Sitowisen akustisella suunnitteluosaamisella ääniympäristö saadaan tukemaan hyvinvointia

Hämeenlinnan Ahvenistolle valmistuu vuodenvaihteeseen 2025-26 mennessä uusi Kanta-Hämeen hyvinvointialueen keskussairaala Assi. Se otetaan käyttöön syksyllä 2026. Suunnittelu ja rakentaminen on toteutettu allianssimallilla. Sitowise on ollut mukana Assin akustiikkasuunnittelussa jo vuodesta 2017.
Hämeenlinnan Ahvenistolle valmistuu vuodenvaihteeseen 2025-26 mennessä uusi Kanta-Hämeen hyvinvointialueen keskussairaala Assi. Se otetaan käyttöön syksyllä 2026. Suunnittelu ja rakentaminen on toteutettu allianssimallilla. Sitowise on ollut mukana Assin akustiikkasuunnittelussa jo vuodesta 2017.
21.05.2025 | Sosiaali- ja kuntatalous, Rakentaminen

Kun suunnitellaan sairaalatiloja, joissa hoidetaan ihmisiä ja tehdään kriittisiä päätöksiä, ääniympäristön merkitys korostuu poikkeuksellisella tavalla. Sitowise Oy:n akustiikkapalveluiden suunnittelupäällikkö Matias Remes kertoo, miksi akustiikkasuunnittelu on keskeinen osa terveydenhuollon rakennushankkeita ja miksi se kannattaa aloittaa jo projektin varhaisessa vaiheessa.

Sitowise suunnittelee älykkäitä kaupunkeja, sujuvaa liikkumista ja elämisen tiloja, joissa arki tahdittuu kestävälle pohjalle ja vastuullisille valinnoille.

Käyttötarkoituksen mukainen ääniympäristö

– Kaiken keskiössä on loppukäyttäjän kokemus: miltä tilat kuulostavat potilaan, lääkärin tai hoitajan näkökulmasta valmiissa rakennuksessa, Remes korostaa.

Huolella suunnitellulla akustiikalla voidaan parantaa merkittävästi terveydenhuollon tilojen toimivuutta, viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

– Akustiikalla on tutkitusti vaikutusta potilaiden toipumisnopeuteen ja henkilöstön työhyvinvointiin. Suotuisa äänimaailma edistää toipumista ja vähentää stressiä. Samalla se luo viihtyisän ja turvallisen ilmapiirin heti pääaulasta lähtien, Matias Remes kuvailee.

Tarkoituksenmukainen ääniympäristö ei tarkoita pelkästään hiljaisuuden maksimointia. Tilojen tulee olla riittävän hiljaisia, mutta liiallinen hiljaisuuskin on pahasta – esimerkiksi odotustiloissa ja avoimissa työskentelytiloissa riittävä määrä taustaääntä on itse asiassa toivottavaa, koska silloin ympäriltä kantautuvasta puheesta saa huonommin selvää ja yksityisyys paranee.

– Akustisessa suunnittelussa pyritään aina löytämään tasapaino, jossa tilan äänimaailma tukee sen käyttötarkoitusta parhaalla mahdollisella tavalla, Remes kiteyttää.

Sairaalarakentamisen akustiset erityispiirteet

Tuore esimerkki Sitowisen akustisesta asiantuntemuksesta sairaalarakentamisessa on Hämeenlinnan Ahvenistolle valmistumassa oleva uusi Ahveniston sairaala Assi. Se avautuu vuonna 2026. Sairaala keskittyy käyttäjälähtöisiin, tehokkaisiin ja digitaalisiin terveyspalveluihin yhdistäen perus- ja erikoissairaanhoidon.

– Kyseessä on n. 80 000 bruttoneliön rakennus, jossa akustisia haasteita riittää niin määrässä kuin monipuolisuudessakin, kertoo Assi-hankkeessa vuodesta 2017 vastuullisena akustikkona toiminut Matias Remes.

– Assissa on ääripäitä molemmista suunnista: on yhtäältä erittäin meluisia teknisiä tiloja ja toisaalta mm. unitutkimustiloja, joissa ei saisi edes nuppineulan putoaminen kuulua.

Remeksen mukaan akustiikkasuunnittelussa huomioidaan neljä keskeistä osa-aluetta:

Huoneakustiikka, eli miten tila ”soi” ja miltä se kuulostaa käyttäjälle. Onko tila hälyisä tai kaikuisa? Tukeeko se työskentelyä ja toipumista?

Äänieristys, eli miten ääni kantautuu tilassa ja eri tilojen välillä. Esimerkiksi puheen eristäminen vastaanottohuoneiden sisälle tai askelten kopinan vaimennus käytävillä. Myös liikennemelun kantautuminen ulkoa sisälle kuuluu tähän osa-alueeseen.

Talotekniikasta aiheutuvan melun hallinta on sairaaloissa monimutkainen ja laaja-alainen kokonaisuus, kun rakennuksissa toimivat ilmanvaihto-, vesi- ja viemäri-, lämmitys- ja sähköjärjestelmät sekä moninaiset varajärjestelmät, jotka kaikkien sivutuotteena aiheutuu melua.

Tärinänhallinta. Tärinät ja värähtelyt voivat olla kuuloalueen alapuolella, mutta silti ihminen ne aistii. Esimerkiksi magneettikuvauksen eli MRI:n laitteet tuottavat itse tärinää, mutta ovat samalla itse herkkiä tärinälle.

Yksityisyyden suojan maksimointia

Sairaalarakentamisessa akustiikka liittyy olennaisesti myös yksityisyyteen ja turvallisuuteen. Potilaan tulee voida puhua henkilökohtaisista asioistaan ilman että keskustelu kantautuu käytäville tai muihin tiloihin.

– Turvallisuuden tunne liittyy monesti siihen, ettei tarvitse pelätä tulevansa kuulluksi väärissä paikoissa. Esimerkiksi hoidon tarpeen arviointihuoneessa yksityisyyden tunne on ensiarvoisen tärkeää, Remes muistuttaa.

– Erityistiloissa, kuten turva- tai eristyshuoneissa, äänieristys ja tilarakenteet vaikuttavat myös fyysiseen turvallisuuteen.

Akustiikka osana monialaista suunnittelua

Sitowisen vahvuutena Matias Remes pitää laajaa kokemusta sairaalahankkeista ja kykyä tarkastella akustiikkaratkaisuja osana koko suunnittelukokonaisuutta.

– Meille on kertynyt vahvaa kokemusta ja näkemystä monista vaativista hankkeista, kuten HUSin uudesta lastensairaalasta ja muista Meilahden alueen projekteista. Hankkeissa muodostuu aina hyviä käytäntöjä erilaisten tilanteiden ratkaisemiseen. Sekin on varmasti Sitowisen vahvuus.

– Meillä akustiikkasuunnittelijat ymmärtävät myös talotekniikkaa ja rakennetekniikkaa, mikä on eduksi kokonaisuuden hallinnassa, Remes sanoo.

Sitowise on monialainen asiantuntijatalo, jossa akustiikkaa suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä useiden alojen asiantuntijoiden kesken.

– Akustiset ratkaisut eivät ole irrallisia elementtejä, vaan ne integroidaan arkkitehtuuriin, rakenteisiin ja talotekniikkaan, korostaa Remes.

– Meillä on leveät hartiat asioiden hoitamiseen.

Vahvat toimintamallit ja vastuullisuus

Sitowise tarjoaa asiakkailleen kokonaisvaltaista akustiikkasuunnittelua, joka perustuu syvään kokemukseen, toimiviin prosesseihin ja vastuullisiin periaatteisiin.

Matias Remeksen mukaan Sitowisen akustiikkasuunnittelun vahvuutena on avoin kommunikaatio.

– Usein ongelmat syntyvät siitä, ettei jotain asiaa ole suunniteltu, viestitetty tai ymmärretty oikein. Me pidämme osaltamme huolen siitä, että kaikki hankekumppanit ovat koko ajan ”samalla sivulla”.

Assi-hanke on Remeksen mukaan esimerkki onnistuneesta projektista, jossa akustiikkasuunnittelu on ollut mukana alusta lähtien. Hanke on loppusuoralla, työt jatkuvat vielä loppumittauksien ja kalustuksen osalta.

– On tärkeää, että akustiikkasuunnittelu aloitetaan aikaisin. Silloin ratkaisut saadaan mukaan arkkitehtuurin ja tekniikkasuunnittelun ohella myös budjettiin. Lopputulos toimii käyttäjille.

Vastuullisuus on olennainen osa Sitowisen toimintaa myös akustiikan alalla.

– Meillä on oma vastuullisuustyökalu, jolla tunnistetaan vastuullisuustekijöitä sekä asetetaan tavoitteita jo hankkeen alussa ja seurataan tavoitteiden toteutumista. Kun tehdään kerralla tiloista toimivat, vältetään myöhemmät muutokset ja purkutyöt. Se on kestävää ja vastuullista suunnittelua.

Matias Remes kertoo myös suosittelevansa vähähiilisiä ja kierrätettäviä akustiikkamateriaaleja aina kun mahdollista.

– Vaikka lopulliset materiaalivalinnat eivät ole akustikon käsissä, meidän tehtävämme on tuoda esiin vaihtoehtoja, jotka tukevat hankkeen vastuullisuustavoitteita.

www.sitowise.fi

Facebook | LinkedIn | Instagram | YouTube


Liikennesuunnittelulla melunhallintaa, sujuvuutta ja turvallisuutta

Sitowise Oy:n liikennesuunnittelun asiakkuuspäällikkö Tiina Tuomolan mukaan liikennesuunnittelulla on keskeinen rooli toimivan ja viihtyisän sairaalaympäristön luomisessa myös melunhallinnan näkökulmasta.

– Sairaala-alueella liikenne on monimuotoista: on raskasta huoltoliikennettä ja hälytysajoja, sekä henkilökuntaa, asiakkaita ja vierailijoita. Suunnittelun tavoitteena on sijoittaa liikennetoiminnot siten, että liikenne sujuu turvallisesti ja mahdollisimman vähän häiritsevää melua tuottaen.

Sairaalaympäristössä liikennesuunnittelu palvelee useita käyttäjäryhmiä, ja jokaisella on omat erityisvaatimuksensa. Tiina Tuomola korostaa erityisesti kulkureittien, pysäköintialueiden ja hälytysajoneuvojen reititysten tarkkaa suunnittelua.

– Huolellisessa liikennesuunnittelussa tehokkuus ja turvallisuus ovat keskeisiä tavoitteita, hän sanoo.

Liikennesuunnittelijoiden yhteistyö logistiikkasuunnittelijoiden kanssa on tärkeää, jotta myös sairaalan huolto- ja jakeluliikenne voidaan suunnitella sujuvaksi. Ajoneuvojen koot ja määrät sekä laiturijärjestelyt on huomioitava suunnitteluvaiheessa, samoin jätehuolto.

Modernin liikennesuunnittelun tukena käytetään liikennesimulointeja ja toimivuustarkasteluja. Näiden avulla voidaan mallintaa liikennevirtoja ja ennakoida vaikutuksia etukäteen.

Vähemmän melua

Melun vähentämisessä voidaan käyttää monipuolisia suunnitteluratkaisuja. Tärkeässä roolissa ovat ajoreittien sijoittelu, opasteet ja nopeusrajoitukset.

– Selkeä opastus ehkäisee turhaa ajelua alueella ja sitä kautta vähentää myös melua. Lisäksi sisäänajot pyritään sijoittamaan mahdollisimman kauas vilkkaista liikenneväylistä, ja itse rakennuksetkin voidaan suunnitella sijoitettavaksi tontin hiljaisemmille osille, Tuomola kertoo.

Pienet viheristutukset, kuten puut ja pensaat, vaikuttavat lähinnä visuaaliseen ilmeeseen. Laajat puistomaiset alueet voivat toimia meluesteenä. Myös väylien materiaalivalinnoilla voidaan vaikuttaa syntyvän melun määrään. Yksi tehokas ratkaisu on sijoittaa osa liikenteestä maan alle.

Kohti kestävää ja jaettua liikkumista

Kestävä kehitys on tänä päivänä olennainen osa sairaalaympäristöjen liikennesuunnittelua. Tiina Tuomolan mukaan erityisesti julkisen liikenteen yhteyksien, kevyen liikenteen väylien ja sähköautojen latausratkaisujen suunnittelu on tärkeää. Uutena trendinä on tullut kuvaan mukaan jakamistalouden ratkaisujen, kuten autojen ja polkupyörien vuokraamisen, edistäminen.

– Sairaaloiden liikennesuunnittelu ei ole vain teiden ja katujen piirtämistä – se on kokonaisvaltaista ympäristön hallintaa, jossa jokaisella yksityiskohdalla on merkitystä turvallisuuden, viihtyisyyden ja sujuvuuden näkökulmasta.

www.sitowise.fi

Facebook | LinkedIn | Instagram | YouTube

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Katso myös tämä

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä paremman selauskokemuksen tarjoamiseksi
Näihin kuuluvat olennaiset evästeet, jotka ovat välttämättömiä sivuston toiminnan kannalta, sekä muut evästeet, joita käytetään vain anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin, mukavuusasetuksiin tai henkilökohtaisen sisällön näyttämiseen. Voit itse päättää, mitkä luokat haluat sallia. Huomaa, että asetuksista riippuen kaikki sivuston toiminnot eivät välttämättä ole käytettävissä. Mikäli muutat valintoja, niin päivitä sivu uudelleen asetusten tallentamisen jälkeen.
Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä paremman selauskokemuksen tarjoamiseksi
Näihin kuuluvat olennaiset evästeet, jotka ovat välttämättömiä sivuston toiminnan kannalta, sekä muut evästeet, joita käytetään vain anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin, mukavuusasetuksiin tai henkilökohtaisen sisällön näyttämiseen. Voit itse päättää, mitkä luokat haluat sallia. Huomaa, että asetuksista riippuen kaikki sivuston toiminnot eivät välttämättä ole käytettävissä. Mikäli muutat valintoja, niin päivitä sivu uudelleen asetusten tallentamisen jälkeen.
Evästeasetuksesi on tallennettu