Miten ikäihmisten kauppa- ja ravintolapalvelut saadaan sujuvammaksi?

Facebook
26.09.2022 | Sosiaali- ja kuntatalous

Lokakuun 2022 lopussa päättyvän Ikäruoka 2.0 -hankkeen tavoitteena on ollut kehittää kotona asuvien ikäihmisten hyvää ravitsemusta, toimintakykyä ja sosiaalista kanssakäymistä tukevia palveluja. Hanke on yhdessä kohderyhmän ja palveluntuottajien kanssa pyrkinyt lisäämään palvelujen saatavuutta, saavutettavuutta, kiinnostavuutta ja hyväksyttävyyttä.

Hankkeen toteuttajia ovat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK (hallinnoija), Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK ja Gery ry. Hanke saa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää tukea terveyden edistämisen määrärahasta.

Riski jäädä ilman monipuolista ruokaa

– Kouluikäisille lapsille, opiskeleville nuorille ja työssäkäyville aikuisille on päivisin tarjolla laadukasta ruokaa, mutta eläkeikäisille ei samanlaisia ruokapalveluja ole luontevasti tarjolla, pohjustaa Ikäruoka 2.0 -hankkeen tarpeellisuutta Gery ry:n toiminnanjohtaja Merja Suominen.

– Jos lisäksi ikäihminen asuu yksin, aktiivisuus ruoanvalmistukseen voi heikentyä. Ruokavaliosta voi muodostua yksipuolinen tai huonolaatuinen.

Taustalla aiempi hanke

Vuosina 2017–2018 toteutettu Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaympäristössä -hanke selvitti senioreiden ruokapalveluita Suomessa ja muissa EU-maissa sekä laati palveluiden tuottamiseen liittyviä suosituksia.

– Ikäruoka 2.0 -hanke on jatkanut siitä omilla tavoitteillaan. Hanke alkoi 1.2.2020, ja heti alkuvaiheessa tuli koronaepidemia. Ehdimme pitää yhden palaverin, jonka jälkeen täytyi siirtyä etäratkaisuihin, Merja Suominen muistelee.

– Koronasta huolimatta pystyimme kartoittamaan tarjolla olevia ravitsemuspalveluja, kuten ravintoloita ja kauppoja, sekä palveluihin liittyviä ikäihmisten toiveita. Hankkeen toteuttajat tekivät kyselyjä ja haastatteluja omilla alueillaan: XAMK Juvalla ja Mäntyharjulla, JAMK Jyväskylän keskustassa ja Gery ry Järvenpäässä.

Aktiivinen kohderyhmä

Merja Suomisen mukaan ikäihmisten tavoittaminen onnistui hyvin.

– Teimme haastatteluja puhelimitse, ja aktiivisilla ikäihmisillä on valmiuksia myös videoyhteyksiin. Koronatilanteen salliessa olemme tavanneet ikäihmisiä henkilökohtaisesti.

– He ovat mielellään kertoneet, millaiset ratkaisut toimivat ruokapalveluissa ja kauppojen ruokatilauksissa heille parhaiten.

Yritykset kiireisiä

Palveluita tuottavat yritykset ovat periaatteessa olleet kiinnostuneita senioreista asiakkaina, mutta käytännön seikat ovat vaikeuttaneet uudenlaisten palveluiden kehittämistä.

– Toimiala on kustannusherkkää ja työ kiireistä. Ruokapalveluyritykset elävät niin sanotusti kädestä suuhun, joten heidän resurssinsa vastata yhden asiakassegmentin tarpeisiin ovat ymmärrettävästi varsin rajalliset. Ehkä myös koronarajoitukset vähensivät yritysten mahdollisuutta kehittää ruokapalveluja ikäihmisille.

– Yleisesti ottaen suhtautuminen oli positiivista. Tarjosimme yrityksille tietoa ja etäkoulutuksia uusien ruokasuositusten ja ikäihmisten näkökulman huomioimiseen yhteiskehittämisen periaatteella.

Laatu – hinta – saavutettavuus

Mitkä sitten ovat erityisesti huomioitavia asioita ikäihmisten ravitsemuksessa ja ruokapalveluissa? Merja Suominen mainitsee ensimmäisenä ruoan koostumuksen.

– Vanhemmiten energiantarve vähenee, mutta kuitenkin ruoan pitäisi olla laadukasta ja sisältää riittävästi proteiinia, joka on ruoan kallein osa. On ratkaistava, miten sopivalla hinnalla saadaan täysipainoista ja maistuvaa ruokaa.

– Tärkeää on varmistaa myös palvelun saavutettavuus ja esteettömyys.

Yhteistyöllä maaliin

Ikäruoka 2.0 -hankkeen toteuttajat ovat työskennelleet yhdessä hankesuunnitelman mukaisesti, kuitenkin pienillä työnjaollisilla painotuksilla.

– XAMK on hallinnoinut hanketta ja tuonut siihen yhteiskehittämisen osaamista. Gery ry ja JAMK tekivät Ravitsemusopas ikääntyneille -lehtisen, joka perustuu v. 2020 julkaistuun ikääntyneiden ruokasuositukseen. Gery ry kehitti yhdessä erään toisen määrärahahankkeen kanssa ruokavalion laadun arviointitestin, jota voidaan käyttää sekä verkossa että paperille painettuna.

– Ikäruoka 2.0 -hanke on myös järjestänyt tilaisuuksia, lisää Merja Suominen.

Seminaari lokakuussa

Loppusuoralla oleva hanke julkaisee vielä kaksi loppuraporttia ja järjestää loppuseminaarin.

– Vanhustenviikon tiistaina 4.10.2022 Mikkelissä XAMKin tiloissa järjestettävä seminaari striimataan tietenkin myös verkkoon.

– Meille hanketoimijoille on muodostunut kokonaiskuva ikäihmisten ravitsemuksesta ja siitä, millaisia heille tarjottavien ruokapalveluiden tulisi olla. Pystymme tarjoamaan tietoa palveluiden kehittämisen tueksi. Nähdäkseni ala on vielä ottamassa ensi askeliaan, ikäihmisten ruokapalveluiden timantit ovat vasta muotoutumassa, kuvailee Merja Suominen.

www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/ikaruoka-2-0-miten-ikaihmisten-kauppa-ja-ravintolapalvelut-saadaan-sujuvammaksi/

www.gery.fi/hankkeet/ikaruoka-2.0/

Twitter

Facebook

Instagram

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä