Clever-järjestelmä automatisoi pientarvikelogistiikan

Facebook
18.09.2023 | Teollisuus

Ferrometal Oy:n kehittämät Clever-ratkaisut on tarkoitettu yrityksille, jotka haluavat keskittyä ydinliiketoimintaansa ja ottaa kaiken hyödyn irti automatisoidusta tilaus-toimitusketjusta.

Täydennystilaukset lähtevät ennakoidusti

Ainutlaatuinen suomalaisinnovaatio hyödyntää keinoälyä ja vapauttaa resursseja. Ennakoiva tilausjärjestelmä tehostaa toimintaa, sillä se tilaa tavarantäydennykset ennen kuin tavara on loppu.

Kaikissa Clever-ratkaisujen sovelluksissa on älykäs lukijasilmä, joka tarkkailee tavaramäärää. Tavara voi olla ottolaatikossa, ja järjestelmä laskee myös kappaleita. Ei ole väliä, ovatko tavarat laatikoita, pulloja, kiekkoja, komponentteja tai vaikka kuormalavoja. Järjestelmä on myös paikkariippumaton ja toimii vaikka asennuspisteellä tai asennusautossa.

Kun tilauspiste alittuu, järjestelmä generoi ostotilauksen automaattisesti ERP-järjestelmään mobiiliyhteyden kautta. Ferrometal tai joku muu tavarantoimittaja toimittaa täydennyksen, ja hyllytys hoidetaan sovitusti.

Älyratkaisu eliminoi viiveet ja virheet

– Kaikki tuotteet, joita tuotantoympäristössä voidaan hallita imuohjauksella, ovat helposti liitettävissä ennakoivan Clever-järjestelmän piiriin. Järjestelmä varmistaa, että tuotteita on riittävästi, mutta ei liikaa, toimitusjohtaja Mika Brandt konkretisoi Clever-järjestelmän etuja.

Ennakoivan järjestelmän ansiosta voidaan kaksilaatikko- tai monilaatikko-ohjauksesta siirtyä tilaa säästävään yksilaatikko- ja tilauspisteohjaukseen. Suurten puskurivarastojen tarpeettomuus pienentää näin ollen varastoarvoa.

– Perinteisessä viivakoodiohjauksessa ja myös RFID-maailmassa on aina olemassa inhimillinen tekijä: jonkun on muistettava laittaa jotakin jonnekin tai lukea koodi. Clever-järjestelmässä inhimillisen virheen mahdollisuus on minimoitu, Brandt korostaa.

Järjestelmää ohjataan etänä

Clever-järjestelmän monitorointi on hallinta- ja vuorovaikutustyökalu, jolla pystytään ohjelmoimaan sensoreita ja muuttamaan mittausetäisyyksiä. Monitorointi toimii yksinkertaisesti verkkoselaimessa selkeällä käyttöliittymällä.

– Sensoreille voidaan määritellä kappaleiden kokoja, jolloin ne osaavat laskea kappaleiden lukumääriä ja niiden muutoksia. Kun tilauspiste alittuu, tilaus täydennyserästä lähtee automaattisesti, Brandt kertoo.

Monitoroinnissa voidaan asettaa myös raja-arvoja nopeasti ja hitaasti kiertäville tuotteille. Kertyvän datan pohjalta voidaan tarvittaessa muuttaa raja-arvoja ja asettaa varaston kierto halutunlaiseksi.

Brandt huomauttaa, että oikeastaan termi "monitorointi" ei enää aivan tarkasti kuvaa kaikkia ominaisuuksia, sillä Clever-järjestelmä on kehittynyt jo monitoroinnin käsitteen yli.

– Monitorointi toki toimii, mutta lisäksi uusina innovatiivisina ominaisuuksina tulevat vuorovaikutteisuus ja järjestelmän tarkka säätäminen etänä. Sensorit ovat erittäin toimintavarmoja. Noin kahden vuoden aikana olemme tehneet satakunta asiakastoteutusta tuhansine sensoreineen. Tekniikka on toiminut moitteetta.

Järjestelmä räätälöidään asiakkaan tarpeisiin

Clever-järjestelmästä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Ferrometalin myyntiin ([email protected]), josta löytyy aina asiantunteva ammattilainen viemään asiaa eteenpäin ja miettimään järjestelmän toteutusta yhteistyössä asiakkaan kanssa.

Brandt kertoo, että asiakkaan prosessin nykytilan kartoituksen jälkeen lähdetään suunnittelemaan optimiratkaisua. Kartoituksessa huomioidaan asiakkaan tarpeet layoutin ja toiminnan suhteen sekä nimikkeiden kiertotavoitteet.

– Selvitämme prosessin nykyiset pullonkaulat. Määrittelemme tavoitteet yhdessä asiakkaan tuotannosta ja kehittämisestä vastaavien henkilöiden. Suunnittelemme uuden toimintamallin ja sovimme sen jalkautuksesta hallitusti roadmapin avulla.

Clever-järjestelmään kuuluva CleverBin soveltuu käyttöön myös varastoautomaateissa. Luenta lähtee suoraan automaateista.

Huima kehitys vuodesta 2020

Ensiaskel oli vuonna 2020 tehty älykkään CleverBin-ottolaatikon lanseeraus. Siitä Ferrometal on mennyt aimo harppauksin eteenpäin ja rakentanut kokonaisen Clever-infrastruktuurin.

– Internet of Things -teknologiaa ja sensoreita voidaan hyödyntää asiakkaan koko tuotantoympäristössä. Kulutusta ja kappalemäärien muutoksia voidaan seurata hyllyillä, lattiapaikoilla, ottolaatikoissa – missä tahansa. Järjestelmä skaalautuu isoihinkin volyymeihin ja toimii kustannustehokkaasti myös pienemmissä määrissä, Mika Brandt kuvailee.

Alkuvaiheessa Clever-ratkaisuille asetetut toiminnalliset tavoitteet ovat toteutuneet.

– Pystymme tuottamaan asiakkaalle aidosti kestävää lisäarvoa reaaliaikaisuudella, läpinäkyvyydellä ja ennakoinnilla, pystyen samalla pienentämään varaston arvoa luotettavasti, ilman tavarapuutteita.

Asiakkaan asialla

Ferrometalin missiona on ensinnäkin toimittaa asiakkaille korkealaatuisia teollisuuskäyttöön soveltuvia kiinnitystarvikkeita ja pienkomponentteja, mutta tarjota myös lisäarvoa tuottavia palveluratkaisuja.

– Haluamme palveluratkaisuiden kautta auttaa asiakkaitamme menestymään. Tavoittelemme pitkäaikaisia kumppanuuksia, jotta voimme yhdessä kehittyä, oppia ja onnistua. Meille on tärkeää, että asiakkaat luottavat meihin sekä tänään että vuosienkin kuluttua, Brandt painottaa.

Vaikka ajat ovat nyt Brandtin mukaan vaikeat globaaleilla hankintamarkkinoilla, on Ferrometal silti onnistunut erittäin hyvin asiakastoimituksissaan.

– Meidät tunnetaan nopeana ja luotettavana kumppanina, ja Clever-järjestelmä korostaa vahvuuksiamme entisestään.

Automaattiset ja tehokkaat prosessit ovat kilpailuetu

Ferrometal tekee omaa työtään, jotta suomalainen teollisuus pärjäisi mahdollisimman hyvin. Brandt mainitsee, että automaatio on tärkeä tulevaisuuden menestystekijä kotimaiselle teollisuudelle ja kansalliselle kilpailukyvylle.

– Meille ei riitä, että olemme toimittajana tehokkaita ns. asiakkaan lattialla, vaan meidän on oltava tehokkaita koko tilaus-toimitusketjussa – lähtien valmistajalta aina asiakkaan tuotantoon saakka. Koko ketjun leanaaminen on lähitulevaisuuden kantava teema. Vaikka tämä aika asettaa haasteita meille kaikille, olemme yrityksenä valmistautuneet hyvin. Tekemämme strategiset ratkaisut ovat osoittautuneet oikeiksi ja katsomme luottavaisina eteenpäin.

Ferrometal Oy
Karhutie 9, Nurmijärvi
010 308 4500
[email protected]

www.ferrometal.fi
Facebook | LinkedIn | Instagram | YouTube

Ferrometal Oy tunnetaan Itämeren alueella alan johtavana kiinnitystarvikkeiden ja asiakkaiden lopputuotteen kokoonpanoon sekä asentamiseen käytettävien pientarvikkeiden täsmätoimittajana teollisuudelle, tukkuportaalle ja rakennussektorille. Vuonna 1976 perustetun yrityksen liikevaihto on noin 40,7 milj. € (2022) ja se työllistää yhteensä 120 henkilöä Suomessa ja Baltiassa. Ferrometal kehittää älykkäitä sovelluksia ja järjestelmiä niin jälleenmyyjille kuin vaativiin teollisiin ympäristöihin tehostamaan pien- tarvikkeiden tilaus-toimitusketjua. Ferrometal Oy on osa Würth-konsernia.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä