimuotoisuudesta ja monikulttuurisuudesta tämän päivän Suomessa. Hankkeen idealistinen tavoite on olla osallisena rakentamassa kulttuurillisesti moninaista ja yhteisöllistä Suomea, Kytömäki määrittelee.

- Pääasiallinen toimintakenttä käsittää Eläkeliiton noin 400 yhdistystä eri puolilla Suomea. Se, mille alueille maahan muuttaneet ovat Suomessa sijoittuneet vaikuttaa mihin hankkeen toimintaa viedään ja pyritään pääasiassa rakentamaan. Tarkoitus on pilotoida erilaisia toimintamalleja, katsoa miten saavutetaan osallistujia ja millaiseksi toiminta muotoutuu, sekä sitä miten toiminnalle asetetut tavoitteet toteutuvat, Kytömäki kertoo.


Anu Kytömäki

Yhteisöllisyys rakentuu yhteisen asian äärellä avoimessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä

- Maahan muuttaneiden kohtaaminen positiivisessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä on erittäin tärkeää, kun puhutaan onnistuneesta kotoutumisesta ja yhteiskunnan vastaanottavuudesta. Se millä tavalla tulemme kohdatuksi arjen erilaisissa tilanteissa vaikuttaa erittäin paljon mielenhyvinvointiin ja tunteeseen ihmisyydestä, tarpeesta tulla nähdyksi ja kuulluksi. Samalla tavoin tämä on tärkeää myös ikääntyneille, joilla saattaa olla vastaavanlaisia kokemuksia.

Kytömäki kokee, että eri kohderyhmien saattaminen yhteen on tärkeää, koska heillä on paljon annettavaa ja opittavaa toinen toisiltaan.

- Asenneilmapiirin muutos vaatii tiedon lisäämistä maahanmuutosta ja maahan muuttaneista. Se vaatii erilaisten ihmisten kohtaamista, uteliaisuutta ja ehkä vähän uskallustakin. Ennen kaikkea se vaatii ymmärrystä omasta kulttuuritaustasta. Mistä minä tulen? Millaisia asioita olen oppinut elämäni varrella? Mistä syntyy omat ennakkoluulot ja asenteet? Oman kulttuuritaustan tunteminen ja reflektointi on erittäin tärkeää, jotta mahdollisuus muutokseen syntyy.

Hanke rakentaa yhteistyöverkostoa maahan muuttaneiden kanssa toimivien tahojen kanssa eri puolilla Suomea

Kytömäki sanoo, että hankkeen tarkoitus tuntuvat kiinnostavan monia toimijoita, mikä helpottaa yhteistyökumppaneiden löytämistä.

- Tarve saattaa yhteen juuri ikääntyneen kantaväestön edustajat ja maahan muuttaneet olisi molemmin puolin hyödyllistä. Ikääntyneille se tarkoittaa mahdollisuutta kulttuurien väliseen kohtaamiseen ja moninaisuuden ymmärryksen lisääntymiseen. Maahan muuttaneet tulevat usein yhteisöllisen kulttuurin maista ja heidän suhtautumisensa ikääntyneisiin on hyvin erilaista kuin vastaavan ikäisen kantaväestön. Näin mahdollisuus yhteisöllisyyden syntymiseen ja välittävään kohtaamiseen tapahtuu luonnollisesti.

- Yhteistyössä monikulttuurisuustoimijoiden kanssa olemme suunnitelleet ja käynnistämässä matalan kynnyksen kohtaamistoimintaa. Kohtaamistoiminnan tarkoitus on tarjota tila ja puitteet yhteisöllisen toiminnan syntymiselle kohderyhmien kesken. Toiminnan sisältöä rakennetaan yhdessä osallistujien kanssa heidän toiveiden pohjalta.

- Hanke tarjoaa koulutusta moninaisuudesta ja monikulttuurisuudesta, sekä kulttuurien kohtaamisesta. Vuorovaikutteiset ja keskusteluun pohjaavat koulutukset pyrkivät vaikuttamaan ennakkoluuloihin ja asenteisiin, sekä tuomaan esille ihmisten samankaltaisuuden.

Projektipäällikkönä toimivan Anu Kytömäen tehtävänkuva on laaja.

- Toimin projektissa ainoana työntekijänä. Suunnittelen miten hankehakemuksessa kuvattu toiminta ja tavoitteet voidaan saavuttaa parhaalla mahdollisella tavalla. Yhteistyöverkostojen rakentaminen on keskeistä. Koulutan Eläkeliiton yhdistystoimijoita ja vapaaehtoisia hankkeen teemoista, kuten moninaisuus, monikulttuurisuus ja kulttuurien kohtaaminen. Tiedotan hankkeen toiminnasta eri kanavissa. Huolehdin hankkeen raportoinnista rahoittajalle. Kerään myös tietoa kentältä, jotta pystyn hahmottamaan millaiselle toiminnalle, tiedottamiselle ja koulutukselle olisi tarvetta. Myöhemmin vastaan myös toiminnan juurruttamisesta osaksi Eläkeliiton pysyvää toimintaa, Anu Kytömäki kertoo.

Yhteystiedot:
Anu Kytömäki
projektipäällikkö
Yhtä köyttä vetämässä -hanke
040 7257 124

www.elakeliitto.fi/tietoa/yhta-koytta-vetamassa

www.facebook.com/yhtakoyttavetamassa

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä